”Gospod doktor, NE NITKAM, ker…” | Ustna Medicina
nitkanje

”Gospod doktor, NE NITKAM, ker…”

  • “MI POTEM KRVAVIJO DLESNI”

Ravno to je znak vnetja, saj dlesni same po sebi ne krvavijo. Neustrezna higiena medzobnih prostorov je pogoj za nabiranje plaka na teh mestih. Plak so mehki ostanki hrane, ki so hrana za bakterije, na katere naš imunski sistem odreagira z vnetjem. Za vnetje je značilna povečana prekrvavitev dlesni in oteklina, zaradi katere le ta ob draženju zakrvavi. Ob rednem nitkanju površinska krvavitev dlesni preneha v roku od 3 do 5 dni.

  • “ČISTIM Z ZOBOTREBCEM”

Zobotrebec ni primeren pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov in delov zob ob dlesni. Se namreč ne prilagaja obliki zoba, ne očisti celotnega medzobnega prostora, je koničast in lahko poškoduje dlesen.

  • “SE MI BODO RAZMAJALI ZOBJE”

Zobje so sidrani v kost s korenino preko posebnih vlaken, ki delujejo kot nekakšen amortizer griznim silam. Zaradi teh vlaken je zob sam po sebi pomičen do 0,2 mm, kar omogoča normalen prehod zobne nitke. Prav zaradi njene uporabe bomo zobe in obzobna tkiva ohranili!

  • “MI NITKA POTEM NOTRI OSTANE”

V kolikor se ob nitkanju nitka natrga, je vzrok v kariesu na eni od zobnih ploskev, pogosteje pa v neustrezni plombi, ki je potrebna zamenjave, ne glede na njeno starost!

  • “SE BOJIM, DA MI BO POTEM ODPADLA PLOMBA”

Sile s katerimi so plombe prilepljene na zobe, so veliko večje od sil nitkanja, tudi v primerih zatikanja za njihove robove. Plomba, ki bi jo odstranili s potegom nitke je neustrezna, ne tesni in povzroča napredovanje kariesa, zaradi vdora bakterij med zob in plombo.

Iz vsega povedanega sledi, da ZA NE-NITKANJE IZGOVORA NI!

Blaž Tesovnik, dr. dent. med

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.