Ustna medicina mediji

”Ali se vi sploh kaj ukvarjate z zobozdravstvom?”

Higiena. Zdravje. Terapija. Trikotnik Ustne medicine, ki ga, ironično, predstavljajo krogi. Krog kot simbol ponazarja celoto, popolnost. Ravno zaradi tega se naše delo z vami ne vrti samo okoli popravljanja škode, ampak tudi in predvsem okoli preprečevanja bolezni in poškodb (higiena) ter vzdrževanja stabilnosti (zdravje). Želimo, da svoje zobe obdržite skozi celotno svoje življenje in da vzpostavimo v vaših ustih zdravje, stabilnost, udobje ter všečnost.

Samo z delom v ustih nam in vam tega žlahtnega cilja ne bo uspelo doseči. Zato smo ročnim spretnostim in kritičnemu razmišljanju glede ustnega zdravja dodali še eno komponento – glas. Prepričani smo, da je svetovalno-izobraževalni del našega zobozdravstvenega obstoja v današnjem času celo pomembnejši od terapevtskega. V to smo se lahko prepričali na sejmu Altermed v Celju. S Sebastjanom sva izvedla dve predavanji z naslovom “S svojimi zobmi do visoke starosti”. Bolj kot navdušenje nad odzivom ter sodelovanjem poslušalcev naju je
zaznamovala zaskrbljenost nad trenutnim stanjem in vzdušjem slovenskih pacientov. Željni so vedeti več, hrepenijo po razumevanju tega, kar se jim dogaja v ustih, obenem pa jih je vse preveč razočaranih nad dosedanjimi doživetji v zobozdravstvenih ordinacijah.

“Zakaj mi zobozdravnik tega ni povedal?”, “Sploh me ne poslušajo, kaj jim želim dopovedati!”, “Ne razumem, kaj so mi naredili in zakaj!” To so le nekatere stiske, ki so jih delili z nami.
Ravno zaradi vsega naštetega razširjamo svojo prisotnost izven meja klinike. In lahko zatrdimo, da se je dosedanja vztrajnost izkazala za koristno. Počasi ljudje začenjajo razumeti, katere stvari so pomembne za njihovo ustno zdravje in zakaj so pomembne. Objavili smo več kot 25 člankov, izvedli 15 intervjujev, bili gostje na Dobro jutro, Slovenija, govorili o pasteh dentalnega turizma na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17:00, obiskali 3 sejme,
povezane z zdravim načinom življenja, in izvedli že 12 predavanj. Ne nazadnje smo pred kratkim izdali že 11. številko novičnika Od ust do ust.

Martin Luther King je rekel nesmrtne besede: »I have a dream …« In njegove sanje so postale resničnost. Tako imamo tudi mi jasen cilj in vizijo, ki so nekoč bile sanje; da dvignemo nivo zavedanja pomena ustnega zdravja v Sloveniji in da oborožimo ljudi z razumevanjem. Ko bodo enkrat slovenski pacienti “zobozdravstveno pismeni”, bo tudi razočaranj in nesrečnih trenutkov mnogo manj.

A za to je potrebnega ogromno dela. Veliko lažje bi nam bilo, ko ugasnejo luči v ordinaciji, iti na pijačo ali golf. Naši bližnji nas pogosto pogrešajo. Včasih moramo sprejeti nepriljubljene odločitve. Tudi spali bi lahko kakšno uro več.

Najbolj enostavno bi bilo biti tiho in se brigati za svoje stvari ter koristi. Vendar naj vam zaupam, da si na koncu delovnega dneva, ko se razidemo in gremo v svet, rečemo: “Še en poln dan!” Razidemo se utrujeni, a izpolnjeni.

Tiho pa ne bomo. Negativen sloves, ki so si ga ustvarili zobozdravniki in zobozdravstvo v Sloveniji v zadnjem času, je ravno posledica inertnosti strokovne javnosti do perečih tem. Najslabše je biti pasiven. Na to sta opozarjala tako eden največjih filozofov Christopher Hitchens kot tudi Dante, ki je v Božanski komediji najbolj grozljive kotičke svojega pekla rezerviral za tiste, ki so v času moralne krize ostali nevtralni.

Po pravici povedano, slovenskim pacientom ne moremo ničesar očitati. Ravno zaradi nevtralnosti (neobstoja) zobozdravniškega »piarja« se obnašajo pač tako, kot je splošnemu vzdušju in okolju primerno. Z večplastnim pojavljanjem v medijih želimo v Ustni medicini to žalostno sedanjost spremeniti v svetlo prihodnost.

Trenutno je potrebnih 45 minut. Ko se bo slovenski oralni kirurg pogovarjal s pacientom o smiselnosti vsadka 15 minut, kot je praksa v Avstriji, kjer je ozaveščenost javnosti na veliko višjem nivoju, potem bomo lahko ponosno rekli, da smo opravili svoje delo. Ne govorim samo o nas na Nazorjevi 5. To bi morala biti naloga in poslanstvo vseh zobozdravnikov. »Je treba delat’,« je rekel Adi Smolar. Šele nato gremo na pijačo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha