Prihajajo zalivke z neomejeno življenjsko dobo

Znanstveniki z londonske univerze kraljice Mary so odkrili nov material za zobne zalivke, ki so ga že razglasili za revolucionarnega. Nove zalivke imajo po trditvah znanstvenikov tri pomembne prednosti:

  1. Nov material za zalivke ne služi le kot polnilo za nastalo votlino, ampak hkrati tudi pozdravi zob. Po besedah profesorja Roberta Hilla, so revolucionarne nove zalivke iz biokompatibilnega kompozitnega materiala, ki začne v zobni votlini sprožati minerale, kot so fosfor, kalcij in fluoridi, s pomočjo katerih začne zobno tkivo tvoriti nove minerale in se na ta način pozdravi.
  2. V nasprotju z ostalimi zalivkami, nov material ne pušča niti najmanjšega prostora med polnilom in zobom, tako da bakterijam v celoti onemogoča, da bi se začele razmnoževati pod zalivko.
  3. Znanstveniki zatrjujejo, da bo imela takšna zobna zalivka praktično neomejeno življenjsko dobo in je po določenem času ne bo potrebno zamenjati, kot se to dogaja z zalivkami, ki so trenutno v uporabi. Po zagotovilih raziskovalcev tudi ni nobenih možnosti, da bi zalivke odpadle.

»Nov material bo povsem spremenil zobozdravstveno dejavnost,« je napovedal profesor Hill. Nove zalivke naj bi predvidoma začeli uporabljati v naslednjih treh letih.

Vir: Daily Mail

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor