zobna_scetka

6 stvari, ki jih počnete narobe s svojimi zobmi

Kako pomembno je skrbeti za čiste zobe, pove dejstvo, da neustrezna higiena ustne votline ne privede le do neprijetnega zobobola, ampak lahko na dolgi rok povzroči tudi številne druge zdravstvene težave, za katere ne bi niti pomislili, da lahko izvirajo v ustni votlini.  Zobe je zato potrebno ščetkati vsaj dvakrat dnevno, približno dve minuti s krožnimi gibi, pri tem pa ne smemo pozabiti niti na zobno nitko. Ker številni ljudje higieni ustne votline še vedno posvečajo premalo pozornosti, je pomembno še pravi čas spremeniti slabe življenjske navade. Tukaj je 6 najpogostejših:

1. Večopravilnost med umivanjem zob

Zjutraj, ko nas večina hiti v službo ali po drugih opravkih, je vsaka minuta še kako dragocena, zato mnogi pogosto “žrtvujejo” čas, ki bi ga morali nameniti ustni higieni. Umivanje zob med tuširanjem, sprehajanje po stanovanju z zobno ščetko v ustih in podobna večopravilnost, so vsekakor stvari, ki se jim velja izogniti. Če si umivate zobe nad umivalnikom in tisti dve minutki namenite izključno in samo temu opravilu, potem je večja verjetnost, da boste ščetkanje opravili temeljito.

2. Iskanje rešitev na družbenih omrežjih

Družbena omrežja in različni forumi so postali prava zakladnica številnih informacij, zato tam mnogi iščejo odgovore na svoje težave. Napaka. Čeprav lahko naletite tudi na ljudi iz stroke, ki vam bodo dali koristne informacije, pa kljub temu ne morete zagotovo vedeti, ali je določena oseba v resnici dovolj podkovana za dajanje tovrstnih nasvetov. Raje obiščite svojega zobozdravnika in problem rešite “na štiri oči”.

3. Izogibanje rentgenskega slikanja ustne votline

Raziskava iz leta 2012, objavljena v ameriški reviji Cancer, je sprožila številne strahove zaradi pisanja o povezavi med rentgenskim slikanjem zob in nastankom benignih tumorjev v možganih. Vendar pa je Ameriško združenje za rak pozneje ugotovilo, da študija v resnici ni dokazala povezave med X-žarki in nastankom tumorjev, saj so ljudje na rentgensko slikanje odhajali že v preteklosti, ko je bila nevarnost žarkov bistveno večja, pa zaradi tega niso zboleli. Če vas zdravnik napoti na slikanje ustne votline, je priporočljivo, da sledite njegovim napotkom, saj boste na ta način ugotovili dejansko stanje vaših zob, kar je predpogoj za uspešno zdravljenje.

4. Dajanje mokre zobne ščetke v torbo

Če greste na potovanje ali imate navado zobno ščetko nositi s seboj, je ne bi smeli nikoli dati mokro v torbo. To je namreč idealna podlaga za razvoj bakterij, ki se potem s ščetkanjem prenesejo v ustno votlino in povzročijo zdravstvene težave. Preden zobno ščetko spakirate, jo dobro posušite.

5. Neredeno nošenje aparata za zobe

Številni imajo probleme z nošenjem zobnega aparata, ker menijo, da to preveč negativno vpliva na njihov izgled. Vendar je potrebno aparat nositi strogo po navodilih ortodonta, saj ga na ta način ne boste nosili dlje, kot je to potrebno. Gre za majhno “žrtvovanje”, ki pa vam bo prineslo ravne zobe in lep nasmeh!

6. Pitje sadnega soka pred umivanjem zob

Če sledite vse bolj priljubljenemu trendu, ki pravi, da je dan najbolje začeti s pitjem limonade ali kozarca sveže stisnjenega pomarančnega soka, vsekakor ni priporočljivo, da si takoj za tem umivate zobe, saj lahko poškodujete zobno sklenino. Kislost nevtralizirajte z mlekom ali z raztopino sode bikarbone ali pa preprosto počakajte pol ure, preden se lotite ščetkanja zob.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha