Pravilen ugriz je pomemben za žvečenje, za dobro izgovorjavo in nenazadnje tudi za skladen zunanji videz. O funkcionalno stabilnemu ugrizu govorimo takrat, ko so zobje enakomerno in pravilno obremenjeni ter istočasno v harmoničnem odnosu do griznih mišic in čeljustnega sklepa. Največkrat temu ni tako in takrat govorimo o “grizni bolezni”. Napačen ugriz, ki ga največkrat povzročajo nepravilni medčeljustni odnosi in nepravilna postavitev zob lahko, tudi če so sicer zobje zdravi, pripelje do različnih bolezni ust in čeljustnih sklepov. Če imate vtis ali samo strah, da se vaš ugriz spreminja, vam svetujemo natančno analizo grizne funkcije, ki vas bo pomirila ali pa pravilno usmerila.

Kaj lahko naredite sami, da bi čim manj poškodovali ali obrabili zobe?

  1. Hrano pred zaužitjem narežite na primerno velikost. V primeru, da je vaš ugriz nestabilen (dvojni ugriz), si boste manj škodovali, če boste grizli z manjšimi silami. Veliko kosi mesa ali sadja in zelenjave terjajo večji mišični napor in posledično so zobje bolj obremenjeni. Vsekakor ne svetujemo, da hrano meljete ali pasirate. Zobje potrebujejo svojo osnovno obremenitev, vendar naj ta ne bo prevelika.
  2. Zob ne uporabljajte za odpiranje steklenic, trganja lepilnega traku, trganje nitk, trenja orehov, lešnikov, pistacij ipd.
  3. Grizenje nohtov je razvada, ki ni samo nekulturna in neestetska, ampak z veliko hitrostjo uničuje sekalce, podočnike in čeljustni sklep.
  4. Grizenje trdih predmetov  prav tako prispeva k hitrejši obrabi in poškodbi površine zoba.
  5. Veliko ljudi še vedno trdi, da si z zobotrebcem najbolje očisti težje dostopne predele v ustih. Svetujemo, da ga ne uporabljate nikoli ali samo v skrajnih primerih, saj povzroča poškodbe dlesni.
  6. Izogibajte se hrani in pijači z nizko pH vrednostjo. Coca Cola, energetski napitki, kis ter določeno sadje kot so jabolka, limone in drugi agrumi imajo sposobnost topljenja sklenine, ki je sicer najtrša substanca v našem telesu. Ko je enkrat skleninski ovoj poškodovan, se spodaj ležeči dentin obrablja 700 % hitreje.
  7. Zmanjšajte stres v življenju. Čeprav stres direktno ne vpliva na nastanek oziroma razvoj nočnega škripanja, pa je znanstveno dokazano, da osebe z več stresa ponoči stiskajo zobe bolj močno, večkrat in dalj časa.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.