Bodo zalivke kmalu preteklost?

Znanstveniki z londonskega Kraljevega kolidža trdijo, da v prihodnje za zdravljenje zob ne bomo več potrebovali zalivk. Odkrili so namreč, da ima zdravilo, ki se sicer uporablja pri zdravljenju demence, zanimiv stranski učinek. Zdravilo, imenovano Tideglusib, namreč stimulira aktivnost matičnih celic v zobni pulpi, da začnejo proizvajati dentin, mineraliziran material, ki se nahaja pod zobno sklenino. To pa pomeni, da se zob začne obnavljati sam od sebe.

Da dentin pomaga pri celjenju zoba je sicer znano že dolgo časa, a težava je v tem, da ga je veliko premalo, da bi se zapolnila večja luknja, ki je posledica propadanja zoba. Tideglusib pa onemogoči encim GSK-3, ki preprečuje tvorjenje dentina. Zob se začne tako obnavljati po naravni poti, kar pomeni, da v prihodnosti za njegovo zdravljenje ne bomo več potrebovali različnih zalivk.

Znanstveniki so na mišje zobe vstavili biorazgradljive spužvaste snovi, prepojene z omenjenim zdravilom, ki je vplivalo na dodatno proizvodnjo dentina. V nekaj tednih je prišlo do popolnega zaceljenja 0,13 milimetrskih luknjic v mišjih zobeh. Na podoben način bi lahko zdravili karies tudi pri ljudeh, meni londonska ekipa znanstvenikov.

Zdaj bodo znanstveniki ugotavljali, ali bi imelo zdravilo podoben učinek tudi na večje luknjice. Prednost metode je v tem, da uporablja zdravilo, ki je že bilo klinično testirano. Če bo šlo vse po načrtih, bi bilo lahko zdravilo v zobnih ordinacijah dostopno v roku treh do petih let, pravijo znanstveniki. S tem bi lahko dokončno nadomestili zalivke, ki so v uporabi sedaj.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor