zalivke

Bodo zalivke kmalu preteklost?

Znanstveniki z londonskega Kraljevega kolidža trdijo, da v prihodnje za zdravljenje zob ne bomo več potrebovali zalivk. Odkrili so namreč, da ima zdravilo, ki se sicer uporablja pri zdravljenju demence, zanimiv stranski učinek. Zdravilo, imenovano Tideglusib, namreč stimulira aktivnost matičnih celic v zobni pulpi, da začnejo proizvajati dentin, mineraliziran material, ki se nahaja pod zobno sklenino. To pa pomeni, da se zob začne obnavljati sam od sebe.

Da dentin pomaga pri celjenju zoba je sicer znano že dolgo časa, a težava je v tem, da ga je veliko premalo, da bi se zapolnila večja luknja, ki je posledica propadanja zoba. Tideglusib pa onemogoči encim GSK-3, ki preprečuje tvorjenje dentina. Zob se začne tako obnavljati po naravni poti, kar pomeni, da v prihodnosti za njegovo zdravljenje ne bomo več potrebovali različnih zalivk.

Znanstveniki so na mišje zobe vstavili biorazgradljive spužvaste snovi, prepojene z omenjenim zdravilom, ki je vplivalo na dodatno proizvodnjo dentina. V nekaj tednih je prišlo do popolnega zaceljenja 0,13 milimetrskih luknjic v mišjih zobeh. Na podoben način bi lahko zdravili karies tudi pri ljudeh, meni londonska ekipa znanstvenikov.

Zdaj bodo znanstveniki ugotavljali, ali bi imelo zdravilo podoben učinek tudi na večje luknjice. Prednost metode je v tem, da uporablja zdravilo, ki je že bilo klinično testirano. Če bo šlo vse po načrtih, bi bilo lahko zdravilo v zobnih ordinacijah dostopno v roku treh do petih let, pravijo znanstveniki. S tem bi lahko dokončno nadomestili zalivke, ki so v uporabi sedaj.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha