Moj otrok si noče ščetkati zob, kaj narediti, kako ga motivirati?  

Kot smo že v prejšnih prispevkih pisali, na Ustni medicini s posebno pozornostjo sprejemamo v obravnavo tudi otroke. Otrokovo ustno zdravje je zelo pomembno, saj ne samo, da vpliva na zdravje celega telesa, ampak je pomembno tudi za pravilen in zdrav nadaljni razvoj obraza, čeljusti in s tem povezane pravilne funkcije grizenja.

Za ohranjanje ustnega zdravja sta najbolj pomembna ustrezna ustna higiena in pravilna prehrana.

Bakterije , ki so prisotne v zobnih oblogah, so krive za nastanek zobne gnilobe-kariesa. Te spreminjajo v zobnih oblogah sladkor v kisle produkte, ki uničujejo zobno tkivo z demineralizacijo. Začetek je počasen in se kaže kot bel madež. Z ustrezno higieno se lahko napredovanje zaustavi, ali vsaj zelo podaljša. Če proces napreduje, pride do nastanka kariozne votline. Ob tem nastopi že skelenje ali bolečina, takrat pa je že «alarm« za obisk zobozdravnika. Zobno gnilobo ali karies lahko preprečimo z ustrezno ustno higieno in z izogibanjem kariogeni hrani. Kariogena hrana je hrana, ki vsebuje veliko enostavnega sladkorja in se rada lepi na zobno površino.

Karies je poleg parodontalne bolezni najbolj razširjena patologija v zobozdravstvu. Zobje so izpostavljeni bakterijam takoj ob izrasti v ustno votlino. Zato moramo začeti s preventivnimi ukrepi takoj. Preprečiti moramo zastajanje oblog že na prvem izraslem zobu. Sprva so za to odgovorni starši, nato se z leti odgovornost postopoma prenaša tudi na otroke. Sestavni del vzgoje otrok naj bo zato tudi učenje in izvajanje osnovne ustne higiene ter redno obiskovanje zobozdravnika, vse to pa vodi do lepega in zdravega nasmeha.

V različih starostnih obdobjih se karies značilno pojavlja na določenih mestih. Pri najmlajših, do starosti treh let je najbolj pogost pojav stekleničnega kariesa, ki je posledica pitja sladkih pijač in neočiščenih zobkov po pitju in dojenju. Staršem svetujemo navajanje otrok na pitje nesladkanih pijač, najbolje vode in obvezno čiščenje zob. Prve izrasle zobe se lahko dnevo čisti tudi z zloženci ali zobno ščetko z malo glavo.  Od tretjega do petega leta je potrebno nameniti več pozornosti čiščenju mlečnih kočnikov, kateri ostanejo v ustni votlini najdlje od mlečnikov.

Ob vstopu v šolo, torej okoli šestega leta, ko izrastejo prvi stalni kočniki, je potrebno higieno še izboljšati. »Šestice« so izredno neugodne za čiščenje, saj so v ustih težje dostopne, predvsem pa je nevarnost za nastanek kariozne lezije v času, ko še ne izrastejo povsem. Kljub temu, da otroci že pridno ščetkajo sami, morajo starši vršiti ustrezen nadzor. Od šestega do dvanajstega leta starosti se poveča tveganje za pojav kariesa na fisurnem sistemu zob, to je na griznih povšinah, kjer so globoke jamice, kjer obloge zastajajo. Takrat pa je že čas, ko je nujna uporaba tudi zobne nitke. Fisure  zdravih kočnikov in ličnikov zobozdravnik pogosto zaščiti oziroma zalije.

Kaj pa če si otrok noče umivati zob in pri vsakodnevni rutini ne sodeluje?

Ni treba, da so starši idealni, da bi otroku dali vse, kar potrebuje. Zadošča, da so samo dovolj dobri.

Pomemben je predvsem pravi zgled. Če otrok vidi starša, kako predano skrbi za svoje zobe in s tem ustno zdravje, bo tudi sam skrbel za svoje zobe že od malih nog.

Nekaj drobnih nasvetov, kako motivirati vašega malčka za čiščenje zob:

1. Naj sam izbere svojo zobno ščetko

Otroci imajo radi občutek, da so nekaj sami izbrali. Naredite jim seveda pameten predizbor, odločitev o barvi, morebitnih zabavnih motivih na ščetki pa naj bo njihova. Ščetko, ki so si jo sami izbrali, bodo rajši uporabljali in v čiščenju bolj uživali.

2. Izberite pesmico za umivanje zob

Ni potrebno, da je med ščetkanjem tišina. Predvajajte ali zapojte otroku najljubšo pesmico. Ob poslušanju bo pozabil na čas,  umivanje bo tako trajalo dlje. Zobozdravniki priporočamo ščetkanje vsaj 2 minuti.

3. Dnevno, redno ob istem času

Pravijo, da je potrebnnih 21 dni zapored, da aktivnost postane navada. Če bo otrok ščetkal vsak dan pred spanjem brez izjeme, bo to navada, ki jo bo obrdržal vse življenje.

4. Ščetkanje je igra

Otroci se radi igrajo. Zakaj ne bi spremenili ščetkanje v zabavno igro? Zobna ščetka se lahko spremeni v superjunaka, ki poleti nad malimi pošastmi, ki napadajo lepe bele zobke.

5. Nagrada

Lahko imamo zabavne nalepke, štempiljke za vsako umivanje. Za dve štempiljki dnevno, cel mesec, pa prav posebna nagrada…..ogled največjih zob v živalskem vrtu.

6. Ščetkajte si zobe skupaj z vašim otrokom

Koliko stvari lahko počnemo skupaj z otrokom. Lahko se igramo, pojemo, kuhamo, se ukvarjamo s športom ali pa si preprosto umivamo zobe. Slika je mnogokrat več kot 1000 besed. Bodimo našim otrokom zgled.

Na Ustni medicini radi sprejemamo v obravnavo tudi otroke. Še posebej nas veseli, da srečamo veliko takih, ki zaradi ustrezne priprave dobro sodelujejo, imajo ustrezno ustno higieno in zdrave zobe. Tak nasmeh je res prisrčen  in naj tak tudi ostane, iskriv, igriv in zdrav.

Marko Berkopec, dr.dent.med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor