stres in vneta dlesen

Stres in vneta dlesen

Manj kot boste imeli stresa ter jeze v vašem življenju, bolj bodo vaše dlesni zdrave. Povedano drugače: mirnost in nadzor nad negativnimi čustvi se enačijo z dobro ustno higieno.

Skupina zobozdravnikov na univerzi Harvard je izvedla obsežno študijo, v kateri so sodelovali zdravstveni delavci. Ugotovili so, da imajo osebe, ki se hitreje razburijo oziroma na življenjske izzive odgovorijo z veliko mero stresa, za kar 43 % večje tveganje za razvoj parodontalne bolezni v primerjavi z njihovimi umirjenimi kolegi. Študija je vključevala več kot 42.000 zdravstvenih delavcev, med njimi je bila polovica zobozdravnikov. Vsi so ob začetku eksperimenta imeli popolnoma zdrava obzobna tkiva.

Rezultati so bili nadvse zanimivi:

Osebe, ki so imele vsaj enega tesnega prijatelja so imele za 30 % manjšo verjetnost, da obolijo za parodontalno boleznijo v primerjavi s tistimi, ki prijateljev niso imeli.
Osebe, ki so sodelovale v verskih obredih ali druženjih so imele 27 % manjšo verjetnost za razvoj bolezni obzobnih tkiv v primerjavi s tistimi, ki se takšnih dogodkov (ali njim podobnih) niso udeleževali.

Osebe, ki so reagirale z največjo jezo so imele kar 72 % večje tveganje za razvoj parodontitsa.
Torej, zaključek raziskave je pokazal, da zmanjšana stopnja družbene izolacije in zmanjšana jeza igrajo veliko vlogo v ohranjanju zdravih ust, predvsem dlesni. Logično pa se s tem izboljša tudi telesno zdravje in počutje.
Amen.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha