Brezamalgamska (kovinska) ortodontija | Ustna Medicina
ortodont

Brezamalgamska (kovinska) ortodontija

Prav, priznam. V ortodontiji ne uporabljamo amalgama, razen ko osebo z amalgamskimi zalivkami po potrebi napotimo na zamenjavo le-teh. Uporabljamo pa drugačne kovinske zlitine, ki tudi vsebujejo morebitne alergene, kot sta nikelj in baker. Iz njih so sestavljeni nosilci (zvezdice, breketi) in predvsem žični loki, ki so osnovni gradniki nesnemnega (fiksnega) ortodontskega aparata. Brez teh žičnih lokov se zobje ne premikajo, kajti zvezdica je na zobu, da nosi informacijo o tem, kam naj se zob postavi v zobnem loku.

Vendar imamo tudi možnost za premikanje zob brez vnosa kovin v usta. To lahko naredimo s pomočjo nevidnih termoplastičnih aparatov, imenovanih Invisalign. To so transparentne folije, ki prekrivajo vse zobe v zobnem loku in jih z blagimi silami potiskajo v nov želeni položaj. Ideja je stara približno deset let in s pomočjo digitalne tehnologije se je razvila v eno izmed najpogosteje uporabljenih metod v ortodontiji – v ZDA predstavlja že skoraj več kot polovico deleža pri ortodontskem zdravljenju. Za izdelavo aparatov potrebujemo natančen odtis s silikonskim materialom, fotografi je obraza in zob ter panoramski rentgenski posnetek. Kmalu bomo imeli na kliniki Ustna Medicina na voljo tudi 3D-intraoralni skener, s katerim bomo lahko odtiskovali z videokamero in tega ne bo treba več početi s plastičnimi masami. Dovolj bo zgolj posneti fi lm in v nekaj minutah poslati odtis v tujino, kjer bodo nato izdelali aparate. S tem se bo bistveno skrajšal čas do vstavitve prve folije.

Na Nizozemskem nam nato specialni zobotehniki pripravijo idealno postavitev zob, ki jo naredijo na podlagi našega načrtovanja in podatkov. Takoj ko jo preverimo na računalniku in potrdimo, se začne izdelava sekvenčnih folij. To pomeni, da v kratkem času dobimo set aparatov, ki jih nato na vsakih deset do štirinajst dni zamenjamo in tako progresivno pridemo do želenega rezultata. Seveda je ta zelo odvisen tudi od sodelovanja posameznika – bolj se držite navodil, hitreje in bolje se zobje premikajo. To je tudi največja pomanjkljivost teh aparatov, a sodeč po izkušnjah, jih je enostavno nositi več kot dvajset ur na dan. Sneti jih je treba le med hranjenjem in pitjem vročih pijač, da se ne poškodujejo. Tudi higiena je bistveno lažja kot pri fiksnem aparatu, kajti na zadnjih posameznih zobeh so samo manjše bunkice, da se zobje bolje premikajo. Tudi sile so izjemno šibke, tako da je tudi občutljivost zob lahko manjša.

S temi folijami lahko poravnamo vse zobe ali pa se omejimo samo na sprednje in s tem uredimo manjše nepravilnosti, ki se jih s fi ksnim aparatom sploh ne bi lotili. Primerne so za vse starosti, tudi za otroke z mlečnimi zobmi, pri katerih so te folije vodila, kamor naj izrastejo stalni zobje. V tej smeri bo verjetno v prihodnosti najhitreje napredoval razvoj.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.