En nepredviden ugriz, več nastalih težav | Ustna Medicina
shutterstock_379852483

En nepredviden ugriz, več nastalih težav

Ali si s hrano lahko poškodujemo zobe oz. aparat?

Da, z nepravilno prehrano si lahko poškodujemo zobe ali aparat. Oreščki, kot so lešniki, mandlji in arašidi, so prvi na seznamu grešnih živil, takoj za njimi pa so kokice.
Zakaj ravno kokice? Ne zaradi slabega glasu, ki se širi o njihovi potencialni nevarnosti za zdravje, ampak zgolj zaradi mehanskih lastnosti, saj so na otip mehke, v notranjosti pa imajo trde delce. Ko torej ugriznemo vanje, po mehkem začetku grižljaja zobe čaka presenečenje. In težave so že na vidiku.
Podobno velja tudi za ostale gumijaste prehranske užitke, na primer debelejši kos pice. Ta je na začetku prav tako slastno mehak, ko pa se zobje potrudijo, da ga prepolovijo, postaja trši. Pa se odlepi tisto, kar se ne sme. Zakaj se nikoli ne poškoduje pica? Če se to zgodi na začetku ortodontskega zdravljenja z nesnemnim (fiksnim) aparatom, to še ni tako velika težava, kajti na začetku se zobje šele začnejo premikati in lahko ob naslednjem obisku nadoknadimo zamujeno. Težava nastane, če do tega pride v času zaključevanja, saj se lahko zaradi nepazljivosti oz. pregrehe zdravljenje zavleče tudi za več mesecev. V teh primerih zamenjamo nosilec, ga torej nadomestimo z novim, in nadaljujemo, kot je potrebno.

Kaj pa pri prozornih snemnih aparatih, kjer ni zvezdic, ki bi se poškodovale?
To je poglavitna prednost termoplastičnih folij Invisalign, saj nimajo takih elementov, ki bi zlahka odleteli. Prehranjevanje je v tem primeru bolj enostavno in ni potrebno veliko prilagajanja. Seveda z aparati ne smemo jesti, moramo jih sneti in varno pospraviti v priložene škatlice. Nikakor jih ne smemo zavijati v prtičke ali odlagati na šolske pladnje, kajti prehitro se znajdejo v smeteh. Verjemite, da ni prav prijetno brskati po odpadkih in iskati izgubljeno.

Z vstavljenimi termoplastičnimi folijami lahko pijemo navadno ali mineralno vodo, treba pa se je izogibati vročim pijačam in sladkim pijačam oz. folije sneti. Tudi športni napitki so težava, vsebujejo namreč povprečno 5–10 % sladkorjev. Če pa se ta nadloga znajde ob zobeh in tam vztraja nekaj časa, se precej hitro razvijejo neželene bele lise oz. karies, zobna gniloba.

Da o grizljanju kosti, odpiranju kovinskih zamaškov pijač z zobmi, grizenju jedilnega pribora in žebljev, požiranju steklenih kozarcev ter škrtanju ponoči sploh ne govorimo … Tega raje doma ne poskušajte.

Priporočamo, da hrano raje razrežete na manjše kose in seveda uživate v druženju ob obroku!

Dejan Pirtovšek, dr. dent. med.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.