Reženjska operacija je edina učinkovita metoda zdravljenja napredovale parodontalne bolezni. Gre za manjši in neboleč kirurški poseg v lokalni anesteziji, pri katerem se odlušči dlesen, razkrije korenine prizadetih zob in nato odstrani vneto tkivo, nepravilne kostne defekte ter defekte na površinah korenin. Med reženjsko operacijo se lahko ustrezno preoblikuje tudi prizadeta koreninska razcepišča, ki so posledica napredovane parodontalne bolezni. S tem se ustvari boljše razmere za izvajanje ustne higiene, izboljša pa se tudi prognoza zoba.

Poseg poteka v lokalni anesteziji, je neboleč in je edina učinkovita metoda zdravljenja napredovale parodontalne bolezni. Danes sicer poznamo različne vrste laserjev, ki olajšajo in izboljšajo zdravljenje, vendar se ga lahko poslužimo šele v vzdrževalnih fazah in po tem, ko smo mehansko odstranili obloge iz zobnih korenin.

Danes je z natančnimi tehnikami, mikroinštrumentarijem in različnimi postopki reženjskih operacij možno popravljanje večjih odmikov dlesni, zagotavljanje zadostne širine poroženele dlesni ob implantatih, estetsko mikrokiruško podaljšanje kliničnih kron in podobno.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.