Tudi prostor med zobmi mora biti čist

Čiščenje medzobnega prostora je tista nadgradnja vsakodnevnega ščetkanja, s katero lahko naredimo največ za zdravje naših zob. Na žalost pa temu področju ustne higiene še vedno namenjamo daleč premalo pozornosti.

Čiščenje prostorov, ki jih z običajno zobno ščetko ne moremo doseči, mora postati obvezno vsakodnevno opravilo, ki preprečuje vnetje dlesni in zobno gnilobo. Zato pričnite s čiščenjem medzobnih prostorov že danes, če želite ohraniti svoje zobe do konca življenja in se tako izogniti velikim protetičnim rehabilitacijam (predvsem protezam).

Ko gre za higieno medzobnih prostorov je dobro upoštevati naslednja 3 navodila:

1. Ko končate s ščetkanjem, vzemite zobno nitko, jo odtrgajte primerno dolžino (približno 30 cm) in jo stabilno navijte na kazalca obeh rok. Nato z žagajočimi gibi drsite v vsak medzobni prostor posebej in očistite tudi to področje. Nitko morate zlahka vstaviti med zobe; medtem ko drsi med zobmi, se ne sme cefrati ali trgati, kar nas pogosto odvrača od prepotrebnega čiščenja medzobnih prostorov. V kolikor se to zgodi, obiščite zobozdravnika. Po končanem nitkanju naredite preizkus in jo poduhajte. Hitro vam bo jasno, kaj je najpogostejši vzrok slabega ustnega zadaha.
Po opravljenem nitkanju vzamemo še strgalo za jezik in ostrgamo jezik. Po naših izkušnjah je najučinkovitejše kovinsko strgalo.

Tehniko nitkanja medzobnih prostorov prikazuje naslednji video:

2. V kolikor vam medzobna nitka ne ustreza ali pa pri pregledu ugotovimo, da nitka ne zadošča več, vam svetujemo uporabo medzobne ščetke. Pomembna je izbira prave velikosti ščetke, ki naj ustreza velikosti vašega medzobnega prostora. Interdentalne ščetke ustrezno očistijo medzobne prostore neposredno ob dlesni, kjer so zobje v prerezu ledvičaste oblike. Zobna nitka tega predela ne more očistiti. Tehniko prikazuje spodnji video:

3. Pogostokrat se zgodi, da imamo v ustih mesta, ki jih težko očistimo z obema zgornjima pripomočkoma. V teh primerih in v primerih, ko vam motorika ne dopušča uporabe nitke ali medzobne ščetke, vam priporočamo zobno prho Waterpik. Pripomoček je učinkovit in s pravilno uporabo omogoča dobro ustno zdravje. več si poglejte v naslednjem posnetku:

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha