Jesenska pripoved: TIGER POTREBUJE NOVE ZOBE

Jesenska pripoved je odličen film z mojstrsko igralsko zasedbo, kot so Brad Pitt, Anthony Hopkins, Julia Ormond in drugi. Moje uvodne besede niso namenjene predstavitvi omenjenega filma, vendar se vedno, ko nastopi jesen, spomnim na to filmsko mojstrovino. Ne morem reči, da je jesen moj najljubši letni čas, saj vsak letni čas ponuja svoje čudovite posebnosti, le znati jih moramo opaziti in uživati v njih. V jeseni obožujem raznolike barve, ki nam jih ponuja narava. Imam srečo, da živim na podeželju, blizu gozda. Ta mi nudi kot pajkova mreža prepletene gozdne poti, ki jih s kolesom, peš s psom Rudijem ali kako drugače vedno znova odkrivam. Kratek sprehod vsak dan in šelestenje listja pod nogami sta pravi balzam za dušo.

Pri opazovanju barvite narave se mi v mislih porodi še ena prispodoba. Kot da bi opazoval tigra, ki se počasi, malce utrujeno in nezainteresirano giba sem ter tja. Tu se skriva bistvo naslova »moje« jesenske pripovedi. Pretekli konec tedna sem na vajah pihalnega orkestra (kjer igram) soseda Klemna, ki je oskrbnik v živalskem vrtu v Ljubljani, povprašal, kako se ima v službi, in opisal mi je zanimivo zgodbo. Namreč v živalskem vrtu imajo »na obisku« mogočnega plemenjaka Tigra (žal si njegovega pravega imena nisem zapomnil). Tiger je imel nekaj nezgod v svojih ljubezenskih dogodivščinah, zaradi česar je izgubil oba podočnika in še nekaj drugih zob. Ubogi revež, ne bi bil rad v njegovi koži. Moram priznati, da mi natančna anatomija zobovja tigrov sicer ni poznana, mi je pa povsem jasna in razumljiva ugotovitev oskrbnikov Tigra. Zaradi tako zelo slabega stanja v njegovi ustni votlini oziroma posledično težav pri hranjenju je njegovo življenje ogroženo. S tem tudi njegovo poslanstvo sejati seme po evropskih živalskih vrtovih. Ker Tiger potrebuje pomoč strokovnjakov, da mu rešijo življenje, iz Etiopije prihaja tim veterinarjev, ki bodo Tigru izvedli zobno protetično rehabilitacijo. Zgodba o Tigru se mi zdi zelo zanimiva in upam, da mi bo Klemen poročal o rezultatih in poteku tovrstnega zdravljenja. Srečno Tiger.

V zgodbi se skriva nauk o pomenu »vrednote«, ki smo ji v Ustni Medicini močno predani. Ali veste, za katere »vrednote« gre? Če ne, me pocukajte za rokav; vam jih bom zaupal.

Želim vam lepo, barvito, predvsem pa zdravo jesen in kot pravijo naši dolenjski rokerji Dan D, samo pozitivne misli.

Simon Bele, dr.dent.med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor