Parodontalna bolezen je zelo nevarna in prizadene več kot 80 % slovenske populacije!

 

Pri parodontalni bolezni gre za vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva, ki povezuje korenino s kostjo. Obenem gre za okužbo. V primeru, da se bakterije z redno ustno higieno ne odstranijo popolnoma, se pričnejo razmnoževati in s sproščanjem toksinov napadejo telo. Telo se odzove z vnetjem. Najprej so na udaru dlesni, bolezensko stanje imenujemo tudi gingivitis, sčasoma pa sledijo tudi bolezni ostalih podpornih tkiv in to je stanje, ki ga imenujemo parodontalna bolezen. Bakterije pa se ne zadovoljijo samo s povzročanjem škode v ustih. Kaj kmalu njihovi tako njihovi odpadni produkti – toksini, kot tudi one same vdrejo v krvni obtok in tako pričnejo zastrupljati celo telo. To je stanje, ki ogroža v celoti naše telo.

1. Diagnostika
S sodobnim pristopom je odkrivanje parodontalne bolezni veliko lažje. Le s pravilno diagnozo lahko pacienta primerno usmerimo ter mu predpišemo ustrezno zdravljenje.

2. Čiščenje trdnih zobnih oblog
Trde zobne obloge, ki so nad nivojem dlesni odstranimo z ultrazvočnim odstranjevalcem. Te obloge največkrat povzročijo vnetje dlesni (gingivitis), obenem pa omogočajo nabiranje ter pritrjevanje bakterij pod nivojem dlesni. To pa je osnova za začetek vnetja kosti in tako se iz gingivitisa postopoma razvije parodontitis. Pomembno je, da prihajate na redne 6-mesečne kontrolne preglede, kjer morebitne trde zobne obloge tudi odstranite. Danes ta poseg poleg zobozdravnikov izvajajo tudi ustni higieniki.

3. Čiščenje žepkov
Bakterije, ki jih ne odstranimo pravočasno, se začnejo kopičiti pod nivojem dlesni. Ko se bakterije nahajajo  v oblogah nad nivojem dlesni, kjer normalno prebivajo v naših ustih in so večinoma aerobne (ob kisiku živeče), se bakterijski sestav pod dlesnijo dramatično spremeni. V zgodbo o parodontalni bolezni vstopijo zelo uničujoče (patogene) bakterije, ki živijo brez kisika (anaerobne). Naše telo odgovori na njih z vnetjem, ki se kaže kot raztapljanje kosti.

4. Protibakterijsko spiranje žepov
Po čiščenju žepov se prostori v okolici in pod dlesnijo očistijo z raztopinami, ki delujejo protibakterijsko. Na ta način speremo vse ostanke vnetja ter okužbe. Največkrat se za spiranje uporablja dezinfekcijski TRIS (vodikov peroksid, klorheksidin in fiziološka raztopina). Kot dodatek spiranju in dezinfekciji se lahko uporabijo tudi pospeševalci celjenja, največkrat v obliki hialuronske kisline.

5. Lasersko zdravljenje
Zdravljenje z laserjem se je na področju zdravljenja mehkih (obzobnih) tkiv izkazalo za zelo učinkovito. Fotodinamična terapija pri svojem delovanju izkorišča kombiniran efekt laserske svetlobe ter posebnega barvila. Uporablja se kot nadaljevanje luščenja in glajenja korenin, posebej za mesta, kjer je bilo ročno odstranjevanje nenatančno, bodisi zaradi anatomskih posebnosti zob ali pa zaradi globine žepov.

6. Antibiotično ali kirurško zdravljenje
Antibiotikom se v medicini na splošno izogibamo, če je to seveda možno in dovoljeno. Smiselno jih je uporabiti v primerih, ko je resnost okužbe visoka, parodontalna bolezen pa je zelo napredovala. Največji učinek imajo lokalni antibiotiki, ki delujejo neposredno na mestu pod dlesnijo. Kirurško zdravljenje je pacientu v pomoč v vseh primerih, ko ne invazivni ter konservativni pristopi ne prinesejo ustavitve napredovanja parodontalne bolezni.

7. Podporna prehranska terapija
Ustna tkiva se obnavljajo sedemkrat hitreje kot katero koli drugo tkivo ali organ v telesu. V času celjenja (po posegu) je ta dinamika še toliko bolj očitna. Posledično pa so tudi zahteve obzobnih tkiv po zadostni količini hranil, kot so minerali in vitamini ogromne.  Zaradi tega je nujno, da so v fazi celjenja ustna tkiva v najboljši formi. Tako se bodo gradila in obnavljala predvidljivo ter dovolj hitro, obenem pa imela zadosten obrambni kapital proti morebitnim novim bakterijam.
V centru Ustna medicina edini v Sloveniji nudimo kot nepogrešljiv del terapije TRIS učinkovin, ki so namenjene primerni obnovi kosti in celotnega obzobnega kompleksa ter vzdrževanju dobre kondicije obzobnih tkiv.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.