Vljudno vas prosimo, da odidete, drago leto 2020!

Zapadel je prvi sneg in vsaj navidezno naslikal belino na vse črno, kar se je letos zgodilo. Kdo bi pomislil pred letom, da nas bo samo v nekaj mesecih čakala, skrita za ovinkom, popolnoma nova resničnost, ki smo se ji morali in še posebej, se ji tudi v prihodnosti bomo morali, prilagoditi.

Zdi se, kot da prvih 70 dni leta 2020 sploh ni obstajalo ali pa vsaj ni bilo merodajnih. Naše leto 2020 se je začelo 12. marca, ko je bila razglašena epidemija. Zaradi negotovosti in nepoznavanja covid-19 se je ukrepalo, kot se v takšnih situacijah ukrepa. Zaprlo se je vse. Tudi zobozdravstvene ordinacije. Obravnavala so se lahko samo nujna zobozdravstvena stanja na osmih covid točkah po državi. Tako je bilo 60 dni.

Počasi, a vse bolj in bolj smo začeli pogrešati delo in ekipno, v živo sodelovanje. Najbolj pa smo pogrešali zgodbe, ki smo jih ustvarjali z vami, pa jih naenkrat nismo mogli več. Pogrešali smo vezi in odnose, ki so postali tako pomemben del skupnega sodelovanja.

Res je, da smo velik del vrlin in tudi hib sedaj prenesli v družinsko okolje, kar sploh ni tako napačno. Podarjen nam je bil čas, da smo določenim stvarem, ki smo jih vse preveč postavljali na stran, lahko pripisali novo vrednost.

Ni kaj, v tistih začetnih pomladnih dneh smo vsi več ali manj bili na enakem. To lahko dosežejo samo vojne ali epidemije. Poklic smo zamenjali za hišna opravila, postali smo učitelji, gospodinje, vrtnarji, sprehajalci. Pa vendar, klet in podstrešje lahko pospraviš samo enkrat, kajne? In potem?

Ekipa Ustne Medicine seveda v tem času ni počivala in čeprav smo pristali na prisilnem »dopustu«, smo bili aktivni, zelo aktivni. Pripravljali smo se na ponovni zagon ordinacij, pod novimi pogoji, aktivno smo sodelovali z ostalimi kolegi v okviru združenja zasebnih zobozdravnikov in na ta način »pritiskali« na Ministrstvo za zdravje, da čim prej da zeleno luč ponovnemu odprtju zobozdravstvenih ordinacij. Postavili smo nove nacionalne smernice za varno in tudi smotrno delo.

Nenehno smo ponavljali, da smo se morali zaščititi tudi že pred hujšimi boleznimi, kot je covid‑19, npr. hepatitisom C, HIV-om. Vsak bolnik je lahko potencialno kužen in tako smo vsakega izmed vas obravnavali že sedaj. Upamo si trditi, da smo bili in bomo ena najbolj izpostavljenih skupin zdravnikov, a nas to dejstvo nikoli ni odvrnilo od dela, nam je pa dejstvo, da bi šli nazaj na delo pozneje kot poklici, ki znanja o zaščiti, o razvoju bolezni … nimajo, milo rečeno, smešno.

Naši napori, sodelovanje z Ministrstvom za zdravje ter Zdravniško zbornico Slovenije, pa tudi medijski nastopi so obrodili sadove in z veseljem smo se 11. maja vrnili na »teren«. Posebno pa se je naše pozicioniranje pokazalo v drugačni luči v novem, jesenskem valu.

Neizpodbitno smo pokazali in dokazali, da OVO (obvezna varovalna oprema) učinkovito ščiti tako paciente kot osebje v ordinaciji in da so ordinacije mesto, kjer se vsako minuto gleda na sterilnost in izvajanje ustreznih protokolov. To zavedanje nam je dalo dovoljenje za opravljanje dejavnosti tudi v času, ko je mnogo gospodarskih panog na žalost zaprtih.

FPP 2 maska, vizir, kirurški plašč, naglavno varovalo ter vsi sterilizacijski protokoli vam nudijo varno okolje. To dokazuje tudi statistika; delež zobozdravnikov in podpornega osebja, ki se je okužil s covidom, je pomembno manjši od odstotka v splošni populaciji, obenem pa je treba poudariti, da je izvor okužbe v več kot 93 % zunanji, torej izvira iz družine in druženj in ne z delovnega mesta.

Obenem je v primerjavi s pomladnim tolmačenjem sedaj strokovna pa tudi politična javnost zobozdravstvene usluge uvrstila med esencialne, s priznanjem, da je ustno zdravje del telesnega zdravja. In da niso samo nujni posegi tisti, ki naj bi se izvajali, ampak tudi velik del elektivnih posegov, ki igrajo odločilno vlogo za dobrobit in blagostanje ljudi. Z drugimi besedami; če se je marca sprejelo splošno načelo, da so nujna stanja v zobozdravstvu tista, ki se tičejo bolečine, krvavitve, otekline ali drugega življenju nevarnega dogodka v ustih, se je sedaj ta nabor obogatil z vsemi tistimi stanji, ki bodo postala nujna jutri, če se k njim ne pristopi na ustrezen način in dovolj hitro.

To smo ugotovili na žalost (in z nami pacienti) tudi maja meseca. Veliko oskrb smo morali prekiniti in dvomesečno čakanje je pustilo za sabo posledice. Nekatere zobe, ki smo jih nameravali še rešiti, smo na žalost morali izdreti, prav tako smo nekaterim zobem zaradi napredovale patologije in okužbe morali odstraniti živec, kar marca ne bi bilo treba narediti. Določena protetična dela smo morali popraviti ali celo ponoviti, saj so se v dveh mesecih spremenili odnosi med zobmi.

Ne glede na vse teh primerov ni bilo veliko. A za vsakega nam je bilo žal. Veseli nas, da se s takšnimi situacijami ne ukvarjamo sedaj, ker smo odprti in delamo vse – razen tistih storitev, ki spadajo pod kategorijo »Možno je tudi …« ali pa »Izbirno«. Sem spadajo vsi tisti posegi, ki četudi ne bodo izvedeni nikoli, to ne bo vplivalo na zdravje ust ter dolgoročno stabilnost. Večinoma se v to kategorijo uvrščajo izključno estetski posegi ali pa kontrolni pregledi pri stabilnih pacientih, ki nimajo v ustih prisotnih dejavnikov tveganja.

Leto 2020 je bilo posebno. Spremenila so se praktično vsa pravila igre. Kar je nekoč bilo samoumevno, danes ni več. Za nekatere primere lahko celo trdimo, da botrujejo zakonom logike in kozmičnega reda. Narobe pa bi bilo, če bi tole covid leto opisali kot v celoti slabo, ali če uporabimo retoriko vladnih govornikov, katastrofalno. Dogajale so se tudi lepe stvari. Vseeno je bilo poletje in neke vrste oddih, čeprav drugačen, se je zgodil. Vseeno smo zmagali na Tour de France in Vuelti.

Ustni Medicini se je »rodil« bratranec Maha, Center za integrativno medicino, nadstropje nad nami na Slovenski 54, ki razširja zgodbo o celostnem ustnem zdravju na celotno telo. K telesnemu zdravju pristopa na svež in malo drugačen način, ki je v Sloveniji premalo zastopan, a še kako potreben. Tako kot se v drugem nadstropju zavedamo, da obstajajo štirje stebri ustnega zdravja, tako tudi v centru Maha sledijo neizpodbitnemu zavedanju, da so urejeni štirje stebri ustnega zdravja pravzaprav pogoj, da se prične terapija štirih stebrov v integrativni medicini. Ti štirje stebri so detox in eliminacija, vzpostavljanje zdravega mikrobioma in zagotavljanje potreb po nutrientih, uravnoteženje regulacijskih mehanizmov in celična regeneracija ter uravnoteženje avtonomnega živčnega sistema. Diagnostika poteka običajno sočasno z integrativnim pregledom telesa in pregledom ust, po končanih analizah sledita predstavitev diagnostičnih ugotovitev ter načrt terapij.

Leto 2020 je poskrbelo še za eno rojstvo. Po večletnih prizadevanjih in raziskovanju smo končno ustvarili svoje lastno programsko okolje, ki združuje upravljanje in nadzor vseh procesov, ki so potrebni za optimalno delovanje Ustne Medicine ter izvrstno doživetje vaše zobozdravstvene izkušnje pri nas. V ta namen vse goste Ustne Medicine čaka posebna članska kartica, ki jo boste od božiča naprej uporabljali za obiske pri nas.

Za konec dovolite, da vam izrazimo zahvalo za sodelovanje, zaupanje in podporo. Brez vas vsega zgoraj zapisanega ne bi bilo in zares je v teh prazničnih dneh lepo vedeti, da nam zaupa tako veliko število ljudi. Upamo, da vas je virusni vrtinec prizadel v čim manjši meri, če pa vas je, vam želimo in upamo, da se čim prej poberete in pridete v letu 2021 nazaj v »la vita« ring in zopet živite polno, smiselno in z navdihujočimi odnosi zapolnjeno življenje.

Matej & Sebastjan

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor