caj

Prekletstvo energijskih pijač

V zadnjih letih se zasledi veliko preveč pitja energijskih pijač, še posebej med najstniki. Vsi se zavedamo, da je današnji tempo življenja prenaporen, pa naj bo to v službi, doma ali pri hobijih.

Problem se pojavi, ker večina pijač vsebuje ogromno kofeina, ne smemo pa pozabiti predvsem na sladkor, ki ima poleg vpliva na sistemsko zdravje, predvsem velik vpliv na zobe in tvorbo zobne gnilobe.  Nekatere pijače vsebujejo celo 13 žlic sladkorja in toliko kofeina, kolikor vsebujeta dve kavi.  Največ jih uživajo študentje in športniki, da si napolnijo kanček dodatne energije. Tisti trenutek imamo občutek, da imajo na nas pozitiven učinek, v resnici pa našemu telesu povzročijo več škode kot koristi. Za same športnike je boljše uživanje športnih energetskih pijač z malo sladkorja, saj ne vsebujejo kofeina.  Dobro nadomestilo so  tudi kava, mate, guarana in zeleni čaj. Če gledamo izključno iz vidika dobrega vpliva na zobe, naj bosta nesladkana in pa seveda tudi v zelo zmernih količinah.

Čaj je po količini zaužitja na drugem mestu, takoj za vodo. Pravi čaj, kot nadomestilo vsebuje več teina in kofein. Beli čaj vsebuje izmed vseh največjo količino kofeina, in sicer enako kot espresso.

Mate, pri nas precej nepoznana rastlina ima  ogromno blagodejnih vplivov, vsebnosti antioksidantov, visoke vsebnosti kofeina, mineralov, vitamina A, B1, B2, C in E, fosforja in kalcija. Je naravni stimulans brez toksinov in stranskih učinkov. Pripravi se ga enako kot čaj.

Guarana vsebuje dvakrat več kofeina kot kavovec,izvleček pa se  pripravi  tako, da se zmelje semena.

Če se še vedno počutimo utrujene, imamo na voljo tudi razna prehranska dopolnila, npr. Življenjski napitek, ki ga dobite v naši Dentoteki, ima pozitiven učinek na naše telo, saj vsebuje vitamine in minerale, ki jih potrebujemo. Če pa želimo še boljše rezultate,si spremenimo svoj življenjski stil, zaužijmo zadostno količino vode, dovolj sadja in zelenjave, redna rekreacija, predvsem pa naj imamo dovolj dnevnega spanca, da nam energije ne bo primanjkovalo.

Sara Orel, zobna asistentka

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha