Digitalizacija zobnega laboratorija

Tehnologija računalniško podprtega oblikovanja in računalniško podprte izdelave (CAD/CAM) se v stomatološki protetiki uporablja že od leta 1980. Tehnologija CAD/CAM se je sprva uporabljala predvsem za izdelavo enostavnejših fiksno-protetičnih sider, kot so inleji, onleji, luske in prevleke. V zadnjih letih pa je tehnologija zelo napredovala, saj nam omogoča uporabo različnih materialov in izdelavo zahtevnejših protetičnih konstrukcij v fiksni in snemni protetiki.

Vsi CAD-/CAM-sistemi so sestavljeni iz treh komponent:

  1. optični bralnik oz. intraoralni skener, s katerim zajamemo podatke in jih pretvorimo v digitalno obliko,
  2. programska oprema, ki obdeluje podatke in je namenjena digitalnemu načrtovanju in oblikovanju,
  3. računalniška izdelava, ki pretvori podatke v želen produkt.

Tehnologija CAD/CAM v dentalni medicini je natančnejša in učinkovitejša kot klasični laboratorijski postopki, vendar od zobozdravnika in laboratorijskega zobnega protetika zahteva natančno poznavanje postopkov in razumevanje digitalnega procesa.

Klasično odtiskovanje vse pogosteje nadomešča intraoralni optični bralnik, s katerim lahko prihranimo čas in zmanjšamo porabo materiala. V zadnjem času je velik napredek na področju intraoralnih optičnih bralnikov in vedno večje število fiksno-protetičnih izdelkov se izdela s pomočjo intraoralnega skeniranja. Zajem digitalnih podatkov poteka direktno v ustih, s tem se izognemo klasičnemu odtiskovanju in izdelavi mavčnega modela.

Z različno programsko opremo CAD danes lahko oblikujemo skoraj vsa protetična sidra. Tridimenzionalno sliko digitalnega modela na računalniškem ekranu lahko poljubno vrtimo, povečujemo ali pomanjšujemo. V digitalnih knjižnicah so različne osnovne morfologije posameznih konstrukcij in zob, vendar je treba pri vsakem pacientu morfologijo zob individualno prilagoditi.

Računalniško vodena izdelava je zadnji korak v procesu CAD/CAM. Digitalni podatki protetične konstrukcije, proizvedene v CAD-programu, se pripravijo in preračunajo v programu CAM, nato je vse pripravljeno za računalniško izdelavo.

Kljub naprednemu digitalnemu razvoju pa je za finalizacijo protetičnega nadomestka še vedno ključna natančna, umetniška roka zobnega protetika.

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor