Odmik dlesni je pogost pojav, ki z leti narašča in se lahko pojavi na eni ali na več površinah zoba. Posledica je izguba prirastišča dlesni in razgaljenje korenine, kar pa lahko vodi do preobčutljivosti zobnih vratov, slabega videza zob, razvoja kariesa in včasih tudi izgube zoba. Pogosto je dovolj prekriti gol del zobnega vratu z zalivko, včasih pa je potreben delikaten kirurški poseg, s katerim se z neba vzame del zdrave zobne dlesni, s katerim nato pokrijemo del zobnega vratu. Prekrivanje odmika dlesni opravljamo zaradi bolezenskih stanj, kot je preobčutljivost površine korenin, koreninski karies, abrazija vratnega dela korenine, otežena kontrola zobnih oblog in seveda zaradi estetskih razlogov.

Zakaj pride do odmika dlesni?

Odmik dlesni zoba in posledično razgaljanje zobnega vratu ali celo korenine se lahko pojavi iz več razlogov. Med najpogostejše krivce sodita zobni kamen in uporaba neustrezne zobne ščetke. Zobni kamen zavzema vedno večje površine zoba in tako dlesen prisili v odmik. Drugi vzrok za odmik dlesni pa je uporaba zobne ščetke s trdimi ščetinami, ki je neprimerna za dlesen. Zaradi pritiska trdih ščetin ob dlesen povzročimo odmik dlesni od zoba in nastanek območij, kjer se nabirajo bakterije. Odmik dlesni je lahko tudi posledica obolenja obzobnih tkiv. Do razgaljanja zobnih vratov pa lahko pride tudi zaradi kirurških posegov ali nepravilnega položaja zob v zobnem loku.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.