5 nasvetov za zdrav in lep nasmeh | Ustna Medicina
shutterstock_279284366

5 nasvetov za zdrav in lep nasmeh

Temelje za nego ustne votline in odnos do zobozdravnika postavite že v zgodnjem otroštvu.

Z ustno higieno začnemo že pri dojenčku, še pred pojavom zob. Na takšen način pripomoremo k lažji izrasti mlečnih zob in sočasno vpeljemo rutino jutranjega in večernega umivanja. Z izrastjo prvih mlečnih zob se prične tudi čiščenje z zobnimi ščetkami, ki so po obliki in izgledu prilagojene otrokovim potrebam.

Prvi stik z zobozdravnikom mora biti prijeten, neboleč in v sproščenem ozračju, saj tako pridobimo otrokovo naklonjenost in olajšamo nadaljnje obiske. Otrok naj prvič obišče zobozdravnika ob izrasti prvega mlečnega zoba ali najkasneje do 6 mesecev po tem.

Uporabljajte kakovostne pripomočke za čiščenje zob in medzobnih prostorov.

Priporočamo uporabo zobne ščetke najmanj dvakrat dnevno; kakovostna zobna ščetka ima zadostno število mehkih ščetin, ergonomski ročaj in primerno veliko glavo. Za učinkovitost je potrebna zamenjava obrabljene zobne krtačke vsake 3-4 mesece. Ob ščetkanju je potrebno najmanj enkrat na dan očistiti tudi vse medzobne prostore z zobno nitko ali medzobnimi krtačkami ustreznih velikosti. Osnovno čiščenje lahko nadgradimo z uporabo električne krtačke ali ustne prhe.

Prehranjujte se zdravo.

V vseh življenjskih obdobjih je zdrava prehrana ključ do zdravih zob in dlesni. V splošnem je to sezonska, lokalno in ekološko pridelana hrana, ki jo uživamo svežo in čim manj predelano.

Predvsem odsvetujemo uživanje hrane z veliko sladkorji, še zlasti sladic, ki se prilepijo na površino zob, saj jih naravni mehanizmi čiščenja v ustih težje odstranijo. Posebej nevarne so sladke, gazirane in sadne pijače ter energijski napitki, ker jih običajno srkamo ali pijemo počasi, in na takšen način zobe dlje časa nehote izpostavljamo nizkemu pH.

Na zdrav obrok vas vabimo v bistro Taman, kjer so na voljo okusne vegetarijanske in veganske jedi iz ekološko pridelanih sestavin.

Izogibajte se kajenju cigaret in drugih oblik tobaka.

Kajenje je pomemben dejavnik pri nastanku raka ustne votline, pri pojavu parodontalne bolezni ter prezgodnji izgubi zob, poleg tega pa vpliva na uspešnost zobnih vsadkov, povzroča zabarvanje zob in prispeva k neprijetnemu ustnemu zadahu. Svetujemo pogostejše preglede pri zobozdravniku in ustnem higieniku ter motivacijski pogovor o pozitivnih spremembah, ki jih prinese opustitev kajenja na splošno zdravje in zdravje v ustni votlini.

Redno se udeležujte zobozdravniških pregledov.

Priporočamo kontrolne preglede najmanj vsakih 6 mesecev, četudi ni nobenih subjektivnih težav. Ker se v ustni votlini kažejo bolezni različnih telesnih organov, je zobozdravnik lahko tudi prvi, ki ugotovi nerazpoznano bolezensko stanje.

Vabimo vas, da se naročite na kontrolni pregled ali brezplačni prvi posvet na naši kliniki. Za več informacij o negi ustne votline povprašajte ustnega higienika in obiščite Dentoteko, kjer vam bomo z veseljem svetovali glede izbire ustreznih pripomočkov ter predstavili pravilne tehnike njihove uporabe.

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.