5 razlogov za zamenjavo amalgamskih plomb | Ustna Medicina

5 razlogov za zamenjavo amalgamskih plomb

Srebrne ali amalgam zalivke vsebujejo 50 odstotkov živega srebra, ki je znanstveno dokazano bolj strupen kot svinec, kadmij ali arzen. Amalgamske zalivke lahko utegnejo delovati nevro toksično. Nekateri strokovnjaki s področja zdravstva verjamejo, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

Do vdora živega srebra v telo lahko pride na več načinov. Majhne delce amalgama iz zalivke, ki se raztapljajo v slini, pogoltnemo, nato pa se prek črevesja absorbirajo v kri in živce. Določen delež živega srebra izpari iz plomb in se z dihanjem absorbira v pljuča. Živo srebro vdre neposredno v zob in se preko zobnega živca vzdolž drugih živcev prenese v možgane in se tam uskladišči. Obstaja tudi možnost, da živo srebro začne uhajati iz amalgam zalivke in sčasoma v majhnih količinah prodre v telesne organe. Telo jih odlaga v tkivih in organih ter povzroča mnoge telesne, psihične težave in obolenja.

Zaradi vsega omenjenega obstaja vsaj 5 dobrih razlogov za zamenjavo amalgamskih zalivk s kompozitnimi, belimi zalivkami oziroma s porcelanskimi ali kompozitnimi inleyi:

1. HIGIENA: Amalgamske plombe se na hladnem krčijo bolj, kot se krči zob. Z leti med plombo in zobom nastane špranja, v katero se naselijo bakterije, ki jih s še tako dosledno higieno ne moremo odstraniti.

2. POŠKODBE ZOBA: Amalgamske plombe se ob uživanju tople hrane in pijač raztezajo bolj, kot se razteza zob. Zaradi tega v zobu nastanejo napetosti in kasneje poke, ki lahko vodijo v izgubo zoba.

3. ŽIVO SREBRO: Amalgam vsebuje toksično živo srebro, ki dokazano škoduje našemu telesu. Vse več strokovnjakov verjame, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

4. GALVANSKE REAKCIJE: Prisotnost amalgamskih plomb in/ali drugih kovin v ustih vodi v nastanek električnega toka nizkih napetosti, a dovolj velikih, da imamo v ustih tisti znani “kovinski občutek”.

5. ESTETIKA: Vse več ljudi amalgamske plombe motijo zaradi neatraktivnega sivega izgleda. Želijo širok, sproščen in bel nasmeh.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.