Celostna prenova ustne votline, s katero boste zadovoljni ugriznili v vsakdan | Ustna Medicina
businessman-thumbs-up-400x4001

Celostna prenova ustne votline, s katero boste zadovoljni ugriznili v vsakdan

Septembra 2016 nas je obiskal gospod srednjih let z željo po sanaciji zobovja. Stanje v ustni votlini je bilo zelo slabo, česar se je gospod tudi sam zavedal. Prizadeta so bila vsa področja ustne votline, torej biološko (dlesen in kost), biomehansko (zobne krone in korenine), funkcijsko (griz) in estetsko. Zlasti je bila funkcija tista, ki je predstavljala največjo težavo, in tudi izziv, kako takšno stanje postaviti v harmonijo.

Začeli smo z natančno diagnostiko vseh področij ustne votline, opravili smo ortopantomogram ter CBCT-posnetek zgornje in spodnje čeljusti, elektronske meritve stanja dlesni in fotografiranje ter na ta način pridobili vse potrebne informacije za načrtovanje najboljše možne terapije. V tem primeru se je bilo treba poslužiti interdisciplinarnega dela oziroma pristopa, torej sodelovanja z ortodontom, dr. Dejanom Pirtovškom, saj brez ortodontskega zdravljenja ureditev griza ne bi bila možna.

V prvi fazi zdravljenja smo odstranili brezupne zobe, opravili zdravljenje obzobnih tkiv, sanirali zobno gnilobo ter naredili začasno protetično rešitev zgornje čeljusti, in sicer fiksno snemno rešitev iz BioHpp materiala. Začasna rešitev je tudi predstavljala primer končne rešitve, saj gospod (čeprav smo o tem tudi razmišljali) zaradi velikega primanjkljaja kosti ni bil primeren kandidat za implantate, je pa tudi kadilec. Decembra 2017 smo zaključili s prvo fazo, torej začasno protetično rešitvijo, ki pa je tudi že predstavljala veliko izboljšavo funkcije in dobro izhodišče za ortodontsko zdravljenje, ki je sledilo.

Februarja 2017 je dr. Pirtovšek pričel z ortodontskim zdravljenjem spodnjega zobovja s fiksnim ortodontskim aparatom in ciljem pomakniti sprednje spodnje zobe nazaj ter s tem urediti griz ter pripraviti prostor levo in desno, kjer so bili manjkajoči zobje, za izdelavo dveh polnokeramičnih cirkonskih mostičkov.

Decembra 2017, ko je bilo ortodontsko zdravljenje v zadnji fazi, smo izdelali dokončno fiksno snemno brezkovinsko protetiko s cirkonskimi prevlekami in snemljivo brezkovinsko protezo iz BioHpp materiala. Sledila je še zadnja faza ortodontskega zdravljenja, ki je dokončno optimizirala funkcijo, torej griz. Ortodontsko zdravljenje se je zaključilo v aprilu 2018.

V mesecu juliju 2018 smo opravili še protetično nadomestitev manjkajočih zob spodaj levo in desno z izdelavo dveh cirkonskih mostičkov, ki smo jih opravili z digitalnimi postopki, ki nam omogočajo izredno natančnost končne rešitve.

Predstavil sem vam enega zahtevnejših primerov sanacije ustne votline in pravo pot oziroma vodenje vseh postopkov, ki nas pripeljejo do uspešne in dolgoročne rešitve. Zdravljenje je trajalo slabi dve leti. Gospod je sedaj v vzdrževalni fazi ob rednih kontrolnih pregledih.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.