zobne luske

Zobne luske za sproščen nasmeh

Zobne luske oz. estetske fasete so tanke lupine v barvi zoba, ki jih po temeljiti pripravi v ordinaciji izdelamo v zobnem laboratoriju. So iz popolnoma bioinertnega porcelana, kar pomeni, da v telesu ne povzročajo negativnih reakcij, tako kot jih amalgam ali nežlahtne zlitine. Namenjene so pokrivanju sprednjih površin zob, s čimer se močno izboljša videz posameznega zoba ali pa sprednjega dela ust v celoti. Poleg bioinertnosti ima porcelan še odlične optične lastnosti, kar pomeni, da nihče ne bo vedel, da imate »umetne« zobe, saj je mogoče s pozornim delom doseči popolnoma naraven videz zob.

V katerih primerih je uporaba zobnih lusk primerna?

Luske so primerne so za posameznike, ki si želijo občutno spremeniti obliko svojih zob in se končno nasmejati sproščeno – brez roke pred usti. Priporočamo oziroma uporabljamo jih takrat, ko so zobje zabarvani, rotirani, zlomljeni ter v primerih, ko so položajno neusklajeni v zobnem loku, neenakomernih in nepravilnih oblik ali kadar je med njimi večji razmik.

Zabarvanje je lahko prisotno zaradi nepravilnega zdravljenja zoba v preteklosti. V tem primeru zob najprej še notranje pobelimo in nato naredimo rekonstrukcijo z lusko. Zabarvanje se lahko pojavi tudi kot posledica prekomernega vnosa fluoridov ali pa jemanja tetraciklinskih antibiotikov v otroštvu. V kolikor nimamo motivacije za nošnjo ortodontskega aparata, lahko položajne nepravilnosti korigiramo z luskami.

Kako poteka pridobivanje zobnih lusk?

Pridobivanje zobnih faset običajno zahteva tri obiske ordinacije. Med prvim obiskom najprej opravimo posvet. Takrat vas tudi prosimo, da nam predložite fotografijo iz mladosti, na kateri imate po vašem mnenju idealen nasmeh. Izdelamo lahko tudi računalniško simulacijo vašega bodočega nasmeha. Ob drugem obisku v ordinaciji pripravimo zobe in naredimo odtis. Ves material nato pošljemo v laboratorij, kjer naredijo vaše luske. Ob tretjem obisku, luske lepimo s sodobnimi adhezivnimi lepili ali cementi, ki zdržijo več kot 10 let.

Zobne luske

Pomembno je, da med posvetom jasno ugotovimo, kakšen končni rezultat si želite. Zato so pomembne fotografije in natančno izpolnjen vprašalnik o zdravju, ki ga dobite ob prvem obisku. Na osnovi tega bomo ugotovili kakšne luske so za vas najbolj primerne. Pogovorili se bomo tudi o celotnem postopku ter morebitnih omejitvah. Pred tem bomo opravili rentgen in po potrebi odtis za študijske modele ter simulacijo bodočega stanja v vosku. Slednji sta izredno pomembni fazi, saj na njihovi podlagi izdelamo začasne »plastične« luske za obdobje, ko se pripravljajo porcelanske v laboratoriju. To je tudi priložnost za usklajevanje finih detajlov, ki jih opazimo na provizorijih ter le te prenesemo na porcelanske luske.

Ko so fasete enkrat nameščene, barve ni možno več spreminjati. Zato je morebitno beljenje zob smiselno opraviti pred samim postopkom. Kljub zelo majhni verjetnosti, se lahko luske odtrgajo in odpadejo. Da bi zmanjšali možnost tega pojava svetujemo, da ne grizete nohtov, svinčnikov, ledu ali drugih trdih predmetov. Prehranjevanje seveda poteka normalno, tako kot pred posegom.

Prednosti uporabe zobnih lusk:
  •    Zagotavljajo naraven videz zob.
  •    Dlesni dobro prenašajo material iz porcelana.
  •    So popolnoma odporne na madeže.
  •    Temni zobje so zopet videti naravno.
  •    Spremenijo obliko ter ne zahtevajo obsežnega preoblikovanja zob med samim postopkom.

Kdaj se uporaba lusk odsvetuje?

Fasete niso dobra izbira za tiste paciente, ki imajo aktivne bolezni dlesni, saj je natančna izdelava le teh nemogoča. Naša doktrina najprej zahteva ureditev stanja dlesni in parodontalne bolezni, šele nato so na vrsti luske.

Fasete imajo običajno življenjsko dobo približno 10 let. Po tem času jih je v skladu z opažanji na rednih kontrolah potrebno zamenjati.

Estetske fasete na zobeh ne zahtevajo posebne nege. Kot običajno tudi po namestitvi vzdržujete dobro ustno higieno z rednim ščetkanjem z ročno in sonično ščetko, čiščenjem medzobnih prostorov z nitko, medzobno ščetko ali zobno prho.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.