Bodo zalivke kmalu preteklost? | Ustna Medicina
zalivke

Bodo zalivke kmalu preteklost?

Znanstveniki z londonskega Kraljevega kolidža trdijo, da v prihodnje za zdravljenje zob ne bomo več potrebovali zalivk. Odkrili so namreč, da ima zdravilo, ki se sicer uporablja pri zdravljenju demence, zanimiv stranski učinek. Zdravilo, imenovano Tideglusib, namreč stimulira aktivnost matičnih celic v zobni pulpi, da začnejo proizvajati dentin, mineraliziran material, ki se nahaja pod zobno sklenino. To pa pomeni, da se zob začne obnavljati sam od sebe.

Da dentin pomaga pri celjenju zoba je sicer znano že dolgo časa, a težava je v tem, da ga je veliko premalo, da bi se zapolnila večja luknja, ki je posledica propadanja zoba. Tideglusib pa onemogoči encim GSK-3, ki preprečuje tvorjenje dentina. Zob se začne tako obnavljati po naravni poti, kar pomeni, da v prihodnosti za njegovo zdravljenje ne bomo več potrebovali različnih zalivk.

Znanstveniki so na mišje zobe vstavili biorazgradljive spužvaste snovi, prepojene z omenjenim zdravilom, ki je vplivalo na dodatno proizvodnjo dentina. V nekaj tednih je prišlo do popolnega zaceljenja 0,13 milimetrskih luknjic v mišjih zobeh. Na podoben način bi lahko zdravili karies tudi pri ljudeh, meni londonska ekipa znanstvenikov.

Zdaj bodo znanstveniki ugotavljali, ali bi imelo zdravilo podoben učinek tudi na večje luknjice. Prednost metode je v tem, da uporablja zdravilo, ki je že bilo klinično testirano. Če bo šlo vse po načrtih, bi bilo lahko zdravilo v zobnih ordinacijah dostopno v roku treh do petih let, pravijo znanstveniki. S tem bi lahko dokončno nadomestili zalivke, ki so v uporabi sedaj.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.