UVODNIK: Nova obzorja

»Navada je železna srajca.«

»Starega psa ne moreš naučiti novih trikov.«

»Bolje vrabec v roki kot golob na strehi.«

Vse to so vsem poznani reki, ki opisujejo moč rutine in smiselnost varnosti. Res je, posebej v storitvenih dejavnostih iščemo ljudi, ki so vešči in izkušeni. To nam zagotavlja varnost ter na koncu koncev dober rezultat. Če je dejavnost vezana na nepovratne usluge, kar za zobozdravstvo in nasploh za medicino velja, je ta nagib toliko večji. V zadnjem času imam veliko opravka z mojstri različnih panog, a sem popoln analfabet na področjih, ki se tičejo storitev, kot so mizarstvo, keramičarstvo, strojne inštalacije, električna dela in podobno. Po domače povedano, čisto vsak me lahko pelje žejnega čez vodo oziroma še bolj po domače, me lahko na..gne. Zato je edini pravi pristop, da zaupam izbranim izvajalcem ter da imam ob sebi nekoga, ki pa se razume v podrobnosti (prijatelj, nadzornik, druga angažirana oseba).

Edino, kar sem sposoben prepoznati, to pa takoj, je odnos do dela in strank, ki ga demonstrira »mojster«. Če me zmoti odnos, podvomim v kakovost in obljube. Ironično je, da so posamezniki, ki so pri svojem delu najboljši, pogosto krivi nekakovostnega odnosa, včasih celo ignorance. Tako zelo verjamejo v svoje delo in so skoncentrirani na dober rezultat, da so prepričani, kako je samo to pomembno v celotni zgodbi. Zato tudi ne preseneča dejstvo, da so v ZDA (kjer se pač radi tožarijo) najbolj toženi kirurgi, ki so najboljši. So zelo dobri v oskrbi, a zelo slabi pri skrbnosti.

Tega se v Ustni Medicini zelo zavedamo. Jasno nam je, da ne moremo vzeti nazaj (ali samo zamenjati) rezultata, ki smo ga vgradili v vaša usta, in še bolj kot to, ne moremo vzeti nazaj vtisa, ki ga je pustil malomaren odnos ali postopanje.

Težimo k mojstrstvu – tako na področju klinične oskrbe kot tudi na področju klinične skrbnosti. Zobozdravstvo je veja medicine, ki se razvija zelo hitro. Čeprav je lepo nositi železno srajco mojstra, ta srajca kmalu postane zarjavela in izven mode. Moramo jo sleči in se učiti novih trikov. Temu, kar izvajamo natančno, hitro in kakovostno, moramo dodajati novosti, predvsem tiste, ki pomenijo še boljšo oskrbo in predvidljivejšo pot do dolgoročnega ustnega zdravja. Terapevti in ostalo osebje Ustne Medicine delujemo kot ekipa, vsak od nas je za nekaj najboljši. Vendar se v tem mojstrskem počutju ne smemo zadrževati ves čas, ampak samo takrat, ko je to pomembno za vas. Ostale trenutke namenjamo učenju in slovesu od cone udobja. Šele takrat, ko zapustiš red in ustaljene tirnice, ko podaš roku kaosu ter neznanemu, se zgodi nekaj prečudovitega. Imaš možnost zrasti in postati nekdo nov.

Kakšno povezavo ima vse to z izpitom za voditelja čolna, se boste vprašali?

Pri svojih 47 letih sem se odločil, da pridobim veščine in znanja, ki so potrebni za potovanje po morju. Zadnji pravi izpit sem opravil pred dvajsetimi leti. Sedaj se počutim kot šolar in se učim lučke ter vozle. Jutri me v Kopru čaka komisija.

Rezultati sledijo …

Torek, 27. 7. 2021: »Kandidat Pirtovšek, izpit ste opravili. Čestitamo.«

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor