Vojne in epidemije

Zakorakali smo v šesti teden novega reda. Ali nas že kaj pogrešate, dragi gosti? Mi vas – in to zelo.

Pogrešamo delo in ekipno, v živo sodelovanje. Najbolj pa pogrešamo zgodbe, ki smo jih ustvarjali z vami, pa jih sedaj ne moremo. Pogrešamo vezi in odnose, ki so postali tako pomemben del skupnega sodelovanja. Res je, da smo velik del kvalitet in tudi hib sedaj prenesli v družinsko okolje, kar sploh ni tako napačno. Predvsem imamo čas, da določenim stvarem, ki smo jih vse preveč postavljali na stran, sedaj pripišemo novo vrednost. Tako rekoč obsojeni smo na čas in prostor ter ljudi. Potrebna je potrpežljivost. Že nekajkrat, ko sem (Matej) zlagal posodo tridesetič v ali iz stroja, me je imelo, da bi kar kaznoval nedolžen krožnik. A vendar, ali ni to ena izmed umetnosti življenja? Da sprejmeš stvari, na katere nimaš vpliva, in temu dodaš vsebino, ki je popolnoma pod tvojim nadzorom. O tem je pisal enkratno Viktor Frankl v knjigi Man’s Search for Meaning. Kje človek najde svoj smisel za obstoj in kateri so razlogi za srečo tudi v najbolj ekstremnih in krutih zunanjih okoliščinah, kot je v njegovem primeru koncentracijsko taborišče. Vsekakor priporočamo branje.

Ni kaj, sedaj smo vsi več ali manj na enakem. To lahko dosežejo samo vojne ali epidemije. Poklic smo zamenjali za hišna opravila, postali smo učitelji, gospodinje, vrtnarji, sprehajalci. Kakorkoli že, to leto pričakujemo, da od učiteljev na koncu šolskega leta dobimo darilo :).

Ekipa Ustne Medicine seveda ne počiva in čeprav smo na prisilnem »dopustu«, smo aktivni, zelo aktivni. Pripravljamo se na ponovni zagon ordinacij, čakajo nas novi pogoji, pod katerimi bomo izvajali storitve, in prav v teh dneh se postavljajo nove nacionalne smernice za varno in tudi smotrno delo. Ne glede na specifike vam zagotavljamo, da bo celotna ekipa Ustne Medicine pripravljena in da se boste, ko se zopet srečamo, počutili varno. Že sedaj pa vas vabimo k razumevanju in sprejetju novih protokolov obravnave, če bodo ti potrebni. Varnost bo na prvem mestu.

Čas bo pokazal, kakšne razsežnosti bo dosegel gospod Corona, in tudi, kakšen je optimalen pristop k trenutni situaciji. Dejstvo je, da se v njej, vsaj globalno, nismo znašli že od španske gripe. Večina sveta je k situaciji pristopila podobno kot Slovenija. Danci počasi že odpirajo šole in vrtce, na Švedskem pa so pristopili popolnoma drugače. Odmaknila se bova od komentiranja ukrepov, predvsem pa pristopov naše vlade. Vsekakor pa moramo, posebej v kriznih časih, ko se na varnost gleda drugače, ostati budni in odgovorni kot posamezniki. Kar 40 držav je korona krizo izkoristilo za uvedbo zelo represivnih, že skoraj totalitarnih ukrepov. Slovenije na srečo ni na spisku. Čeprav so se začeli kazati zametki tovrstnih poskusov.

Zanimiva statistika; večja ko je pojavnost nalezljivih bolezni, večja je prevalenca desničarskih in totalitarnih nagnjenj tudi med običajno populacijo. To velja tudi za razvito družbo. Ko se pojavi epidemija, se bojiš demokracije in prostega pretoka idej ter ljudi. Želiš meje in RED. A pri tem mora sodobni človek biti zelo previden in predvsem zmeren.

Kar je pa zelo zanimivo, je, da je leta 2010 umrlo tri milijone ljudi zaradi debelosti in pridruženih bolezni, teroristi pa so po celem svetu pobili 7697 ljudi. In koliko novic o prvi katastrofi smo imeli priložnost gledati v naših informativnih oddajah? Živimo v času, ko ljudje prvič v zgodovini človeštva umiramo zaradi obilja.

Nova era, ki prihaja, bo vodila v poudarjanje resnic zdravega življenja in mi intenzivno pripravljamo novosti. Virusi in bakterije radi živijo v telesih, ki jim nudijo za to primerno okolje, in usta so hočeš nočeš prvi korak k zdravju – in to drži kot pribito.

Spoštovani. Od konca druge svetovne vojne smo kar 900 mesecev živeli svobodno in več ali manj neomejeno. Ne dovolimo si, da nas trije ali štirje meseci izolacije ožigosajo. Čaka nas nov svet, ki se mu bomo prilagodili, in življenje bo spet lepo. In da, spet si bomo segli v roke.

Radi vas imamo. Do snidenja, Ustna Medicina. Sebastjan in Matej.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor