slab zadah

Tudi vas muči neprijeten zadah?

Večino nas (odraslih in pogosto tudi otrok) bo tekom življenja, vsaj občasno, doletela neprijetnost, ki se ji reče ustni zadah. Zanimivo pri tem je, da lastnega slabega zadaha pogosto ne zaznamo.

Zaradi tega se osebe z očitnim in agresivnim zadahom tega sploh ne zavedajo. Razlogi za nastanek slabega zadaha tičijo tako v prehrambenih kot tudi v zdravstvenih poteh. Kljub vsem izvorom pa je danes potrjeno, da 90 odstotkov te neprijetnosti izvira iz ustne votline. Zato naj bo vaš zobozdravnik prvi strokovnjak, na katerega se morate obrniti, da potrdi izvor zadaha kot tudi predlaga primerno pot, kako se ga znebiti tega, tako pogostega izvora zadreg in sramu.

Študija, opravljena na univerzi Harvard je pokazala, da v ustih odraslega človeka biva več kot 450 vrst različnih mikroorganizmov, večinoma bakterij. Še bolj neverjeten je podatek, da je v ustih prisotnih več bakterij kot je število ljudi na zemlji.

V ustih, ki so “čista” prebiva na sleherni zobni ploskvi od 1000 do milijon bakterij. V ustih, ki so malce slabše očiščena pa prebiva na zobu od 100 milijonov do milijardo bakterij.

Danes se strokovnjaki strinjajo, da je ustni zadah resen problem. Tako iz družbenega, psihološkega kot zdravstvenega vidika. Osebni stiki postanejo spodkopani, samozavest se lahko omaje in v nekaterih primerih lahko zadah privede do depresij, tudi samomora.

Ljudje, ki se zavedajo slabega zadaha se ga seveda želijo znebiti ali vsaj maskirati. Različni bomboni, žvečilni gumiji ali drugi osveževalci daha imajo pri tem naporu omejen učinek, ki traja največ 2 uri.

Ocenjeno je, da zadah prizadene 7-10 odstotkov ljudi, tako na osebnem kot poslovnem nivoju.

Naša usta so vstopno mesto tako za prehrambeni kot dihalni sistem. Zaradi tega gre v majhnem odstotku iskati vzrok za zadah tudi tam. Pri takšnem zadahu se moramo posvetovati s splošnim zdravnikom, kasneje tudi s specialistom.

Najlažji način, kako ločiti zadah ustnega izvora od zadaha zaradi sistemskih problemov je, da primerjamo dah, ki prihaja iz ust s tistim iz nosu. Če zaznamo isto vrsto zadaha tako iz ust kot iz nosu, potem imamo verjetno opravka s sistemskim izvorom.

Velikokrat slab zadah povzroča hrana, ki jo užijemo. Kar užijemo mnogokrat vpliva na kvaliteto zraka, ki ga izdihamo. Če opišemo preprosto; ko se hrana absorbira v naš krvni obtok, se prenese v pljuča in izloči preko izdihanega zraka. Vrh neprijetnosti zadaha se v teh primerih zgodi nekje 2 – 4 ure po obroku. Učinek, ki ga ima zaužita hrana na dah pa lahko traja tudi dan do dva, odvisno od hitrosti absorbcije in potovanja hrane po črevesnem traktu.

Ko boste zaužili česen, čebulo, korenje, zelje, brokoli, alkohol, ohrovt, kofein in začimbe kot je curry, lahko pričakujete spremembo v kvaliteti vašega daha tudi 3 dni po zaužitju.

Če se vrnemo k najbolj pogostem vzroku za zadah, so to gram negativne bakterije, ki tvorijo žveplene produkte na korenu jezika. Še danes se ne ve, zakaj imajo nekateri v ustih (na jeziku) več žveplenih spojin kot ostali. Te osebe bodo imele slab zadah, četudi je njihova zobna higiena perfektna in dlesni popolnoma zdrave.

Kljub povedanemu je natančna higiena glavni način borbe proti zadahu. Največkrat pa učinkovitemu ščetkanju zobnih površin ter nitkanju moramo dodati še ščetkanje oziroma čiščenje površine jezika. Ostanki hrane se nabirajo na površinah zob, pod dlesnijo in na jeziku. Če jih ne odstranimo se razgradijo in pogoji za nastanek zadaha so tu.

Dodaten izvor neprijetnega zadaha so luknje v zobeh, neustrezne restavracije, ki ne tesnijo več (plombe, prevleke) ter vneta dlesen (parodontalna bolezen). Sploh slednja je zaradi svoje zahrbtne narave ter večplastnosti trdovratna ovira na poti k prijetnemu dahu.

Lastniki snemnih protetičnih nadomestkov morajo svoje proteze očistiti vsak dan vsaj dvakrat in jih preko noči po potrebi tudi hraniti v vodi, še bolje pa v posebnih antibakterijskih raztopinah. Prav tako morajo očistiti mehka tkiva in dlesen, na katerih proteza leži.

Eden izmed simptomov aktivne parodontalne bolezni je trajajoči zadah, ki se z resnostjo bolezni zaradi vse večjega nastanka žveplovih substanc samo še stopnjuje.
Natančna diagnoza parodontalne bolezni, celosten pristop k zdravljenju le te ter preprečevanje ponovne okužbe dlesni z dobro higieno je trojček, ki se mora zgoditi, da bi zadah odpravili.

“Jutranji zadah” je posledica spanja. Tekom dneva je pretok sline zaradi govora in hranjenja pospešen in tako slina čisti in “spira” naša usta. Med spanjem pa se ta aktivnost zaustavi. Razliko lahko opišemo kot tisto med reko in ribnikom. Z leti ta razlika postaja še očitnejša.

Poleg starosti lahko stanje suhih ust (xerostomia) povzročajo tudi zdravila (preko 400 jih ima ta učinek), sistemske bolezni, bolezni slinavk ali dihanje na usta. Proti zmanjšanem pretoku sline se spopadamo z nadomestki le te, pitjem večjih količin vode, izogibanju tobaku in alkoholu. Poleg tega priporočamo uživanje sveže zelenjave, žvečenje gumijev brez sladkorja, ki vsebujejo xylitol.

POZOR ! Za vse, ki želite hujšati imamo opozorilo. Spremenjene prehrambene navade ali post prispevajo k zadahu, ki nastane zaradi pospešene razgradnje proteinov in maščob v telesu.

Hormonske spremembe, posebej pri ženskah prav tako povzročajo neprijeten dah. Recimo, znano je, da se med ovulacijo ženskam spremeni dah zaradi povečane vrednosti estrogena. Prav tako se dah spremeni med menstruacijo.

KAJ NAREDITI, DA ZMANJŠAMO SLAB ZADAH?

Ščetkanje zob odpravi samo 25 odstotkov bakterij, ki povzročajo smrad. Jezik je najbolj kritično področje, kateremu moramo posvetiti posebno pozornost. Z zobno ščetko jezika ne moremo dobro očistiti. Temu so namenjeni posebni čistilci jezika, ki so trdnejši od klasične ščetke.

V primeru zadaha svetujemo pacientom, da si s takšnim čistilcem očistijo jezik parkrat dnevno. Ne samo, da na ta način očistimo jezik, ampak tudi pripomoremo bolj zdravim dlesnim in zobem. Namreč, potrjeno je, da bakterije, ki bivajo na jeziku povzročajo zobno gnilobo in vnetje dlesni.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha