Zato težki časi ustvarijo močne ljudi

»Težki časi ustvarijo močne ljudi. Močni ljudje ustvarijo dobre čase. Dobri časi ustvarijo šibke ljudi in ti ustvarijo težke čase.« Citat, pod katerega se je podpisal G. Michael Hopf, priljubljen ameriški pisatelj. Kljub temu da me njegov žanr ne pritegne, pa me je pritegnil njegov stavek o časih in ljudeh.

Ljudje smo praktično vsak dan postavljeni pred izziv. Ta izziv ima svoje ime. Jaz ga imenujem Optimalna Izvedba Vlog(e). Vlog je ogromno, na trenutke preveč. Smo otroci staršem, starši otrokom, smo partnerji v zasebnih in poslovnih odnosih, smo prijatelji, bratje, sestre, davkoplačevalci, državljani in začasni najemniki planeta. Smo predstavniki ali lastniki podjetij in ‒ predvsem ‒ smo lastniki svojih duš.

Če sem v preteklosti slavni rek Shakespearja »Cel svet je oder in ljudje smo zgolj igralci« dojemal kot ciničen, celo nihilističen pristop življenju, to danes dojemam drugače. Tip je imel prav.

Življenje zaradi tega ni nič manj lepo ali smiselno. Ko se zavemo pravega pomena vlog, lahko živimo polno in smiselno življenje.

Velikokrat nas življenje preseneti z vlogo, ki je ne izberemo sami. Ne glede na to, ali je izbrana ali pripisana, pomembno je, da z vlogo sprejmemo tudi odgovornost. Da do nje ne gojimo zamere in da zaradi nje ne zadolžimo okolice. Predvsem pa je pomembno, da vloge ne igramo, ampak jo živimo. V primerjavi s filmom in gledališčem se naše vloge ne končajo, ko ugasnejo kamere ali odrske luči.

Zato težki časi ustvarijo močne ljudi. Ti časi nam namreč naložijo na pleča in ramena človeštva nalogo, da sprejmemo vlogo, ki je težka. Vlogo, ki zahteva pametno trgovanje s prihodnostjo.

Obup, ki ga spremljamo v sedanjosti, ni toliko posledica dejstva, da časi so težki, ampak je posledica negotovosti zaradi uvida, da nam manjka močnih ljudi. Ljudje sprejmemo trenutno breme, sploh če nas to doleti, kot nas je epidemija; ne sprejmemo pa dejstva, da nas zaradi šibkosti določenih odločevalcev čakajo še težji časi.

Tudi v Ustni Medicini se zavedamo pomena vlog in sodelovanja. V osmih letih smo postali zaupanja vredno podjetje. Ustvarili smo veliko ustnega zdravja, pristnih odnosov ter priložnosti. Lahko bi rekli celo, da smo ustvarili dobre čase. Ravno sedaj moramo najbolje izvajati svoje vloge, ki so z leti postale težje in odgovornejše. Dr. Perko tako igra glavno vlogo na področju bioloških kirurških posegov. Dr. Berkopec je najboljši na področju snemne protetike in kombiniranih fiksno-snemnih rehabilitacij. Vloga dr. Vindiša je neprecenljiva na stiku holističnega zobozdravstva in diagnostike. Moja malenkost pa se poteguje za oskarja za glavno vlogo v filmu Funkcija in estetika v celostni obravnavi pacienta. O tem danes pišem podrobneje v glavni temi.

Seveda so to le štiri vloge. Te ne bi imele svojega pravega dometa brez ostale ekipe, na katero smo lahko samo ponosni. In ta si zasluži svojega oskarja.

Za lahkomiselnost, ležernost in šibkost v tem filmu ni prostora. Iskreno ustvarjamo naprej.

Matej Pirtovšek, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor