Apikotomija | Ustna Medicina

Apikotomija je kirurški poseg, pri katerem odstranimo od zobne krone najbolj oddaljen del korenine, imenovan koreninski vršek, skupaj z vnetim in okuženim tkivom v okolici. Na mestu odstranjenega obolelega zobnega vrška nastane prazen prostor, ki ga organizem sčasoma zapolni z zdravo kostjo, včasih, a redko, tudi z brazgotino. Postopek opravimo s pomočjo operativnega mikroskopa, ki omogoča izjemno natančnost dela in posledično zelo visoko uspešnost kirurškega posega. Poseg poteka tako, da najprej prerežemo dlesen ali ustno sluznico, s svedrom odbrusimo kost nad vnetno spremembo in vneto tkivo skupaj z vrškom obolele zobne korenine odstranimo. Preostali del korenine napolnimo z vrhnje strani z bioaktivnim polnilnim materialom, ki spodbuja celjenje nastalega defekta. Gre za popolnoma neboleč poseg, saj poteka pod lokalno anestezijo.

Kdaj potrebujemo apikotomijo?

V zobni korenini poteka koreninski kanal, v katerem so zobni živec in krvne žile. V primeru odmrtja živca je zob potrebno koreninsko zdraviti. Včasih, zaradi številnih razvejanih in drobno prepletenih kanalčkov v vrhu korenine, čiščenje in dezinfekcija nista uspešna. V kanalčkih ostanejo bakterije, ki povzročajo vnetje ob vršku korenine oziroma tako imenovan granulom. Na kliniki Ustna Medicina koreninsko zdravljenje vedno opravimo s pomočjo mikroskopa, ultrazvočnega čiščenja in bioaktivnih polnil, vendar kljub temu obstaja majhna možnost ponovnega vnetja mrtvega zoba. V teh primerih opravimo manjši kirurški poseg imenovan apikotomija.

Hemisekcija ali amputacija korenine

V nasprotju z apikotomijo, pri hemisekciji odstranimo celotno okuženo korenino večkoreninskega zoba. Za ta kirurški poseg se odločimo, ko s ponovnim koreninskim zdravljenjem in apikotomijo ne moremo uspešno pozdraviti zoba. Poseg poteka pod lokalno anestezijo in je prav tako kot apikotomija neboleč. V tem primeru odstranimo obolelo korenino, očistimo vneto in okuženo področje ter ohranimo preostali, zdrav del zoba. Okrevanje po hemisekciji je tako hitro kot pri odstranitvi zoba.

Navodila po posegu

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego v prvih dneh po oralno kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha