CASE REPORT: Se da do novih zob kar čez noč? | Ustna Medicina
Man-Putting-on-a-Happy-Smile

CASE REPORT: Se da do novih zob kar čez noč?

Takšne želje so pri naših pacientih kar pogoste. Seveda si vsi želimo velikih sprememb na bolje kar na hitro čez noč. Pri zobeh in ustnem zdravju žal to ne gre. Lahko se čez noč odločimo, da bomo storili korak v pravo smer, obiskali zobozdravnika, bolje skrbeli za ustno higieno ali sprejeli celostno terapijo.

Nemogoče pa je stanje, ki se kvari dolga leta, morda celo desetletja, popraviti kar čez noč. Za primer naj navedem večmesečno dokončno celjenje kosti po puljenju zoba. Instantne rešitve se po navadi ne končajo dobro in nas lahko v skrajnih primerih pripeljejo do še večjih težav.

Na kliniko Ustna medicina je maja 2017 prišel 43-letni gospod z željo po ureditvi zob. Kar nekaj let svojemu ustnemu zdravju ni posvečal pozornosti, kar je pripeljalo do slabega ustnega zdravja, težkega grizenja, občasnih bolečin ter estetskih pomanjkljivosti. Zavedajoč se svojih težav, močne želje po ureditvi zob, se je podal na težko in dolgo pot zahtevne rehabilitacije do končnega zdravega nasmeha.

Po začetnem pregledu ni kazalo, da bo njegova terapija trajala več kot eno leto. V zgornji čeljusti je imel pet popolnoma uničenih zob, ki se jih nikakor ni dalo rešiti in smo jih že na začetku odstranili. Odstranili smo tudi oba spodnja modrostnika. Gospod je imel nekaj karioznih zob in nekaj z neustreznimi amalgamskimi zalivkami (slika 1, slika 2).

Slika 1: Začetni ortopan – označeni so zobje, ki so bili odstranjeni.

Slika 2: Vmesni ortopan pred načrtovanjem protetične rehabilitacije

Stanje obzobnih tkiv je bilo ugodno. Dlesen je bila le mestoma vnetna, navzoče so bile trde zobne obloge. Po čiščenju kamna, poliranju zobnih površin ter poduku o ustrezni ustni higieni se je stanje dlesni takoj popravilo. V kratkem smo lahko izvedli zamenjavo neustreznih zalivk in pripravili ustrezen protetični načrt (slika 3, 4 in 5). Tu pa se je začela terapija upočasnjevati.

Slika 3, 4 in 5 :

 

Odločili smo se, da se izognemo obsežnemu brušenju petih nosilnih zob za izdelavo mostičkov tako, da rešimo brezzobost z implantati. Po analizi 3D-posnetka čeljusti smo ugotovili, imamo premalo kosti za vstavljanje implantatov in da bo le-to treba dodati. Kirurg se je odločil za obojestranski dvig sinusnega dna in vstavitev dveh implantatov obojestransko (slika 6).

Slika 6: Slika po vstavitvi implantatov in dvigu sinusnega dna. Označeno je področje dviga sinusnega dna in dodana umetna kost.

Prvo operacijo smo izvedli decembra 2017 na desni strani, pol leta po prvem obisku. Po umiritvi in zacelitvi ran v ustih pa februarja 2018 še na levi strani. Sledilo je šestmesečno obdobje celjenja kosti in vraščanja implantatov. Te faze (4 do 6 mesecev) se na noben način ne da bistveno skrajšati in zahteva potrpežljivo čakanje. Če prehitevamo dogodke, se nam lahko to maščuje s propadom kosti okoli implantata in posledično njegovo izgubo.

Jeseni 2018 smo izvedli dokončno protetično oskrbo brezzobega dela čeljusti. Po odtisu in registraciji griza smo na desni strani naredili dve solo cirkon prevleki, na levi strani pa cirkon most na dveh implantatih (slika 7, 8 in 9).

Slika 7,8 in 9: končno stanja po oskrbi

Gospodu smo v letu in pol povrnili popolno ustno zdravje, brez vnetnih žarišč. Povrnili smo mu polno funkcijo, udobje in zadovoljivo estetiko.

Čez noč lahko naredimo zalivko, izpulimo zob in naredimo druge manjše posege. Celostna obravnava, pri kateri naprej poskrbimo za zdrava usta, načrtujemo obsežno protetično in estetsko rehabilitacijo, pa zahteva svoj čas. Ta čas je potreben za celjenje mehkih in predvsem trdih obzobnih tkiv. Na to biološko komponento ne moremo vplivati na noben način. Ob celostni obravnavi se velikokrat poslužujemo tudi ortodontske priprave, ki pa ravno tako zahteva čas in potrpežljivost. Razumljivo je, da so včasih pacienti naveličani in utrujeni. Naša naloga je, da jih takrat spodbujamo, jim nudimo oporo ter jih spomnimo, h kateremu cilju smo skupaj namenjeni. Spomnimo jih, da se take zgodbe vendarle končajo z nasmehom. Do zdravega in lepega razen v redkih primerih pa žal ne moremo kar čez noč.

Marko Berkopec, dr. med.

 

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.