UPSI!

Ko vas bo zvečer začel loviti spanec, še preden boste uspeli priti do kopalnice, ali vas bodo že navsezgodaj zjutraj priganjale dnevne obveznosti, pomislite: “UPS! To pa ne bo šlo.”

Umijte si zobe. Veliko smo že slišali o različnih tehnikah ščetkanja. Težko rečemo, da je ena pravilnejša od druge. Najbolje je, da uporabljate takšno, ki vam ustreza oziroma vam jo je svetoval ustni higienik. Pomembno je, da mehansko odstranite obloge z vseh zobnih ploskev. Najlažje boste to storili s ščetko TePe Supreme s podaljšanimi ščetinami. Svetujem, da si ustvarite sistem, pri katerem boste začeli recimo levo zgoraj, na zunanji strani zob, in jih očistili vse od zadaj do sredine spredaj. Nato se premaknete na notranjo stran pri jeziku, levo zgoraj. Na koncu očistite še grizne ploskve zob levo zgoraj. Šele nato se premaknite naprej, na desni zgornji kvadrant. Tako nadaljujete, vse dokler niso očiščene čisto vse ploskve zob, ki jih lahko dosežemo z zobno ščetko.

Past za ustno higieno je na izbiro ogromno. Priporočamo, da se pri izbiri posvetujete z nami v Dentoteki, kjer vam bomo glede na vaše potrebe in želje najlaže svetovali, katera je prava za vas. Trenutno najbolj prodajana zobna pasta je Blackwood. Izdelana je iz izvlečka aktivnega oglja z dodatkom brina in črne mete, ki dajeta pasti odličen okus. Z izbiro te paste ne boste mogli zgrešiti, saj bo vaš dah še dolgo svež, aktivno oglje in brin pa bosta poskrbela za zdrave dlesni. Hvaležni boste lahko tudi za vedno bolj sijoč nasmeh, saj na podlagi aktivnega oglja pasta pobeli zobe, ne da bi poškodovala zobno sklenino.

Strgajte jezik. V sodobnem času se ljudje prehranjujemo večinoma z mehko hrano, ki ne ostrga površine jezika, kar pomeni, da belkasto-rumena plast in mikroorganizmi na površini ostanejo nedotaknjeni. V ostankih hrane in odmrlih vnetnih celicah na jeziku so beljakovine, ki vsebujejo žveplo. To je tudi vzrok za slab zadah. Da bi se izognili neprijetnim situacijam, torej priporočamo strganje jezika, najbolje večkrat dnevno. Raziskave so pokazale, da so kovinska strgala najbolj učinkovita. V Dentoteki lahko dobite bakreno strgalo, ki je skoraj neuničljivo. Priporočamo ga tudi zato, ker se bakterije na bakru ne morejo razraščati. Uporaba strgala je preprosta: jezik iztegnite, strgalo primite z obema rokama ter z njim drsite od korena proti koncu jezika.

Interdentalni ali medzobni prostor je treba nujno očistiti. Nitka ali ščetka? Če vprašate zobozdravnike, jih bo večina brez premisleka odgovorila – nitka! Medzobne prostore lahko očistimo na več načinov. Tudi v tem primeru je najbolje, da se poslužujete tistega, ki vam najbolj ustreza oziroma vam ga je svetoval ustni higienik. Lahko uporabite ploščato nitko SPLAT, ki se ne trga in odebeli ob stiku s slino. Za eno nitkanje uporabite približno 40 cm zobne nitke. Konca nitke navijte okoli sredincev obeh rok in pustite med sredincema prostih nekaj centimetrov nitke. Prosti del nitke napnite s  palcem  in  kazalcem. Napeti del nitke nežno potisnite z gibi naprej in nazaj med zobe do linije dlesni. Nitko rahlo ovijte okrog zoba in jo nežno potisnite    pod prosti rob  dlesni. Pri tem ne uporabljajte večje sile (kot če bi pisali s svinčnikom). Nitko držite v obliki črke ‘C’ ovito okrog zoba in se z žagajočimi gibi pomikajte proti grizni ploskvi zoba (stran od dlesni).

Drug način so medzobne ščetke, ki ustrezno očistijo medzobne prostore neposredno ob dlesni, kjer so zobje v prerezu ledvičaste oblike. Primerna velikost ščetke za posamezni medzobni prostor je tista, pri kateri se z žico ščetke ne dotikamo zob, vlakna pa so tako široka, da zajamejo vso širino medzobnega prostora. Interdentalne ščetke TePe so odlične, ker so na voljo tudi na dolgih, ukrivljenih držalih. Njihova žička je oblečena v PVC in ščetine so zelo goste in košate. Za določanje prave velikosti smo vam zopet na voljo v Dentoteki.

Zobno prho Waterpik pa priporočamo predvsem tistim, ki imate fiksne protetične nadomestke ali zobni aparat. Ker je v takšnih primerih nitkanje oteženo, je odlično, če medzobne prostore in prostor med nadomestkom in dlesnijo očistite z vodnim curkom zobne prhe, saj tako najlažje odstranite obloge in ostanke hrane. Waterpik zobna prha omogoča nastavitev tlaka curka, kar omogoča lažje privajanje na prhanje zob tistim, ki se s tovrstno nego srečujejo prvič. Pred prvo uporabo nastavite regulator tlaka na najnižjo stopnjo. Nato postopoma povečujte tlak vodnega curka do želene stopnje. Prhanje pričnite s standardnim nastavkom. Vodni curek usmerite na rob dlesni pod kotom 90 stopinj. Usta rahlo zaprite, da preprečite škropljenje naokrog. Le toliko, da bo voda nemoteno odtekala iz ust v umivalnik. Priporočamo, da pričnete s čiščenjem kočnikov in se počasi pomikate proti sprednji strani. Z brizgalnim nastavkom počasi drsite po robu dlesni in se med zobmi za kratek čas ustavite. Nadaljujte, dokler ne očistite vseh predelov okoli zob in med njimi.

Morda se sliši zapleteno in zamudno, vendar vaja dela mojstra. Upam, da bo UPS dober opomnik na obveznost, ki je ne gre opustili niti med dopustom.

Monika Benedičič, vodja Dentoteke

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor