Apikotomija | Ustna Medicina

Apikotomija je kirurški poseg, pri katerem odstranimo od zobne krone najbolj oddaljen del korenine, imenovan koreninski vršek, skupaj z vnetim in okuženim tkivom v okolici. Na mestu odstranjenega obolelega zobnega vrška nastane prazen prostor, ki ga organizem sčasoma zapolni z zdravo kostjo, včasih, a redko, tudi z brazgotino. Postopek opravimo s pomočjo operativnega mikroskopa, ki omogoča izjemno natančnost dela in posledično zelo visoko uspešnost kirurškega posega. Poseg poteka tako, da najprej prerežemo dlesen ali ustno sluznico, s svedrom odbrusimo kost nad vnetno spremembo in vneto tkivo skupaj z vrškom obolele zobne korenine odstranimo. Preostali del korenine napolnimo z vrhnje strani z bioaktivnim polnilnim materialom, ki spodbuja celjenje nastalega defekta. Gre za popolnoma neboleč poseg, saj poteka pod lokalno anestezijo.

Kdaj potrebujemo apikotomijo?

V zobni korenini poteka koreninski kanal, v katerem so zobni živec in krvne žile. V primeru odmrtja živca je zob potrebno koreninsko zdraviti. Včasih, zaradi številnih razvejanih in drobno prepletenih kanalčkov v vrhu korenine, čiščenje in dezinfekcija nista uspešna. V kanalčkih ostanejo bakterije, ki povzročajo vnetje ob vršku korenine oziroma tako imenovan granulom. Na kliniki Ustna Medicina koreninsko zdravljenje vedno opravimo s pomočjo mikroskopa, ultrazvočnega čiščenja in bioaktivnih polnil, vendar kljub temu obstaja majhna možnost ponovnega vnetja mrtvega zoba. V teh primerih opravimo manjši kirurški poseg imenovan apikotomija.

Hemisekcija ali amputacija korenine

V nasprotju z apikotomijo, pri hemisekciji odstranimo celotno okuženo korenino večkoreninskega zoba. Za ta kirurški poseg se odločimo, ko s ponovnim koreninskim zdravljenjem in apikotomijo ne moremo uspešno pozdraviti zoba. Poseg poteka pod lokalno anestezijo in je prav tako kot apikotomija neboleč. V tem primeru odstranimo obolelo korenino, očistimo vneto in okuženo področje ter ohranimo preostali, zdrav del zoba. Okrevanje po hemisekciji je tako hitro kot pri odstranitvi zoba.

Navodila po posegu

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego v prvih dneh po oralno kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.