Rentgensko slikanje zob

Rentgenski žarki so kot nevidna svetloba, ki prehaja skozi tkiva, ki jih obsevamo in se projicirajo na senzor. Ko žarki prehajajo usta, so absorbirani v tkivih. Količina absorpcije je odvisna od vrste tkiva ali materiala. Skozi zobe žarki prehajajo različno kot skozi dlesni, kar se odrazi v nastali rentgenski sliki.

Slikanje z zobnim rentgenom je postalo sestavni del sodobnega zobozdravstva. Zobozdravnik na rentgensko slikanje zob pacienta pošlje pri preventivnih pregledih ali ko želi postaviti natančno diagnozo zaradi težav v ustni votlini. Tudi pri načrtovanju ortodontskih posegov je potrebno slikanje pacientovih zob. Bolezni v ustih se razvijajo daljše časovno obdobje, zato je postavitev pravočasne pravilne diagnoze izrednega pomena. Rentgensko slikanje oz. rentgenska analiza je osnovni diagnostični pripomoček pri ugotavljanju stopnje oralnega zdravja zob in čeljustne kosti, v kateri so zobje zasidrani. Poleg postavitve diagnoze analiza rentgenskih posnetkov omogoča načrtovanje zdravljenja, izvajanje zdravljenja ter terapevtsko in postterapevtsko spremljanje.

Kako pogosto je potrebno rentgensko slikanje zob in ali je nevarno?

Količina radiacije v zobozdravstvu je zelo majhna, zato ni razloga za skrb. Najnovejši aparati delujejo tako, da je sevanje lokalizirano in zajemanje slike zelo hitro (od nekaj milisekund do nekaj sekund), kar izjemno zmanjša izpostavljenost pacienta žarkom sevanja. Problem bi nastal, če bi se rentgensko slikanje v enem letu izvajalo zelo velikokrat, potem bi se izpostavljenost radiaciji seštevala skozi življenje. Kako pogosto je priporočljivo rentgensko slikanje zob, je odvisno od starosti in ustnega zdravja. Starejši pacienti brez kariesa potrebujejo manjše število slikanj kot otrok, ki ima veliko kariesa; prav tako je pri visokem tveganju za karies potrebno pogostejše slikanje zob kot pri nizkem tveganju.

Sevanje je beseda, ki ima v današnjem času precej negativen prizvok. Pogosto je strah pretiran, saj je sevanje naraven pojav in seva vse okoli nas.

Poseben del sevanja je rentgensko sevanje. Njegova posebnost je, da rentgenski žarki prodrejo skozi telo, kar omogoča prikaz notranjih telesnih struktur. Radiacijska doza se meri v sivertih (Sv). Po raziskavah vsak posameznik iz okolja in vesolja letno prejme nekaj mSv, odvisno od lokacije. Tudi pri rentgenskem slikanju zob se meri radiacijska doza sevanja, ki je odvisna od naprave do naprave. Z novejšo digitalno tehnologijo, ko je slike mogoče računalniško obdelati, so doze sevanja manjše.

Ste vedeli?

Konec 19. stoletja je zaznamovalo pomembno odkritje za zdravstvo in zobozdravstvo. Leta 1895 je nemški fizik Wilhelm Conrad Röntgen odkril nov tip elektromagnetnega delovanja, ki ga je poimenoval žarki X ali – kot jih danes imenujemo po njem – rentgenski žarki. Leto pozneje je dr. Otto Walkhoff, zobozdravnik iz Nemčije, naredil prvo rentgensko sliko zob; tako sta radiologija in stomatologija postali nerazdružljivi veji medicine. Prvi rentgenski posnetek zob je trajal 25 minut.

Bojan Tepić dipl. inž. rad. tehnol.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor