5 razlogov za zamenjavo amalgamskih plomb

Srebrne ali amalgam zalivke vsebujejo 50 odstotkov živega srebra, ki je znanstveno dokazano bolj strupen kot svinec, kadmij ali arzen. Amalgamske zalivke lahko utegnejo delovati nevro toksično. Nekateri strokovnjaki s področja zdravstva verjamejo, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

Do vdora živega srebra v telo lahko pride na več načinov. Majhne delce amalgama iz zalivke, ki se raztapljajo v slini, pogoltnemo, nato pa se prek črevesja absorbirajo v kri in živce. Določen delež živega srebra izpari iz plomb in se z dihanjem absorbira v pljuča. Živo srebro vdre neposredno v zob in se preko zobnega živca vzdolž drugih živcev prenese v možgane in se tam uskladišči. Obstaja tudi možnost, da živo srebro začne uhajati iz amalgam zalivke in sčasoma v majhnih količinah prodre v telesne organe. Telo jih odlaga v tkivih in organih ter povzroča mnoge telesne, psihične težave in obolenja.

Zaradi vsega omenjenega obstaja vsaj 5 dobrih razlogov za zamenjavo amalgamskih zalivk s kompozitnimi, belimi zalivkami oziroma s porcelanskimi ali kompozitnimi inleyi:

1. HIGIENA: Amalgamske plombe se na hladnem krčijo bolj, kot se krči zob. Z leti med plombo in zobom nastane špranja, v katero se naselijo bakterije, ki jih s še tako dosledno higieno ne moremo odstraniti.

2. POŠKODBE ZOBA: Amalgamske plombe se ob uživanju tople hrane in pijač raztezajo bolj, kot se razteza zob. Zaradi tega v zobu nastanejo napetosti in kasneje poke, ki lahko vodijo v izgubo zoba.

3. ŽIVO SREBRO: Amalgam vsebuje toksično živo srebro, ki dokazano škoduje našemu telesu. Vse več strokovnjakov verjame, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

4. GALVANSKE REAKCIJE: Prisotnost amalgamskih plomb in/ali drugih kovin v ustih vodi v nastanek električnega toka nizkih napetosti, a dovolj velikih, da imamo v ustih tisti znani “kovinski občutek”.

5. ESTETIKA: Vse več ljudi amalgamske plombe motijo zaradi neatraktivnega sivega izgleda. Želijo širok, sproščen in bel nasmeh.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha