Želite preživeti vse življenje s svojimi zobmi? Potem poskrbite, da vas ne doleti paradontoza.

 

Če želite vse življenje preživeti s svojimi zobmi, je to vsekakor mogoče, a da bi vam to uspelo, se morate seznaniti s parodontozo, ki je bistven uničevalec zdravja vaše ustne votline. S sodobnim in celostnim pristopom k zdravljenju, se parodontoza lahko zaustavi, tako pa vas odrešimo neizogibnih posledic te zahrbtne bolezni.

Parodontoza je odgovor našega telesa na bakterijsko okužbo, ki se nahaja v obzobnem žepu.  Parodontoza je povezana z zobnimi oblogami, ki se nabirajo na površini zob. Nepravilno čiščenje zob in ostanki, ki jih v stroki imenujemo plak, so odlična hrana za bakterije, ki z leti poglabljajo obzobne žepe.

Parodontoza poteka v več stopnjah

  1. Vnetje dlesni (gingivitis).
  2. Začetna parodontoza.
  3. Zmerna parodontoza.
  4. Napredovala parodontoza.
  5. Izpadanje zob.

Pomembno je, da se parodontoza prepozna pravočasno. Začetke težav nakazuje krvavenje vaših dlesni ob umivanju zob, nitkanju ali celo ugrizu trše hrane. Začetno parodontozo nakazujejo poglobljeni obzobni žepi, ki so pri začetni parodontozi 4-5 mm, pri zmerni in napredovani pa med 4 in 7 mm ali celo vse do 8 mm.

Pri parodontozi se kost v katero je umeščen zob počasi topi in izpostavlja se vse večji del zobne korenine. Dlesen se tako počasi odmika, vse večji del zoba je viden in na koncu zobje postanejo majavi, kar vodi v izpad zob.

Zakaj parodontozo imenujemo tudi “skriti ubijalec”?

Mnogi se ob krvavenju ne zavedajo, da gre za resno obolenje in težave leta prezirajo, dokler ni prepozno in moramo svoje zobe nadomestiti z različnimi implantološkimi nadomestki. Parodontoza ne vpliva samo na stanje naših zob. Poškodovane oziroma vnete dlesni namreč bakterijam omogočajo, da prehajajo v kri in povzročajo resne težave tudi na drugih delih telesa, ne samo v ustni votlini. Tako je lahko parodontoza vzrok za različne srčno – žilne bolezni.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.