Moj otrok rad umiva zobe!

Starši imamo največkrat težave s tem, kako otroke navaditi na redno in temeljito ustno higieno. Lahko se še tako trudimo, animiramo, »težimo«, velikokrat prehitro obupamo ali pa nam zmanjka energije. Rezultati vseevropske raziskave, v katero je bilo vključenih 7.500 staršev, odkrivajo naslednje: čeprav je več kot polovica otrok že slišala za dobre navade čiščenja zob, pa teh navad ni osvojila. Pri tem si skoraj tretjina (32 %) otrok čisti le sprednje zobe in pozablja na zadnje, kar lahko pripelje do zobozdravstvenih posegov pri majhnih otrocih. Družine smo seveda različne in uporabljamo različne metode za spodbujanje vzdrževanja lepih in zdravih zob, vendar se skoraj vsi sodelujoči starši (95 %) strinjajo, da so navade čiščenja zob pri njihovih otrocih neposredno povezane z vzorci, ki jih ti dobijo od staršev. Ob tem se starši tudi strinjajo, da je čiščenje zob pred otrokom ali z njim zelo pomembno, saj mu predstavlja dober zgled.

Kako otroke navaditi na redno ščetkanje zob? V nadaljevanju si preberite, kakšne trike glede umivanja zob lahko uporabite pri mlajših otrocih.

Najbolj priljubljeni načini za motiviranje otroka za redno ustno nego so:

 • nagrajevanje za redno ščetkanje (12 %),
 • uporaba časovnika, ki otroke spodbuja k daljšemu ščetkanju zob (9 %),
 • čiščenje zob kot igra, ki otroke spodbudi, da sprejmejo dobre navade (31 %),
 • čiščenje zob istočasno z otrokom, da bi mu dali dober zgled (43 %),
 • pogovor z otrokom o tem, kako pomembno je čiščenje zob (55 %).

Dentotekini predlogi za redno ščetkanje zob otrok:

 • že dojenčka navajajte na obred ščetkanja (posebni silikonski naprstniki s ščetko),
 • preventivni pregledi pri zobozdravniku naj bodo redni, da se otrok počasi navadi na prostor, zobozdravnika in posledično lažje odpre usta,
 • dovolite otroku izbiro ščetke (pogoj je samo, da je zelo mehka in ima majhno glavico),
 • naj otrok sodeluje pri izbiri zobne paste (v Dentoteki jo lahko tudi poizkusi),
 • pomagajte si s peščeno ali običajno uro, najljubšo pesmico (ščetkanje naj traja dve minuti),
 • berite knjigice o ščetkanju zob, pogovarjajte se ali poglejte kakšen video
 • naredite razpredelnice in lepite nalepke z otrokom,
 • ščetkajte zobe istočasno z otrokom.

Če boste otroke že od majhnega sproščeno navajali na »obred« ščetkanja zob, bo pri odraščanju to postalo rutina. V Dentoteki najdete za vsako starostno skupino najkakovostnejše zobne paste iz naravnih sestavin, ki so učinkovite in varne, če jih otrok zaužije. Po novem pa omogočamo tudi degustacijo zobnih past. Tako se boste vsi družinski člani lažje odločili, katera zobna pasta je po vašem okusu in v najljubši barvi.

 

Zobna pasta za dojenčke,
0‒3 leta

Zobna pasta z okusom vanilje poleg zaščite pred zobno gnilobo in krepitve sklenine s svojimi sestavinami pomirja dlesni in zmanjša razdraženost ob izraščanju zob. Zobna pasta ne vsebuje fluorida in je varna ob zaužitju. Pakiranje vsebuje silikonski nastavek za prvo ščetkanje zob.

Zobna pasta z okusom banane/jabolka s svojimi sestavinami poskrbi za zdrave dlesni, optimalno zaščito pred zobno gnilobo in krepi zobno sklenino. Ne vsebuje fluorida in je varna ob zaužitju. Pakiranje vsebuje silikonski nastavek za prvo ščetkanje zob.

Zobna pasta za malčke,
2‒6 let

Zobni pasti sta primerni za predšolske otroke, izbirate pa lahko med dvema okusoma: sadni sladoled in jagoda/češnja. Zobni pasti vsebujeta kalcijev hidroksiapatit, ki prodre globoko v poškodovane dele sklenine in jo krepi, sistem LUCTATOL poskrbi za optimalno zaščito pred zobno gnilobo, aloe vera in ekstrakt zobnih pešk pa skrbita za zdrave dlesni. Izdelka ne vsebujeta fluora in sta varna, če ju zaužijemo.

Zobna pasta za šolarje,
6‒11 let

Zobne paste So Natural so naravne zobne paste brez fluora za otroke od šest do enajst let. Za krepitev sklenine vsebujejo kalcijev hidroksiapatit, ki prodre globoko v poškodovane dele sklenine, LUCTATOL sistem učinkovito varuje pred zobno gnilobo, za zdrave dlesni pa med drugim poskrbi tudi aloe vera. Izbirate lahko med okusoma jagodni koktejl in žvečilni gumi.

Zobna pasta za najstnike,
12 let +

Naravni zobni pasti Smilex z okusom coca cole in limete s svojimi sestavinami učinkovito poskrbita za zdrav nasmeh vaših najstnikov. Kalcijev laktat in encimi papaje pripomorejo h krepitvi sklenine, sistem LUCTATOL varuje pred zobno gnilobo, za zdrave dlesni in svež dah pa poskrbijo ekstrakt magnolije, cinkovi ioni ter eterična olja mete in limonine lupine. Zobni pasti ne vsebujeta fluora.

Čarobna ustna pena Junior

Ustna pena Junior je namenjena mlajšim otrokom in pomaga pri optimalni zaščiti pred zobno gnilobo. Pena očisti sklenino, jo nahrani s kalcijem in zagotavlja zaščito pred zobno gnilobo z edinstvenim sistemom LUCTATOL za do 96 %. Pena je idealna nagrada po večernem ščetkanju. Ne vsebuje fluora in ni primerna za zaužitje!

Tanja Bregar, vodja Dentoteke

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor