Primer celostne zobozdravstvene oskrbe

Gospa je v vprašalnik o zdravju zapisala: “Čeprav redno obiskujem zobozdravnika in skrbim za ustno higieno, imam vse več težav. Dlesni se odmikajo od zob, občasno krvavijo, zobje so občutljivi, hrano slabo prežvečim.” Po izčrpnem pogovoru je sledila celostna diagnostika, ki zajema meritve stanja obzobnih tkiv (Floridaprobe), rentgenske posnetke (ortopan in/ali CBCT), pregled ust, digitalne fotografije in pripravo študijskega modela.

DIAGNOSTIKA:

Biološko področje: Le dobra ustna higiena je, kljub slabi protetiki, gospe omogočila, da ni prišlo do ‘gnitja’ obzobne kosti in je bilo navzoče le vnetje dlesni, ki smo ga uspešno pozdravili.

Biomehansko področje: V ustih je bilo osem neustreznih amalgamskih plomb ter dve dotrajani beli plombi. Na ortopanu, ki ga je gospa prinesla s seboj, in CBCT-ju, ki smo ga posneli pri nas, smo ugotovili, da ima v ustih štiri ‘mrtve’ zobe, ki potrebujejo ponovno zdravljenje.

biomehansko
Funkcija in estetika: Gospa ima znižan griz, dva manjkajoča zoba, kar kaže na neuspele pretekle terapije. Barva, postavitev in medsebojni odnosi so kategorije, v katerih bomo dosegli bistvene spremembe.

POTEK DELA:

Biomehansko področje: Zamenjali smo vse amalgamske plombe po varnem pristopu z belimi kompozitnimi ter ‘mrtve’ zobe ponovno zdravili. Vsi mrtvi zobje so potrebovali koreninske zatičke, ki so bili iz ‘belih’ materialov, torej nobenih kovin.

Po enem mesecu

Funkcija in estetika: Na podlagi študijskega modela smo izdelali navosek. Navosek pomeni, da nam je zobotehnik na mavčnem modelu iz voska pripravil bodoče stanje, ki je bilo za gospo tudi končno stanje. S tem smo po demontiranju starih protetičnih restavracij naredili provizorije, ki so biliže v bodoči obliki. Tako smo lahko ocenili, kako se gospa počuti z novim ugrizom in kako ji pristajajo novi zobje. Ko smo uredili vse podrobnosti, smo naredili silikonski odtis za končno delo v polni keramiki.

Po enem letu

Gospa nas je prvič obiskala julija 2014, končali smo septembra 2015. V povprečju nas je obiskala enkrat na mesec.

prej_potem

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor