Ne maram januarja

Neki dan sem se vozil po megleni pokrajini ob glasbeni spremljavi srbskega kantavtorja Đorđeja Balaševića. Imam ga zelo rad, predvsem zaradi odkritega humorja in v besedilih prikrite pikrosti, zaščitnih znakov njegovega repertoarja. Pogosto je kritičen, a nikoli žaljiv. Prav tako je v tekstih odločen, a nikoli agresiven.

Tako mi je skozi meglo dospela njegova pesem Ne volim januar. Govori o tem, kako ne mara prvega meseca v letu zaradi zime in spominov.

Vsak od nas je lahko avtor podobne pesmi. Ne maram februarja, ne maram hinavščine, ne maram brokolija, ne maram politikov, skratka, ne maram NEČESA.

Zobozdravniki smo prav tako Balaševići. Vsak od nas ima določeno področje zobozdravstva raje kot drugo. To ni nič čudnega, niti napačnega.

Zobozdravstvo že dolgo ni več oder, kjer bi uspešno ali pa vsaj enostavno lahko igrali kot »one man band«. Ob tem nikakor ne želim biti nepošten do kolegov, ki opravljajo težko delo kot solo terapevti. Opravljajo ga dobro, a nikakor brez posledic, ki se poznajo v pomanjkanju časa, povečanem stresu in obremenjenosti. Večina njih želi napredovati, a to dosega težje, ker ni »luksuza« razbremenitve in strokovnega pokrivanja. Večina njih si želi in potrebuje pomoč kolegov.

Minili so časi, ko je naš profesionalni opus sestavljal trojček PLOMBA, MOSTIČEK in IZDRTJE ZOBA. S tem naborom si se nekoč lahko opisal kot splošni zobozdravnik.

Danes v Ustni Medicini izboljšujemo ali ohranjamo zdravje, stabilnost, funkcijo ter estetiko z naslednjimi vejami zobozdravstva:

ortodontija, oralna kirurgija, protetika, parodontologija, konzervativno zobozdravstvo, pomiritveno zobozdravstvo, terapija z medicinsko hipnozo, endodontija, otroško zobozdravstvo, lasersko zobozdravstvo, javno ustno zdravje, ustna medicina, oralna & maksilofacialna patologija, mikroskopsko zobozdravstvo, zobna & maksilofacialna radiologija ter oralna mikrobiologija.

16 področij, dame in gospodje. Že sama številka nakazuje, da je nemogoče, pa tudi noro, da bi en sam človek, pa naj bo še takšen entuziast ali pa človekoljub, lahko kompetentno pokrival vse veje zobozdravstva. Še več, vsak izmed nas kakšno od tej 16 kategorij lahko hitro in iskreno zamenja z besedo »januar«.

Vsak zobozdravnik ima določeno nagnjenost k določenim znanjem in znanosti, medtem ko mu nekatera področja enostavno ne ležijo.

Zato sem vesel za zgodbo Ustne Medicine ter partnerstvo s Sebastjanom, ker smo tukaj ekipa, ki skrbi za vsa področja zobozdravstva.

Jaz recimo ne maram kirurgije. Medtem ko ravno Sebastjan tu doživlja največje zadoščenje in napredek.

Dr. Berkopec je mojster za snemno protetiko in kombinirano snemno fiksno protetiko.

Dr. Vindiš, skupaj s Sebastjanom, je specialist in navdušenec za biološko zobozdravstvo, granulome in varno odstranitev amalgama. Biološko zobozdravstvo dr. Vindiš in Sebastjan še dodatno nadgrajujeta/dopolnjujeta z vključevanjem tega v integrativno medicinsko obravnavo celotnega telesa, ki poteka v centru Maha, eno nadstropje nad nami, na Slovenski 54.

Jaz pa sem najboljši zobozdravnik in najbolj izpolnjen, ko obnavljam porušena usta, predvsem so to stanja in nezmožnosti, ki dolga leta ropajo posameznike nasmeha in zdravja. Stanja, ki povzročajo ljudem veliko nesposobnosti in izgubljene zanesljivosti, pa naj bo to prehranjevanje, nasmeh ali umikanje družbenim stikom. Tu se izobražujem in izurjam največ. Tu sem najboljši sam sebi in pacientom in tu sem tudi najbolj suveren.

To seveda ne pomeni, da nočem ali bog ne daj ne znam odstraniti zoba. Ravno danes sem dva. In to z vso natančnostjo in temeljitostjo. Mnogokrat to ne zadostuje, zato imamo vsak ponedeljek strokovni konzilij. Na teh načrtujemo, kaj se bo na primer dogajalo z vami po odstranitvi zoba in ko je zob še v ustih. Tako vas glede na načrt lahko usmerim na eno stopnjo zahtevnejše izdrtje, ki zahteva še več kirurškega znanja ali pa še bolj biološki – ohranitveni pristop. Za takšne situacije grem tudi jaz k Sebastjanu.

Bistveno je, da ste deležni najboljše možne usluge z najboljšim možnim pristopom, zato delujemo kot tim. Zato v sodobnem zobozdravstvu, predvsem pa v celostnem pristopu k zobozdravstvu ter zdravju, NE velja izrek »više baba, kilavo dete«.

Ne, v tem primeru potrebujete več kuharjev, ki skupaj z vami stremijo k enemu jedilniku. Seveda, če to potrebujete in želite obenem.

Mnogo situacij (ali pa pacientov) še vedno lahko super obravnava samo en kuhar. Vse dokler ni … januar.

 

Hvala, ker nam zaupate celo leto.

 

Matej Pirtovšek, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor