ščetkanje

Vse, kar ste vedeli o ustni higieni je postavljeno pod velik vprašaj! – 1. del

Govorili so nam, da moramo uporabljati mehko ščetko in ščetkati od rdečega proti belemu, kar pomeni, da moramo varovati dlesen, ki jo s pregrobim ščetkanjem uničujemo in se vam odmika od zoba. Govorijo nam, da moramo ščetkati trikrat na dan, zjutraj in zvečer ter po glavnem obroku. Priporočajo nam zobne paste, ki vsebujejo velike količine fluoridov, ki naj bi nam na kemičen način pomagale ustavljati zobno gnilobo. Vse to deloma drži, vendar vam ne zagotavlja ustnega zdravja. Zakaj?

Ker se življenje in mi z njim spreminjamo. Spreminja se način življenja in predvsem naše prehranske navade, z napredkom pa pridobivamo nova spoznanja, nove izkušnje in nove materiale. Zato je čas, da ponovno prečešemo naša prepričanja in navade … Vsekakor priporočamo uporabo mehke zobne ščetke, vendar na drugačen način. Trenutno je hit v slovenskem prostoru švicarska blagovna znamka CURAPROX, ki oglašuje, da njihove ščetke vsebujejo posebne najlonske ščetine, ki so tanjše od ostalih, predvsem pa imajo bistveno večje število ščetin kot vse ostale zobne ščetke na našem tržišču: “Ščetka vsebuje 5460 ščetin, ki so narejene iz posebnih vlaken Curen. Zaradi velikega števila ščetin so le-te tanke in posledično zelo mehke.” Vendar pa je lahko takšna ščetka bistveno manj učinkovita, kar se je pokazalo pri večjemu številu uporabnikov. Predstavljajte si, da hodite po perzijski preprogi, ki ima malo nitk, in ko stopite nanj se vam noga pogrezne skoraj do tal, medtem ko stopicljate po pravi perzijski preprogi, ki ima zelo goste tanke nitke, in ko stopite nanjo imate občutek, kot da stopate po gladini cvetličnega pašnika.

Podobno je z zobmi. Ker smo sedaj že osvojili lekcijo, da ne smemo pregrobo ščetkati, se lahko zgodi to, da z novo, s ščetinami bogatejšo ščetko, ne očistimo vseh mest na zobu in je tako ustna higiena slabša. Hrana zastaja na neočiščenih mestih, pojavi se vnetje dlesni in zveča se možnost nastanka kariesa in parodontalne bolezni. Zato previdno in po zdravi pameti. Krožna tehnika, ki smo jo poslušali v davnih osemdesetih, ima še vedno veliko vrednost, potrebuje pa kanček sodobnosti. Mehko ščetko obrnemo pod kotom 45 stopinj na rob dlesni in z blagimi krožnimi gibi odstranimo ostanke hrane na zobu ter ob dlesni.

Sodobne ščetke imajo še dodatne tanke ščetinice na površini, s katerimi se ščetka še bolje prilagaja neravnim oblikam zob in očisti mesta, kamor z navadnimi ščetkami ne prodrete (TePe, Yumaki ipd). Še vedno potrebujejo natančno uporabo in pravilno postavitev na vse strani zob. Zelo jih priporočamo predvsem pri starejših in otrocih, kjer je fina motorična spretnost težje dosegljiva in jo lahko z električno zobno ščetko uspešno nadomestimo. Kljub temu pa ne smemo zamenjvati električne zobne ščetke in sonične zobne ščetke. Električna zobna ščetka namreč nadomesti zgolj rotacijo našega zapestja pri ščetkanju, medtem ko je sonična ščetka v osnovi električna (deluje na elektriko), a s soničnim (zvočnim) delovanjem skrbi za odstranjevanje trdih zobnih oblog.

Za ustrezno in kvalitetno ustno higieno še vedno nujno potrebujemo zobno nitko medzobne ščetke oz. t.i. smrečice. Medzobna nitka in medzobna ščetka dopolnjujeta ena drugo, ne izključujeta. To pomeni, da je potrebna, za zagotavljanje kvalitetne ustne higiene, uporaba tako medzobne nitke kot ščetke, saj medzobna ščetka ne sčisti stika med zobmi. Prav tako, in to je zelo pomembno, je za ustrezno in kvalitetno ustno higieno potrebno uporabljati medzobne ščetke in nitke prave velikosti, kar je predvsem odvisno od razmika med zobmi. Posvetujte se s svojim zobozdravnikom glede pravilne velikosti medzobnih ščetk in medzobne nitke. Z nepravilno izbranimi izdelki nam še tako intenzivno nitkanje ne bo pomagalo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha