Maha center za integrativno medicino: Kako izgleda vaša pot do zdravja?

Ko je človek bolan ali pa enostavno želi biti v boljši kondiciji, se odpravi na spletišče ali sprašuje naokoli, katere metode ali pristopa naj se loti. Na žalost na spletu obstaja precejšnja zmeda in napačen izbor lahko vodi v nadaljevanje bolezni in nezadovoljstvo ali še kaj hujšega. Zato je ključno, da se sami ne obremenjujte, katera metoda je tista, ki je za vas primerna, temveč da z moderno diagnostiko strokovnjaki določimo pravilen potek terapij, ki bodo zagotovile predvidljiv rezultat.

Na prvi posvet se lahko pripravite, saj na dom ali ob prihodu dobite splošni vprašalnik, ki ga skrbno izpolnite. Če imate že kakršne koli izvide, so nujno potrebni že na prvem pregledu. Pričakujte, da boste v timski strokovni oskrbi, saj vzroki sodobnih bolezni običajno izvirajo iz več nivojev, hkrati pa se lahko med terapijo pojavijo učinki, ki zahtevajo znanja, presegajoča zgolj eno metodo in eno znanje. Po temeljitem pogovoru, t. i. anamnezi, sledijo diagnostične metode, s katerimi ugotavljamo dogajanja na prej omenjenih ravneh. Običajno vas ob naslednjem obisku seznanimo z ugotovitvami in predvidenim planom terapij.

Na podlagi vaše diagnoze vam natančno predpišemo tudi ustrezne prehranske dodatke, torej sledimo načelom ortomolekularne medicine in jih povezujemo z dognanji ortodoksne medicine. Na koncu se pogovorimo tudi o finančnem vložku, potrebnem za celovito terapijo.

Pristopi in metode, s katerimi pridemo do vaše diagnoze:

  • anamneza in splošni klinični pregled;
  • holistični pregled ust: zobozdravstveni pregled, meritve globin obzobnih žepov, rentgenska analiza – ortopan in/ali CBCT;
  • mikroskopija žive in osušene krvi v temnem polju;
  • merjenje krvnega tlaka, pH-urina, SpO2, 24/7 spremljanje krvnega tlaka in pulza, meritve CRP, meritve sladkorja v krvi;
  • določanje stanja avtonomnega živčnega sistema;
  • ugotavljanje količine vnosa posameznih živil – beljakovine (živalske, rastlinske), maščobe in ogljikovi hidrati;
  • pulzna diagnostika;
  • določanje ajurvedske konstitucije.

Terapevtski pristopi

V Centru Maha se strokovnjaki osredotočamo na tri glavne sklope terapij, ki so namenjeni vzpostavljanju telesne kondicije in/ali izboljšanju in podpornemu zdravljenju obstoječe bolezni. Prvi je Intenzivna pettočkovna terapija, drugi je Osnovna pettočkovna terapija in tretji je Globoka sprostitev z razstrupljanjem.

Ključna je pettočkovna terapija. Ima dve različici, ki se med seboj razlikujeta po intenziteti in učinkovitosti. Osnovna je le skrajšana različica intenzivne in glede na vaše časovne zmožnosti bomo svetovali, ali je osnovna dovolj učinkovita za vaše stanje. Obe terapiji trajata dvanajst dni in praviloma je najbolje, da si za najugodnejše rezultate zagotovite dopust. Ker smo tudi sami ujetniki modernega načina življenja, se zavedamo, da je dopust za veliko ljudi praktično nemogoč in ravno zato je program sestavljen tako, da ga lahko izvajamo tudi ob vsakodnevnih obveznostih. Pettočkovna terapija ima dve usmeritvi; prva je delovanje na telesni ravni in druga na duševni in umski ravni. Zavedati se namreč moramo, da nas je v bolezen pripeljal način življenja, in vsak bolnik po preboleli težki bolezni vam bo potrdil, da je bil del ozdravitve ali pa vsaj izboljšanja bolezni korenita sprememba načina življenja.

Kot smo že izpostavili, pomeni pettočkovna terapija v svoji intenzivni obliki dvanajst dni oziroma približno 45 ur terapevtskih postopkov, ki so namenjeni čiščenju in regeneraciji telesnega miljeja. Slednje je kritičnega pomena, saj je medcelični prostor okolje, prek katerega hranila potujejo do celic, toksini pa iz celic v kri in limfo, od koder se nazadnje izločijo iz telesa. Velika večina modernih bolezni je prav posledica preobremenjene medcelične tekočine.

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

Bojan Vindiš, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor