UVODNIK: Vzrok ali vzroki …

Upam, da nas čaka prijetno poletje, to leto je bilo namreč za vsakega nekaj posebnega. V moje življenje sta se prikradli dve stari ljubezni.

Prva je kirurgija, ki jo sedaj opravljam v polnem delovniku in je kot taka kar precej drugačna od splošnega zobozdravstva; v našem stilu jo razvijamo v biološko oralno kirurgijo. To pomeni, da uporabljamo pristope, s katerimi temeljito odstranjujemo vnetja, načrtujemo celoten kirurški potek dogodkov, ki vodijo v bistveno manjšo porabo umetnih materialov, ter temeljimo na keramičnih zobnih vsadkih. Hkrati kot inovator s sodelavci razvijam nove pristope, s katerimi se v prvi vrsti želimo izogniti uporabi antibiotikov.

Porabo na Ustni Medicini nam je uspelo zmanjšati vsaj za 80 odstotkov in načrtujemo jo še za dodatnih 19 odstotkov. Smo proti koncu razvoja t. i. operativnega intravenskega protokola. Torej ‒ kaj storimo lokalno na operativnem polju ter kaj na sistemski, telesni ravni. Tako pridemo do druge ljubezni, ki je splošna medicina.

Kot študent dentalne medicine, študij poteka na medicinski fakulteti v Ljubljani, sem resno študiral tudi vse, povezano s telesom, in biološka medicina mi nudi zelo dobro povezavo ust s telesom in telesa z usti. Tako smo pripravili program, ki ga izvedemo glede na vaše splošno stanje in seveda željo, s katerim vam dva dni pred posegom, na dan posega in še dva dni po posegu naredimo za vas prilagojeno »mešanico« vitaminov in mineralov, ki pospešujejo celjenje in zmanjšujejo nastanek pooperativne otekline ter pooperativnih zapletov. Skupaj z lokalnimi medikamenti, ki jih injiciramo v rano, tako načrtujemo boljše celjenje in predvsem manj težav ter manj zapletov z vnetji. Hkrati z laboratorijskimi testi preverjamo, kako bi lahko vaše stanje v ustih vplivalo na sistemsko stanje, in tako lažje odstranjujemo vzroke za vaše bolezni, ki izhajajo iz ust. Hkrati imate možnost zdraviti sočasno tudi svoje telo v našem tretjem nadstropju ter tako sklenete terapije in odidete resnično zdravi.

Za razvoj omenjenih konceptov v zobozdravstvu in medicini sem v zadnjih dveh letih zopet postal študent, prebral ogromno strani v sodobnih učbenikih in znanstvenih člankov, ki jih kot doktor nanoznanosti in nanotehnologij znam zelo dobro ovrednotiti glede verodostojnosti. Letos je denimo bila v reviji Science objavljena študija o mikrobiomu v tumorjih in o specifičnosti bakterij v posameznih vrstah tumorjev. Ne vemo še, ali je to lahko vzrok za nastanek tumorja ali se bakterije naselijo tja pozneje, vemo pa, da lahko te bakterije inaktivirajo kemoterapevtik. V eni izmed študij so pokazali, da če sočasno s kemoterapijo dodajajo še specifičen antibiotik, ta začne delovati. Usta so polna bakterij in na žalost polna kovin, ki sestavljajo pomembno vzročno komponento pri različnih boleznih in – kot kaže – tudi pri onkoloških boleznih. Upam, da na dopustu najdem čas za nekaj strani povzetka dosedanjega znanja in izkušenj ter vam tako približam naše vsebine, ki zorijo tako, kot zorimo mi sami. Do takrat ste zelo dobrodošli na podrobno diagnostiko tako na dentalni kot v medicinski del ali pa le na zanimiv pogovor. Z veseljem delim znanje z vami, še posebej, če vam lahko pomagamo na poti do zdravja.

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor