zobna scetka

5 nevarnosti za zdravje, ki jih skriva vaša zobna ščetka

Zobna ščetka je najboljši pripomoček pri ohranjanju higiene ustne votline. Toda če zanjo ne skrbimo ustrezno, lahko postane pravo gojišče bakterij, ki predstavljajo grožnjo za naše zdravje. Spoznajte, česa vse ne smete nikoli početi z zobno ščetko.

1. Zobne ščetke ne smete nikoli deliti z drugimi
Na njej se lahko nahajajo številni mikroorganizmi, na katere vaše telo ni odporno. Preko sline se bakterije prenašajo v želodec, skozi dlesni pa neposredno v krvni obtok, kar lahko privede do resnih zdravstvenih težav.

2. Med ščetkanjem zob nikoli ne potegnite vode v WC školjki
Neka raziskava je pokazala, da se lahko mikro kapljice vode iz straniščne školjke, v katerih kar mrgoli različnih bakterij, razpršijo tudi do 3 metre v okolico.

3. Zobne ščetke ne pokrivajte s pokrovčkom
Plastični pokrovčki za zobne ščetke naj ostanejo zgolj nujen pripomoček za potovanja. Vlakna zobne ščetke namreč ostanejo pod pokrovčkov vlažna in na ta način so odlično gojišče za vse vrste glivic, bakterij in ostalih mikroorganizmov, ki so potencialno nevarni za naše zdravje.

4. Zobna ščetka ne sme stati vodoravno
Če boste zobno ščetko odložili navpično oziroma v kozarec, se bo veliko hitreje posušila, s tem pa bo tudi manj možnosti za razvoj bacilov. V primeru, da jo odložimo vodoravno, ne bo ostala le dalj časa mokra, ampak bo tudi veliko več možnosti, da boste med njenim odlaganjem “pobrali” številne bakterije.

5. Nikoli ne uporabljajte stare zobne ščetke
Načeloma menjamo zobno ščetko vsaka 2 meseca, ne glede na to, ali je videti obrabljena ali ne. Če zobna ščetka ”zacveti” prej – če postanejo vlakna upognjena navzven in ščetka izgubi svojo prvotno obliko – jo seveda zamenjamo prej. Ščetko moramo zamenjati tudi takoj po tem, ko prebolimo kakšno infekcijo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha