Granulom – proces nastanka in posledice

granulom

Granulom je relativno pogost proces, ki nastane okoli konice korenine. Med napredovanjem procesa zobne gnilobe, bakterije postopoma vdirajo v prostor, kjer je zobna pulpa (skupek žil in živca). V začetni fazi prihaja do številčno manjših vdorov, ki se jih zobni živec na meji pod tem procesom še relativno dobro brani. Pacient tega dogajanja zelo verjetno še ne občuti, lahko pa zazna blago skelenje, ki traja od nekaj sekund do ene minute in se pojavlja v redkih časovnih intervalih (na nekaj dni).

Ko se vdor bakterij količinsko poveča, pride do močnejšega odziva zobne pulpe. Nastane vnetje, ki mu strokovno pravimo pulpitis. Kot vsako drugo vnetje v organizmu, ima tudi vnetje zobne pulpe za posledico povečano oteklino. Ta se pojavi zaradi povečanega pretoka krvi po žilicah z namenom, da bi imunski sistem omejil vdor bakterij v notranjost organizma. Ta boj je skoraj vedno že vnaprej izgubljen, ker je prostor v zobnem kanalu omejen, zobna pulpa se ne more razširiti in zaradi vnetja stisne samo sebe ter odmre.

Proces vnetja zobne pulpe lahko traja od nekaj dni do nekaj mesecev in kar 80 odstotkov takšnih vnetij je brez simptomov. Kar pa nikakor ne pomeni, da je s tem tudi konec težav. Bakterije imajo na ta način namreč prosto pot prek kanala zobnega živca do obešalnega aparata zoba (parodoncij in kost), kjer sprožijo nov vnetni odgovor – boj organizma proti bakterijam. Vendar pa organizem v tem boju nikoli ne more zmagati, saj obstaja stalna prosta pot bakterij iz ustne votline v notranjost organizma. Tudi če je ta pot iz ustne votline zaprta, ostaja v zobnem kanalu prazen prostor, v katerem se bakterije razmnožujejo, celice imunskega sistema organizma pa ne morejo do njih, saj ti kanalčki niso več prekrvavljeni.

Zaradi signalov s katerimi celice komunicirajo med seboj med vnetnim odgovorom, pride do razgradnje, topljenja kostnine okoli konca zobne korenine. Oblikuje se ognojek, ki mu pravimo granulom. Gre za kroničen vnetni proces, ki ob neustreznem ukrepanju vodi v izgubo kosti okoli prizadetega in sosednjih zob ter povzroči njihov izpad.

Granulomi se večajo različno hitro (od nekaj mesecev do nekaj let, lahko tudi desetletij), odvisno od imunskega sistema organizma in patogenosti povzročiteljev. Dosežejo lahko velikost do nekaj centimetrov. Manjši granulomi (velikosti nekaj milimetrov) na rentgenskih posnetkih še nimajo jasno vidnih robov, zato jih je težje odkriti. Ko se granulomi večajo, s tem povzročajo razpad okoli ležečega tkiva – kosti. Če ne pride do okužbe teh procesov, tudi ni simptomov. Kadar pa se kronični granulom vname, ta povzroča močne bolečine, okužbo sosednjih struktur – kosti, sluznice in mišičja glave, vratu ali celotnega telesa.

Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor