Varno in pravilno odstranjevanje amalgamskih plomb | Ustna Medicina

Varno in pravilno odstranjevanje amalgamskih plomb

Eden najbolj kontroverznih virov živega srebra so amalgamske zobne zalivke ali “črne plombe”, ki so jih uporabljali že v daljni zgodovini. Takrat alternativ ni bilo, danes pa so na voljo popolnoma enakovredni oz. boljši materiali in prav bi bilo, da se od tega okostnjaka iz preteklosti dokončno poslovimo. Zavedati se namreč moramo, da je vsaka amalgamska zalivka sestavljena iz polovice živega srebra, ki ima številne negativne posledice na naše zdravje. To pa je več kot dober razlog, da razmislite o odstranitvi amalgamskih zalivk.

Vendar pa je pri tem izjemno pomemben tudi način zamenjave teh zalivk, saj se ob nepravilnem ravnanju ob zamenjavi v telo sproščajo ogromne količine živega srebra. V kolikor boste obiskali zobozdravnika, ki bo zalivke odstranil brez kakršnih koli priprav in previdnosti, lahko to vaše zdravstveno stanje še poslabša. Amalgamske zalivke je treba odstraniti na povsem varen in učinkovit način, zato poiščite pravega strokovnjaka, ki uporablja sodobno tehnologijo za odstranjevanje amalgamskih zalivk ter varnost in zdravje pacienta postavlja na prvo mesto.

Med brušenjem namreč nastajajo amalgamski delci različnih velikosti, ki jih bodisi vdihnemo v pljuča ali pogoltnemo in tako potujejo po našem prebavnem traktu. V vsakem primeru se živo srebro posledično odlaga v telesnih tkivih.

Od vrste svedrov je odvisno, kako veliki delci se bodo oblikovali. V kliniki Ustna Medicina uporabljamo svedre proizvedene posebej za odstranjevanje amalgama. Pri uporabi običajnih diamantnih svedrov namreč nastajajo finejši delci. Slednjim se izognemo z uporabo karbidnih svedrov, ki so prirejeni prav za ta namen.

Za zaščito pred požiranjem koščkov amalgama, na zob previdno namestimo Optradam, ki loči zob od ustne votline. Postopek prikazuje spodnji video:

Ko je gumijasta opna nameščena in ko je anestezija omrtvičila  zob, pričnemo z odstranjevanjem. Vsako plombo odstranjujemo z minimalnim vrtanjem, tako da jo odstranimo v večjih kosih. Pri delu uporabljamo vakuumski sesalec s sistemom Clean up. Gre za posebej prirejen nastavek, ki ga namestimo ob zob. S tem zmanjšamo količino hlapov, ki pridejo iz ust. Posesani koščki in hlapi potujejo po sistemu cevi v zobozdravniški stol, kjer se nahaja z zakonom predpisani amalgamski separator. Tu se koščki amalgama zbirajo v tekočini, ki jo nato pristojne službe odpeljejo. Tako izgledajo nastavki:

Kljub vsem previdnostnim ukrepom je še vedno velika verjetnost, da boste skozi nos vdihnili nekaj hlapov, ki bodo na ta način prišli v telo. Da se živo srebro v telesu ne bi uskladiščilo, vam priporočamo jemanje alg Chlorella, ki imajo kapaciteto vezave težkih kovin v svojo strukturo. Gre za alge, ki jih gojijo v zaprtih ceveh in kontrolirano čisti atmosferi, torej s polno kapaciteto vezave težkih kovin.

Zaščita z algami sicer ni popolna, zagotovo pa igra pomembno vlogo. Splošno navodilo velja, da jo jemljemo vsaj 2 dni pred posegom, trikrat po 4 tablete na dan ter enako ves čas menjave zalivk. Da vaše telo ne bi bilo preveč obremenjeno, v enem terminu odstranimo dve plombi, potem pa telesu privoščimo štirinajstdnevni čas za razstrupljanje z veliko tekočine in algami.

Ustna Medicina – klinika za celostno zobozdravstvo, je članica organizacije za ustno medicino in toksikologijo – IAOMT, združenja zdravnikov, ki se izobražujejo in upoštevajo vse smernice biološkega zobozdravstva. Tehnike za pravilno in varno odstranitev zalivk z vsebujočim živim srebrom (amalgam) zato predstavljajo temeljno poslanstvo članov IAOMT in klinike Ustna Medicina.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.