”Ali se vi sploh kaj ukvarjate z zobozdravstvom?” | Ustna Medicina
Ustna medicina mediji

”Ali se vi sploh kaj ukvarjate z zobozdravstvom?”

Higiena. Zdravje. Terapija. Trikotnik Ustne medicine, ki ga, ironično, predstavljajo krogi. Krog kot simbol ponazarja celoto, popolnost. Ravno zaradi tega se naše delo z vami ne vrti samo okoli popravljanja škode, ampak tudi in predvsem okoli preprečevanja bolezni in poškodb (higiena) ter vzdrževanja stabilnosti (zdravje). Želimo, da svoje zobe obdržite skozi celotno svoje življenje in da vzpostavimo v vaših ustih zdravje, stabilnost, udobje ter všečnost.

Samo z delom v ustih nam in vam tega žlahtnega cilja ne bo uspelo doseči. Zato smo ročnim spretnostim in kritičnemu razmišljanju glede ustnega zdravja dodali še eno komponento – glas. Prepričani smo, da je svetovalno-izobraževalni del našega zobozdravstvenega obstoja v današnjem času celo pomembnejši od terapevtskega. V to smo se lahko prepričali na sejmu Altermed v Celju. S Sebastjanom sva izvedla dve predavanji z naslovom “S svojimi zobmi do visoke starosti”. Bolj kot navdušenje nad odzivom ter sodelovanjem poslušalcev naju je
zaznamovala zaskrbljenost nad trenutnim stanjem in vzdušjem slovenskih pacientov. Željni so vedeti več, hrepenijo po razumevanju tega, kar se jim dogaja v ustih, obenem pa jih je vse preveč razočaranih nad dosedanjimi doživetji v zobozdravstvenih ordinacijah.

“Zakaj mi zobozdravnik tega ni povedal?”, “Sploh me ne poslušajo, kaj jim želim dopovedati!”, “Ne razumem, kaj so mi naredili in zakaj!” To so le nekatere stiske, ki so jih delili z nami.
Ravno zaradi vsega naštetega razširjamo svojo prisotnost izven meja klinike. In lahko zatrdimo, da se je dosedanja vztrajnost izkazala za koristno. Počasi ljudje začenjajo razumeti, katere stvari so pomembne za njihovo ustno zdravje in zakaj so pomembne. Objavili smo več kot 25 člankov, izvedli 15 intervjujev, bili gostje na Dobro jutro, Slovenija, govorili o pasteh dentalnega turizma na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17:00, obiskali 3 sejme,
povezane z zdravim načinom življenja, in izvedli že 12 predavanj. Ne nazadnje smo pred kratkim izdali že 11. številko novičnika Od ust do ust.

Martin Luther King je rekel nesmrtne besede: »I have a dream …« In njegove sanje so postale resničnost. Tako imamo tudi mi jasen cilj in vizijo, ki so nekoč bile sanje; da dvignemo nivo zavedanja pomena ustnega zdravja v Sloveniji in da oborožimo ljudi z razumevanjem. Ko bodo enkrat slovenski pacienti “zobozdravstveno pismeni”, bo tudi razočaranj in nesrečnih trenutkov mnogo manj.

A za to je potrebnega ogromno dela. Veliko lažje bi nam bilo, ko ugasnejo luči v ordinaciji, iti na pijačo ali golf. Naši bližnji nas pogosto pogrešajo. Včasih moramo sprejeti nepriljubljene odločitve. Tudi spali bi lahko kakšno uro več.

Najbolj enostavno bi bilo biti tiho in se brigati za svoje stvari ter koristi. Vendar naj vam zaupam, da si na koncu delovnega dneva, ko se razidemo in gremo v svet, rečemo: “Še en poln dan!” Razidemo se utrujeni, a izpolnjeni.

Tiho pa ne bomo. Negativen sloves, ki so si ga ustvarili zobozdravniki in zobozdravstvo v Sloveniji v zadnjem času, je ravno posledica inertnosti strokovne javnosti do perečih tem. Najslabše je biti pasiven. Na to sta opozarjala tako eden največjih filozofov Christopher Hitchens kot tudi Dante, ki je v Božanski komediji najbolj grozljive kotičke svojega pekla rezerviral za tiste, ki so v času moralne krize ostali nevtralni.

Po pravici povedano, slovenskim pacientom ne moremo ničesar očitati. Ravno zaradi nevtralnosti (neobstoja) zobozdravniškega »piarja« se obnašajo pač tako, kot je splošnemu vzdušju in okolju primerno. Z večplastnim pojavljanjem v medijih želimo v Ustni medicini to žalostno sedanjost spremeniti v svetlo prihodnost.

Trenutno je potrebnih 45 minut. Ko se bo slovenski oralni kirurg pogovarjal s pacientom o smiselnosti vsadka 15 minut, kot je praksa v Avstriji, kjer je ozaveščenost javnosti na veliko višjem nivoju, potem bomo lahko ponosno rekli, da smo opravili svoje delo. Ne govorim samo o nas na Nazorjevi 5. To bi morala biti naloga in poslanstvo vseh zobozdravnikov. »Je treba delat’,« je rekel Adi Smolar. Šele nato gremo na pijačo.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.