Prekletstvo energijskih pijač | Ustna Medicina
caj

Prekletstvo energijskih pijač

V zadnjih letih se zasledi veliko preveč pitja energijskih pijač, še posebej med najstniki. Vsi se zavedamo, da je današnji tempo življenja prenaporen, pa naj bo to v službi, doma ali pri hobijih.

Problem se pojavi, ker večina pijač vsebuje ogromno kofeina, ne smemo pa pozabiti predvsem na sladkor, ki ima poleg vpliva na sistemsko zdravje, predvsem velik vpliv na zobe in tvorbo zobne gnilobe.  Nekatere pijače vsebujejo celo 13 žlic sladkorja in toliko kofeina, kolikor vsebujeta dve kavi.  Največ jih uživajo študentje in športniki, da si napolnijo kanček dodatne energije. Tisti trenutek imamo občutek, da imajo na nas pozitiven učinek, v resnici pa našemu telesu povzročijo več škode kot koristi. Za same športnike je boljše uživanje športnih energetskih pijač z malo sladkorja, saj ne vsebujejo kofeina.  Dobro nadomestilo so  tudi kava, mate, guarana in zeleni čaj. Če gledamo izključno iz vidika dobrega vpliva na zobe, naj bosta nesladkana in pa seveda tudi v zelo zmernih količinah.

Čaj je po količini zaužitja na drugem mestu, takoj za vodo. Pravi čaj, kot nadomestilo vsebuje več teina in kofein. Beli čaj vsebuje izmed vseh največjo količino kofeina, in sicer enako kot espresso.

Mate, pri nas precej nepoznana rastlina ima  ogromno blagodejnih vplivov, vsebnosti antioksidantov, visoke vsebnosti kofeina, mineralov, vitamina A, B1, B2, C in E, fosforja in kalcija. Je naravni stimulans brez toksinov in stranskih učinkov. Pripravi se ga enako kot čaj.

Guarana vsebuje dvakrat več kofeina kot kavovec,izvleček pa se  pripravi  tako, da se zmelje semena.

Če se še vedno počutimo utrujene, imamo na voljo tudi razna prehranska dopolnila, npr. Življenjski napitek, ki ga dobite v naši Dentoteki, ima pozitiven učinek na naše telo, saj vsebuje vitamine in minerale, ki jih potrebujemo. Če pa želimo še boljše rezultate,si spremenimo svoj življenjski stil, zaužijmo zadostno količino vode, dovolj sadja in zelenjave, redna rekreacija, predvsem pa naj imamo dovolj dnevnega spanca, da nam energije ne bo primanjkovalo.

Sara Orel, zobna asistentka

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.