Ko obisk zobozdravnika postane igra na srečo

Nova poker igra “All in” oziroma kako od 30 sekundnega pregleda do nove keramične krone v samo eni uri in to brez zobozdravnika.


Pred dnevi sva s kolegom Sebastjanom odgovarjala na vprašanja novinarke. Eno izmed njih je bilo, po čem se slovensko zobozdravstvo razlikuje od zobozdravstva na Hrvaškem in zakaj je pojav dentalnega turizma vse bolj razširjen. V bistvu zelo neprijetno in nehvaležno vprašanje, ker podtika neko profesionalno tekmovanje s kolegi, ki lahko zelo hitro postane neprofesionalno. Posebej pa me takšna vprašanja vedno opomnijo na slovenske kolege, s katerimi bi se morali boriti za isti cilj, isto dobro. Moram poudariti, da tudi se, le da za dosego tega plemenitega cilja največkrat koristimo različne metode in način komuniciranja. Predvsem pa smo, gledano skozi prizmo skupnega pojavljanja in enotne zobozdravstvene politike, preveč sramežljivi in pasivni.

Če bi moral izpostaviti dve stvari, po katerih bi nas morda naši pacienti takoj povezali/prepoznali, sta to fanatično poudarjanje tega, da so zdrava obzobna tkiva predpogoj za dolgoročno ustno zdravje in uspeh oskrbe IN prav tako goreča borba proti dentalnemu turizmu. Na tej “Odpravi zelenega zmaja” z največjim veseljem v svoj spaček pobiramo istomisleče in čuteče kolege, ki torej vidijo smisel v izbrani poti.

Kaj se je zgodilo neki dan? Pred kratkim smo ustnimedicinci z odprtimi čeljustmi gledali EPP, ki predstavlja po svoji vsebini diametralno nasprotje tega, za kar se borimo. Dovolite mi, da kar se da na kratko opišem dogajanje v posnetku, ki bi naj pritegnil Slovenke in Slovence k iskanju visokokvalitetnih, nadstandardnih in obenem poceni zobozdravstvenih uslug v hrvaškem obmorskem letovišču.

Gospod Zmago Jelinčič, ki je še pred kratkim zatrjeval, da je dopustovanje na Hrvaškem greh in da je v Turčiji turizem na takšnem nivoju kot pri naših južnih sosedih ne bo še 150 let, je v Opatijo pripeljal svojega prijatelja, da si popravi zobe. Ker imajo tam eno dobro zobno varianto. Gospoda pospremi v zobozdravstveno ordinacijo, kjer ga sprejmeta dve hrvaški mački asistentki (najlepši del videa). Pacient se usede na zobozdravniški stol, kjer se po polminutnem pregledu z doktorjem dogovorita, da izvedeta še zadnji korak k popolni diagnostiki; trodimenzionalno slikanje čeljusti aka CT. In voila, igra se lahko začne. S pomočjo najnovejše tehnologije je zobozdravnik posnel pacientova usta, elektronsko poslal podatke v laboratorij in čez samo 60 minut se lahko nadejamo novi kroni. Ravno dovolj časa za eno kavico. “Malo kofeina pa da kruna bude fina.” Pacient se po kavi vrne nazaj, kjer ga čaka nova prevleka. Prevleko bo sedaj zobozdravnik cementiral “i….to je to”, če smem ponoviti besede terapevta. Pacient je odpuščen, kontrola čez pol leta.

V vsej tej zgodbi se človek vpraša, če lahko dobi vse to, a da iz zgodbe izključimo še zobozdravnika, saj deluje samo kot posrednik med pacientovimi usti in laboratorijem. In vsi vemo, kako ne maramo teh posrednikov. Samo zaračunavajo provizijo poštenim ljudem. Zakaj je to sploh potrebno, če lahko pacient prihrani nekaj denarja ob tem, da je pošteno plačilo mašini, ki izdeluje prevleko in je v celotni zgodbi zares nekaj naredila, zagotovljeno.
V Ustni Medicini trdno verjamemo, da si vsak pacient zasluži celosten, popoln pregled ustnega zdravja. Z drugimi besedami, zasluži si toliko napora in pravilne usmeritve terapevta ter podpornega osebja, da se zberejo vsi potrebni kritični podatki o pacientu, tako objektivni (klinični) kot subjektivni (značilnosti pacienta). Šele takrat se lahko verodostojno predlaga načrt terapije, kjer bomo na najboljši možen način predstavili rešitev, ki temelji na dejstvih, ne pa na domnevah.

Ki temelji na kritični presoji zobozdravnika, pogosto celotnega tima strokovnjakov, ne pa na zanašanju na najnovejšo ohinsploh mašinerijo in dober wifi signal. Ne smemo si dovoliti, da postanemo produkt, ki bo med sabo lahko tekmoval edino še z najnižjo možno ceno. Naš moto ne sme postati “več kot fer” ali “dnar nazaj”. Prav tako ne smemo naše profesionalnosti in etične predanosti cilju, da služimo pacientu kot zaupanja vredni svetovalci, zamenjati za čimhitrejše dostavljanje “armani” ali “gucci” zob. Ker gre za vas, dragi pacienti.
Pred nekaj dnevi smo od predstavnika Zdravniške zbornice Slovenije prejeli opazko, da evropska regulativna telesa celo spodbujajo pojav dentalnega turizma, češ, da uravnava tržne cene. Se mi je kar srce ustavilo.

Uravnavanje tržnih cen že, a na račun koga? Zakaj kolegom oziroma birokratom, ki dneva niso preživeli na trgu, kot bi se reklo, ni jasno, da gre pri dentalnem turizmu za popolnoma drugačno uslugo, bolje rečeno za dostavljanje produktov, ki se po vsebini in nazoru ne morejo primerjati s sodobnim konceptom celostnega zobozdravstva. Vzemimo za primer prejšnji posnetek. Na poti do novega zoba ali novih zob se je preskočilo kar nekaj bistvenih diagnostičnih postopkov, po katerih kliče sodobno zobozdravstvo. Če zaidete v najboljše svetovne zobozdrastvene klinike boste videli, da se pred obravnavo (posebej kompleksno) bolnika najprej izvede popolna diagnostika. Z drugimi besedami, zbere se vsa dejstva, s katerimi oceniš stopnjo tveganja za dolgoročno ustno zdravje na 15 področjih. Da zbereš vse podatke, jih urediš in na koncu pripraviš načrt terapije, potrebuješ vsaj 5 ur intenzivnega dela. Ne pol minute in CeTe.

“Diagnostika” kot je bila prikazana v “zobni varianti” ti omogoča oceno tveganja za zaplete na samo 3 (treh) področjih. Ostalih 12-tih se ne dotakne, jih spregleda, ignorira. Če pacient potrebuje eno plombo ali profesionalno čiščenje trdih zobnih oblog, velike škode s površno diagnostiko ne moreš storiti. Problem je le, da je za spoznanje ali pacient res potrebuje samo plombo ali “kamen” potrebna natančna diagnostika. Pa smo tam.

Povsod kjer pa je stanje v pacientovih ustih bolj resno, pa sta celosten pregled in preudaren pristop problemom in rešitvam bistvenega pomena za dolgoročni uspeh. Problem dentalnega turizma je ravno v tem, da ga koristijo ravno tisti pacienti, ki najbolj potrebujejo celosten pregled, interdisciplinarni pristop (združeno znanje več specialnosti), veliko obiskov, predpripravljalnih postopkov in predvsem…….čas. Z drugimi besedami, obljuba, da za njihov kompleksen problem obstaja enostavna, hitra, nadstandardna in poceni rešitev, je podobna tisti obljubi o vrtu z devicami alahovim borcem v knjigi Alamut. Sliši se sicer dobro, ampak…

Vedite, zobozdravstvo je veja medicine, drži pa, da je tržno najbolj izpostavljena. Tega se seveda zavedamo tudi v Ustni Medicini. Obenem pa poudarjamo, da nizka cena kaj hitro preraste v cenenost, ki se pacientom zapakira v svetlečo folijo in napisom “Akcija”. Na račun koristi pacienta ne smemo nižati vrednosti naših uslug, ne smemo spreminjati nazorov. Vedno se moramo s pacientom odkrito pogovoriti, o tveganjih in koristih, šele na to se lahko pacient odloči, ali bo, kot pri pokru, stavil vse. Če igraš poker, posebej all in, moraš biti siguren, da imaš dobre karte. Naivna pričakovanja vam bodo v igralnici kvečjemu škodila. Kaj šele v ordinaciji.

V takšnem primeru se lahko zgodba konča, kot v tisti znani češki risanki, v zvezi s katero vas odkrito na koncu vprašam: “A JE TO, res to?”

MORDA VAM BO VŠEČ

3 Komentarji

 • Spoštovani,prebrav sem vaše komentarje povsem se strinjam z vami glede izbire zobozdravnika ali igranje pokra. Tidi sam sem bil žrtev takega pokra kajti pravil igre nisem poznal in sem gladko izgubil in kot pravite ,TO NI TO. Sedaj pa ne vem kaj se še da pomagat in komu še zaupat predvsem pa gdo bo bil pripravljen popravljat tuje grehe.

  Sspoštovanjem in lep pozdrav. Darko

 • Ustna Medicina , 08.03.2016

  Spoštovani g. Kos,

  zahvaljujemo se vam za sporočilo. Pošljite nam več informacij o vaših težavah na info@ustna-medicina.com in ne dvomimo, da ne bi našli rešitve za vaše težave. Lep pozdrav

 • Nada Boštjančič , 04.05.2016

  Pozdravljeni,
  Sem vaša obiskovalka že kar nekaj časa in veselim se ponovnega obiska pri vas. Vesela sem, da sem prebrala to-le :
  A TO JE TO? Priznati moram, da so tudi mene pritegnili oglasi dentalnega turizma in ko se je zelo drago zdravljenje pri vas končalo, poravnavala sem račune za nazaj, /ob vsaki prejeti penziji 468 evrov mesečno, kolikor jih dobim/ sem morala kar presneto premisliti, ali naj nadaljujem z zdravljenjem pri vas. Odločila sem se za zdravje, saj sem predvsem zaradi tega prišla k vam. Moj nasmeh pa je še vedno ne hvale vreden za opravljeno delo, saj kar se tiće estetike več ni bilo možno nadaljevati, ker denarja pač nisem zbrala cca 2600 evrov za tri prevleke in delno zgornjo protezo. Omenila sem, da bi morda tako kot doslej, pri vsaki penziji namenila 100 evrov, /ker kreditno pač nisem sposobna in si na banki ne morem denarja izposoditi/, pa mi je bilo res vljudno a odločno povedano, da tako vi ne poslujete. Verjamem, da se potrudite za svoje paciente kar zadeva strokovnost, delujete tudi v dobrodelnih namenih in sem naivno pričakovala, da bom morda le del te vaše dobrodelnosti vsaj na ta način, da mi storitve omogočite plačati obročno. Hvala, ker ste si vzeli časa in me razumeli. Vesela obiskovalka Ustne medicine Gospa Nada, kot me vedno lepo pozdravite ob obisku

Dodaj odgovor