Ali je potrebno mlečne zobe res čistiti? | Ustna Medicina
umivanje zob

Ali je potrebno mlečne zobe res čistiti?

Morda za uvod nekaj dejstev o mlečnih zobeh, ki pa bodo, sem prepričan, zlahka podali odgovor na zgoraj postavljeno vprašanje. Otroci imajo 20 prvih oziroma mlečnih zob, ki izrastejo med tretjim mesecem in tretjim letom otrokove starosti. Mlečni zobje imajo nedvomno zelo pomembno vlogo na začetku življenja, in sicer:

  • z zdravimi mlečnimi zobmi lahko otroci dobro prežvečijo hrano. Dobro prežvečena in s slino premešana hrana je začetek vsake dobre prebave.
  • mlečni zobje tudi držijo pravo mesto za stalne zobe. Če je treba zaradi zobne gnilobe mlečne zobe predčasno izpuliti, obstaja velika verjetnost, da bo otrok pozneje v življenju moral nositi ortodontski aparat. Mlečni zobje seveda niso odporni proti zobni gnilobi (karies), ki nastane zaradi zobnih oblog (ostankov hrane ), s katerimi se hranijo bakterije, ki so v ustni votlini, in s tem nastanek lukenj v mlečnih zobeh. Mlečni zob je izpostavljen nevarnosti zobne gnilobe, takoj ko izraste.

Ali je treba mlečne zobe res čistiti? NEDVOMNO DA.

Mlečne zobe je treba pričeti čistiti, takoj ko izrastejo in sicer dvakrat na dan. Pri tem pa imate seveda najpomembnejšo vlogo starši. Prvi izrasli mlečni zob lahko očistite z otroško zobno ščetko ali še bolj praktičnim silikonskim naprstnikom in pri tem uporabljate otroško zobno pasto, ki ne vsebuje fluora. V zgodnji dobi otroci v usta vtaknejo vse mogoče predmete, kar lahko starši spretno izkoristite in otroku predstavite zobno ščetko kot predmet za zabavo. Ko otrok nekako osvoji oprijem zobne ščetke, je tudi pomembno, da ga naučite pravilnih gibov za pravilno čiščenje zob in da odvečne zobne paste ne pojedo, temveč izpljunejo. Za dobro očiščene zobe je dovolj majhna količina zobne paste.

Najboljši recept za uspeh pa je, da z otrokom tudi sami čistite svoje zobe in otroku le malo pomagate. Tako se bo od vas naučil pravilnih gibov in tudi ščetkanje mu ne bo tako zelo neprijetno. Pa veselo na delo!

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha