biokompatibilni-vsadki

Kaj narediti, ko ostanem brez zob?

Pomahajte kovinskemu nasmehu v slovo! 

Biološko sprejemljivi ter popolnoma brezkovinski snemni protetični nadomestki v primeru delne ali popolne brezzobosti

Izguba zob neposredno vpliva na naše ustno zdravje in posredno na telesno zdravje ter stanje duha. Ustno, telesno in duševno zdravje so namreč povezani tesneje kot se nam morda dozdeva na prvi pogled. Manjkajoči zobje spremenijo naš videz, govor in močno vplivajo na žvečenje ter s tem na prehranjevanje. Torej pomembno narekujejo kvaliteto nekaterih osnovnih funkcij našega življenja. Popolnoma brezkovinska oskrba s snemljivi, visoko estetskimi protetičnimi nadomestki, ki sidrijo na zobeh, zobnih vsadkih ali dlesni v brezzobih čeljustih, stremimo k visokem nivoju vašega ustnega zdravja in ne nazadnje k vašemu boljšem počutju.

Danes, v času holističnega zobozdravstva visoko estetski brezkovinski pripomočki počasi izpodrinjajo klasične delno kovinske protetične pripomočke. S posnemanjem naravnega videza zob ter rožnate dlesni v vseh pogledih prekašajo klasične kovinske nadomestke in nudijo biološko ter estetsko bolj dovršeno rešitev. Največji prednosti pred rešitvami, ki so vsaj deloma narejene iz kovinske zlitine, sta odsotnost negativnih imunskih reakcij na kovinsko in znatno višja estetika.

Dentalne zlitine in alergije

Kovinske zlitine, uporabljane v zobozdravstvu, so danes pomemben predmet razprave na področju alergologije, saj vse pogosteje izzovejo neželjene reakcije vašega organizma. Tako kot v naravi so kovine tudi znotraj vaših ust podvržene koroziji oziroma kemičnemu raztapljanju, ki se dogaja zaradi vplivov okolja. Zaradi nihanja pH-ja sline, mehanske obrabe pri žvečenju in zaradi temperaturnih sprememb se iz kovinskih zlitin izločajo sestavine, ki niso biokompatibilne z našim telesom in delujejo celicam toksično. Alergija in preobčutljivostne reakcije se lahko kažejo kot izjemno suha usta, občutek pekočih ust ali kot spremembe v obliki razjed in rdečine na sluznici ustne votline. Našteti prekomerni imunski odgovori so lokalne reakcije, saj nastanejo zaradi stika produktov korozije s sluznico ust, prisotnost kovinskih zlitin pa lahko izzove tudi pojav sistemskih težav in se kaže v obliki različnih kožnih sprememb na telesu, avtoimunskih obolenj ter glavobolov.

 

Različne kovinske zlitine v vaših ustih posnemajo delovanje baterije, saj v ustih nenehno nastajajo električni tokovi nizke napetosti.

 

V kolikor imate v ustih prisotnih več različnih vrst kovin, ki se nahajajo na primer v amalgamskih zalivkah, kovinsko-porcelanskih prevlekah ter v kovinskih delnih protezah, v vaših ustih potekajo kemične reakcije, ki jim pravimo galvanski tokovi. Ti posnemajo delovanje baterije, saj zaradi različnih fizikalnih lastnosti kovin nenehno nastajajo električni tokovi nizkih napetosti, ki so vzrok verjetno marsikomu izmed vas znanem in izredno neprijetnem kovinskem okusu.

Pri brezkovinskih protetičnih nadomestkih škodljivega kemičnega raztapljanja ni, prav tako pa tudi ni pojava negativnih električnih tokov v vaših ustih. Posledično je možnost za nastanek preobčutljivostne reakcije minimalna.

Estetski vidik

Upoštevaje estetiko, sivi deli klasičnih kovinskih protez, ”wisil protez” oziroma ”vizilk”, močno izstopajo ob govoru ter smehu zaradi česar podzavestno ali pa že celo zavestno pričnete svoje zobe skrivati. Spremeni se mimika vašega obraza, obrazne linije upadejo, sproščeni nasmehi pa so čedalje redkejši. Vse to kaže na vaše zavedanje, da temen kovinski nasmeh za vaše oko in za oko zunanjega opazovalca ni nič kaj privlačen.

BioHPP – biokompatibilen, estetski material izbora

BioHPP (Bio High Performance Polymer) je visoko zmogljiv polimer, ki se že več kot 30 let uspešno uporablja v medicini in sicer na področju ortopedije kot nadomestek različnih sklepov. Je biokompatibilen material, kar pomeni, da v telesu ne povzroča nikakršnih alergičnih, toksičnih ali imunskih reakcij, ki danes predstavljajo pomembno težavo zaradi naraščanja pojava alergij na različne umetne materiale.

Velika prednost je njegova kemična stabilnost. V vaših ustih se namreč ne raztaplja in ne izloča škodljivih produktov. Z njegovo uporabo se tako izognemo neprijetnem kovinskem okusu in motečim električnim tokov znotraj ust, ki potekajo ob prisotnosti različnih kovinskih protetičnih nadomestkov.

S pravilno obdelavo lahko BioHPP material natančno spoliramo in je tako pod vašim jezikom izjemno gladek. Polimer ima že v osnovi zelo nizko afiniteto za nabiranje zobnih oblog in posledično biva v vaših ustih manjše število bakterij, kar zmanjša možnost vnetih dlesni in s tem povezanih zdravstvenih težav.

Odlikujejo ga odlične mehanske lastnosti – trdnost materiala zagotavlja njegovo dolgotrajno stabilnost na nosilnih zobeh, hkrati pa se zaradi elastičnosti lepo prilagodi zobem ter dlesni, ki jo pokriva. Elastični modul (tj. fizikalna enota, ki opisuje prožnost nekega materiala) BioHPP je zelo podoben elastičnem modulu vaše kosti. Kadar iz BioHPP izdelamo ogrodje snemnega pripomočka, je posledično prenos sil preko nosilnih zob na vašo kost najbolj optimalen.

V primerjavi s kovinskimi protetičnimi nadomestki se lahko na BioHPP snemni pripomoček privadite veliko hitreje, saj je lažji ter mehkejši. Na ta način nudi večje udobje ob žvečenju. Zaradi bele barve povezovalnih delov protez in morebitnih zapon, ki obdajajo zobe, se neopazno zlije s preostalimi zobmi.

Snemne protetične rešitve iz biokompatibilnega polimera torej izpolnjujejo vse strokovne zahteve dolgoročne protetične rešitve in hkrati ugodijo želji po estetskem rezultatu.

Kako izgleda protetične nadomestek iz BioHPP materiala?

Ob manjšem številu vaših zob, ki so močno obrabljeni ali imajo večje zalivke, predstavlja najboljšo dolgotrajno rešitev BioHPP snemni protetični nadomestek, sidran na zobeh, ki ji oskrbimo s fiksnimi cirkonijevimi prevlekami s polzili, ki jim pravimo namenske prevleke. Polzila so del prevlek, na katera se proteza sidra in tako omogoča vertikalen prenos sil na nosilne zobe. Takšen prenos sil je najbolj optimalen, torej za zobe najmanj obremenjujoč. Posledično omogoča njihov dolgoročen obstoj in s tem tudi obstoj celotne fiksno – snemne brezkovinske protetične konstrukcije.

Cirkonijev most s polzili in proteza, ki sidri na mostu, cementiranem na vaših zobeh in dlesni.

 

 

 

 

 

 

BiohPP proteza v ustih odlično posnema naraven videz zob in omogoča dobro žvečno funkcijo. Pacient J.Š. rešitev uporablja že 4 leta brez kakršnih koli težav in je z njo zelo zadovoljen.

 

 

 

 

 

 

Manjkajoče zobe lahko nadomestimo tudi s snemljivimi pripomočki brez da bi vaše nosilne zobe pripravljali (brusili) za namenske prevleke. Za vas izdelamo snemni pripomoček z zaponami, ki je kakovosten in estetsko sprejemljiv, ne sodi pa v sam vrh zobozdravstvene protetične oskrbe.

V primeru parodontalno oslabljenih maloštevilnih zob, je za vas najprimernejša rešitev snemni most ali snemna proteza na dvojnih cirkonijevih prevlekah. Majave zobe s takšno oskrbo in pravilno obremenitvijo učvrstimo in podaljšamo njihov dolgoročen obstoj v vaših ustih.

Cirkonijeve prevleke, cementirane na zobeh, na katerih sidri BioHPP visoko estetski snemni pripomoček.

 

 

 

 

 

 

Izgled popolnoma brezkovinske, biološko sprejemljive protetične rešitve, ki sidri na cirkonijevih prevlekah.

 

 

 

 

 

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha