Ali je potrebno mlečne zobe res čistiti? | Ustna Medicina
umivanje zob

Ali je potrebno mlečne zobe res čistiti?

Morda za uvod nekaj dejstev o mlečnih zobeh, ki pa bodo, sem prepričan, zlahka podali odgovor na zgoraj postavljeno vprašanje. Otroci imajo 20 prvih oziroma mlečnih zob, ki izrastejo med tretjim mesecem in tretjim letom otrokove starosti. Mlečni zobje imajo nedvomno zelo pomembno vlogo na začetku življenja, in sicer:

  • z zdravimi mlečnimi zobmi lahko otroci dobro prežvečijo hrano. Dobro prežvečena in s slino premešana hrana je začetek vsake dobre prebave.
  • mlečni zobje tudi držijo pravo mesto za stalne zobe. Če je treba zaradi zobne gnilobe mlečne zobe predčasno izpuliti, obstaja velika verjetnost, da bo otrok pozneje v življenju moral nositi ortodontski aparat. Mlečni zobje seveda niso odporni proti zobni gnilobi (karies), ki nastane zaradi zobnih oblog (ostankov hrane ), s katerimi se hranijo bakterije, ki so v ustni votlini, in s tem nastanek lukenj v mlečnih zobeh. Mlečni zob je izpostavljen nevarnosti zobne gnilobe, takoj ko izraste.

Ali je treba mlečne zobe res čistiti? NEDVOMNO DA.

Mlečne zobe je treba pričeti čistiti, takoj ko izrastejo in sicer dvakrat na dan. Pri tem pa imate seveda najpomembnejšo vlogo starši. Prvi izrasli mlečni zob lahko očistite z otroško zobno ščetko ali še bolj praktičnim silikonskim naprstnikom in pri tem uporabljate otroško zobno pasto, ki ne vsebuje fluora. V zgodnji dobi otroci v usta vtaknejo vse mogoče predmete, kar lahko starši spretno izkoristite in otroku predstavite zobno ščetko kot predmet za zabavo. Ko otrok nekako osvoji oprijem zobne ščetke, je tudi pomembno, da ga naučite pravilnih gibov za pravilno čiščenje zob in da odvečne zobne paste ne pojedo, temveč izpljunejo. Za dobro očiščene zobe je dovolj majhna količina zobne paste.

Najboljši recept za uspeh pa je, da z otrokom tudi sami čistite svoje zobe in otroku le malo pomagate. Tako se bo od vas naučil pravilnih gibov in tudi ščetkanje mu ne bo tako zelo neprijetno. Pa veselo na delo!

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.