Center integrativne medicine MAHA

(nadaljevanje iz prejšnje izdaje Novičnika)

Že uvodoma želimo poudariti, da se ne ločujemo od alopatske oziroma ortodoksne medicine, saj smo nekateri člani ekipe neločljiv del slednje. Predstavljamo celosten, podporni, povezovalni in v pravem pomenu besede integrativni nivo medicine.

Zato ste pri nas dobrodošli vsi, ki:

  • imate diagnozo bolezni, predvsem eno izmed t. civilizacijskih bolezni – bolezni srca in ožilja, holesterol in lipidi v krvi, sladkorna bolezen, metabolni sindrom, debelost, motnje stanja hranjenosti, rak, parodontalna bolezen, granulomi in zobna gniloba, bolezni prebavnega trakta, sindrom prepustnega črevesja, Crohnova bolezen, GERB – gastroezofagealna refluksna bolezen, bolečine v sklepih, mišicah, hrbtenici, stanja po poškodbah, težave v odnosu do sebe in okolice itd.;
  • ste prestali bolezen – v fazi rehabilitacije po terapiji, kot pomoč pri vračanju v zdravo življenje. Cilj je torej vzpostaviti zdrav življenjski slog, ki vam bo omogočal nemoteno vrnitev v zdravo življenje brez ponovitev bolezni;
  • že zaznavate simptomatiko, ni pa še diagnoze – torej že čutite blažje težave na posameznih področjih zdravja, kot so denimo bolečine v sklepih, mišicah, povišan krvni sladkor, migrenski glavoboli;
  • ste v tem trenutku zdravi oz. brez simptomov – človeško telo je sposobno zelo veliko, če ga pravilno vzdržujemo, dvig kondicije telesa je ključen, da sploh ne pride do bolezni. Kaj pravzaprav je zdrav življenjski slog? Kako zdrav preživeti življenje in ključno – ali je možno zdrav umreti? To je pravo sodobno vprašanje.

 

Dejstvo namreč ostaja, da je vsak posameznik sam odgovoren za svoje zdravje, kar moramo sprejeti ter ozavestiti. Ta odgovornost namreč pomeni vaše aktivno sodelovanje v procesu zdravljenja in resnično željo po spremembi načina življenja, ki vas je privedel v stanje bolezni. Ni lahko, zagotovo je to celo najtežji del na poti k zdravju. Vendar zgolj na ta način lahko ob pomoči in vodenju izkušenih strokovnjakov zopet vzpostavimo ravnovesje na fizični, energijski, mentalni, duhovni in odnosni ravni vašega življenja. Da bi se taka transformacija lahko zgodila, vas bomo naučili povezati se z lastnimi, notranjimi viri, opremljeni s tem pa boste nato sami zmožni vzdrževati in povečati notranjo voljo in energijo. Ko pa enkrat imamo energijo in znanje, lahko naredimo trajno spremembo v pravo smer.

Vzrokov za vsako bolezen je več in skoraj nikoli se ne ukvarjamo samo z enim. Ravno zato je celostna terapija kompleksna in zahteva kar nekaj časa in vašo polno prisotnost. V prvi vrsti se ukvarjamo s sindromom prepustnega črevesja in odkrivanjem t. i. vnetnih žarišč v ustih, starih brazgotinah, mandljih, nosnih sinusih, pri ženskah starih ginekoloških težav itd. Sindrom prepustnega črevesa laično pomeni porušeno zaščito pred vdorom toksičnih snovi v telo. V ožjem smislu to pomeni, da so stiki med celicami, ki prekrivajo sluznico tankega črevesa, popustili in izbirni prehod telesu koristnih snovi v telo ni več možen. Prek stikov prehajajo vse možne snovi, kar povzroča množico najrazličnejših bolezni. Najpogostejši vzroki za nastanek sindroma prepustnega črevesja so napačna prehrana, ki vsebuje sladkor in gluten, toksini, povezani z glivicami, virusi ali bakterijami, obsevanji, kemoterapijami, psihičnim stresom, pomanjkanjem vitalnih snovi, zdravili, predvsem antibiotiki. Posledice za telo so lahko zelo resne, denimo avtoimunske bolezni, okužbe, črevesne bolezni, alergije, migrene, utrujenost itn. Za lažjo predstavo in razumevanje zapisanega – črevo ima od 2.000 do 3.000 m2 površine. Pri iskanju vnetnih žarišč so ključnega pomena temeljiti pregledi prisotnosti kroničnih okužb v ustih, kamor spadajo parodontalna bolezen, t. i. paradentoza, in vnetja ob »mrtvih« zobeh, t. i. granulomi. Nujna je tudi menjava živosrebrnih amalgamskih plomb za biokompatibilne materiale, saj živo srebro iz amalgama pomembno prispeva k porušenemu mikrobiomu v črevesju.

Vaša pot se vedno prične s pogovorom, ki mu pravimo anamneza, sledi diagnostika in po postavljenih diagnozah se pripravi načrt zdravljenja. Cilj je vračanje vitalnosti želodcu, tankemu črevesju, debelemu črevesju, nosni votlini in prek nje dihalom ter ožilju in živčevju. Osnova so torej vzpostavitev primerne kondicije našega prebavnega sistema, odstranitev vnetnih žarišč, spopad s toksično obremenitvijo, denimo prek hrane, amalgama v zobeh in analize načina prehranjevanja, ugotovitev stanja acidoze, analiza uravnoteženosti avtonomnega živčnega sistema itd. To v prvi vrsti izvajamo s t. i. pettočkovno terapijo, ki izhaja iz tradicionalne indijske medicine in je oplemenitena z ortomolekularno medicino, jogo, dihalnimi vajami, meditacijo ter obiski pri psihologu. Vse skupaj celostno zaokrožimo z ekološko vegansko prehrano, ki je v času pettočkovne terapije obvezna.

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

Bojan Vindiš, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor