Uvodnik: Medicina, medicina, medicina.

Medicina je na preizkušnji v zadnjih letih in pravzaprav se kaže, da je čas za plemenitenje, za reorganizacijo človeškega življenja na vseh ravneh. Zelo zanimivo je prebirati članke, ki prihajajo izpod peres znanstvenikov v zadnjih dveh letih. V začetku leta sem prebral v eni najuglednejših revij na svetu, da tudi rakava tvorba ustvari svoj mikrobiom, torej populacijo bakterij, ki so pri dotičnem pacientu ovirale učinkovanje kemoterapije. Na drugi strani je ena izmed objav potrdila, da imajo ljudje s pretežno rastlinsko prehrano bistveno bolje delujoč imunski sistem in neprimerljivo manj okužb ter komplikacij po okužbah. Jesti hamburgerje in piti sladke ter še gazirane pijače je enostavno dobro samo za viruse, bakterije in glivice, previsoko telesno težo in s tem povezane težave itd. Medicina v trendu, ki obstaja, ne bo zmogla, pa naj si bo s covidom ali brez. Zdravila so odličen pripomoček, če jih uporabljamo in NE izrabljamo. Dandanes večina prebivalcev Zemlje pričakuje čudežno tabletko, da bo še naprej lahko »uničevala« svoje telo in v resnici lepši del svojega življenja. Izvor besede pacient je v latinščini; govori o potrpežljivosti, medtem ko trpimo, in šele pozneje dobi opisno noto za nekoga, ki je bolan in se zdravi pri zdravilcu, zdravniku, terapevtu. In če pogledamo nekoliko v zgodovino, ki je ne poznam ravno najbolje, pa vendar me je zelo presenetilo dejstvo, da je nekje v 11. stoletju v takratni razviti Perziji obstajal možakar po imenu Ibn Sina.

Bil je utemeljitelj zgodnje moderne medicine – in to v času, ko se je na našem ozemlju življenje še postavljalo. Še posebej z medicinskega vidika. Imel je »srečo«, da je takratni šah dopuščal izmenjavo znanj med narodi in tudi sorazmerno dopuščal svobodo izbire. Tako je Ibn Sina pri svojih študentskih urah citiral tudi Hipokrata, Aristotela in druge. Ibn Sina in njegovi učenci so imeli navado predstaviti se pacientu in ga povprašati po dovoljenju za zdravljenje. Če me spomin ne vara, je bil Ibn Sina v takratnem obdobju predvsem kirurško napreden in je bil pravzaprav med prvimi, ki je v miru raziskal fizično notranjost našega telesa, menda operiral katarakte itd. Pri nas je bilo v tistih časih telo sveto; če si posegal vanj, »oblasti« niso bile zadovoljne in si imel s tem početjem kar precej težav.

Torej bistvo zaključnega uvodnika je, da bodo zagotovo čez sto let pisali o dobi, ki jo je razmejil virus in je človeštvo spregledalo. Pod spregledalo mislim, da bo prišlo do integracije medicine, da ne bo tako strogih razmejitev na farmacevtsko medicino, biološko medicino, ajurvedo, kitajsko medicino, homeopatijo itd. Jasno se kaže v svetu, kakšno je stanje s farmacevtsko medicino brez referendumov, in jasno je, da je samo povezovanje tisto, ki nudi korak naprej. V resnici se znanja povezujejo in že danes v senci farmacevtske medicine zdravniki upoštevajo tudi druge vidike, ki pravzaprav v anamnezi in diagnostiki tako lepo sovpadajo, da mi kar srce zaigra.

Žal je pri terapiji tisoče omejitev, še posebej v Sloveniji, in tukaj se pojavi zelo težek občutek ob branju številnih študij, ki govorijo, kako pravzaprav naravne snovi, kot so recimo kurkumin, povišujejo učinke kemoterapije, kaj pravzaprav je vzrok putiki, povišanemu holesterolu in kaj je velika napaka uporabe statinov in antacidov; lahko bi zapisal za nekaj strani samo povzetka. Menda v Grčiji na receptu za antibiotik dobite tudi probiotik in v teh trenutkih se mi zazdi, da gremo v pravo smer, in potem ponovno študiram ugotovitve integrativne onkologije in me zopet obide občutek, kot da smo v evropskem 11. stoletju. Ustno zdravje pri vseh boleznih igra ključno vlogo in temu namenjam tudi prvo spletno predavanje za zaključek leta 2021.

Danes je na žalost zaradi časovnih omejitev včasih možno gledati le zgodovinske filme. Priporočam vam ogled filma The physician iz leta 2013, ki opisuje obdobje Ibn Sine. Včasih se mi zazdi, da sem enkrat bil njegov študent.

Leto, ki je za nami, vzemimo kot šolanje, v katero se sicer nismo prostovoljno vpisali, nas pa uči zelo pomembnih lekcij – predvsem na področju zdravja. Začnimo skrbeti zase, za svoje telo in dušo. Krasno postavitev in okuse na krožnikih smo dodelali v zadnjem obdobju človeškega razvoja; čas je, da pogledamo, kaj se dogaja, ko vsebino krožnika pogoltnemo in ta vstopi v prekrasen čudež, ki mu pravimo življenje. V ta namen bomo v letu 2022 pripravili še kakšno spletno predavanje in začeli s tem, kar nas je covid še posebej naučil.

S predanostjo moderni medicini vam želim vse dobro v letu 2022,

dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor