Zakaj je pomembno čistiti zobni aparat?

Nesnemni oz. fiksni zobni aparat je sestavljen iz nosilca (zvezdice), žičnega loka in ligature (gumice), ki ta lok pričvrsti v utor na zvezdici. Da nosilec opravlja svojo funkcijo in ne pade iz zoba, ga prilepimo na zobno površino s posebnimi lepili, ki so ravno prav močna, da se držijo zoba, in ravno prav šibka, da ga lahko enostavno snamemo ob koncu zdravljenja. Ker se oblika zvezdice tesno prilagaja zunanji površini zoba, je zob pod njo zaščiten in se med zdravljenjem ne spreminja. Prav tako ob snetju lepilo ostane na zobni površini in ga nato spoliramo s posebnimi polirnimi svedri. Okrog nosilcev pa se hrana močno nabira, in ker tam zob ni zaščiten, je podvržen močnim vplivom iz okolja.

Čez dan se nabirajo ostanki hrane, na katere se naselijo bakterije. Ob tem se tvorijo kisline, ki lahko raztapljajo čvrsto in zdravo zunanjo plast zoba – sklenino. Tako se čez dan dogajajo poškodbe na zobeh, ki se nato čez nočcelijo ob brezhibni higieni, s pomočjo mineralov v slini. Če imamo ustrezne in dolgoročno ugodne pogoje, ob koncu zdravljenja ostane zobna površina brez kakršnih koli vidnih znakov lepljenja, poliranja ali čiščenja. Ob neustrezni skrbi za zdrave dlesni in zobe pa se tehtnica prevesi na stran izplavljanja mineralov iz zobne substance (najprej površina sklenine), ki se čez noč ne zaceli več in že v nekaj tednih lahko opazimo nastanek belih lis. Kritična mesta, kjer se to najhitreje in najpogosteje dogaja, so prostori med dlesnijo in nosilcem v področju ličnikov in podočnikov ter medzobni kontakti. Na začetku opazimo bele lise, začetni karies, ki so 24 ur na dan prekrite z oblogami, ki jih lahko v ordinaciji odstranimo s posebnim pripomočkom (doma lahko navzočnost oblog enostavno preverite pred ogledalom z nohtom ali zobotrebcem). Če po ščetkanju še vedno ostane nekaj oblog, to pomeni, da je velika nevarnost nastanka belih lis. Slednje se lahko ob izboljšani ustni higieni v najboljšem primeru celo remineralizirajo, kar pomeni, da se minerali iz sline vgradijo nazaj v zobno substanco in se površina zoba zaceli. Večinoma sicer ostane vidna belkasta lisa ali rob, vendar vrtanje in plombiranje ni potrebno. V nasprotnem primeru, ko čiščenje zob in aparata ostane neprimerno, se te bele lise ob nadaljevanju raztapljanja spremenijo v globljo poškodbo ali t.i. luknjo – karies oz. aktivne kariozne spremembe. V tem primeru je treba poškodbo zoba obnoviti z vrtanjem in plombiranjem, kar je prvi korak pri sanaciji lukenj. Te plombe nam žal tudi v bodoče ne bodo same od sebe zagotovile zdravja zob, ampak bomo morali kljub temu izboljšati ustno higieno, prilagoditi prehrano ter spremeniti življenjski slog, če bomo želeli ohraniti zdrave zobe in čvrste dlesni tudi v zrelih letih.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha