AMBASADOR USTNE MEDICINE: Dopust malo drugače

Menjava domov ali Home Exhange

Intervac, Homeforexchange in Love Home Swap so le nekatere internetne strani, kjer se zbirajo enako misleči, ki na spodnja vprašanja zlahka odgovorijo: »Ja, in?«:

  • Kaj? Tuji ljudje se sprehajajo po vaši hiši celih štirinajst dni ali več?
  • Tuji ljudje spijo kar v vaših posteljah?
  • Tuji ljudje se tuširajo v vaši kopalnici?
  • Tuji ljudje uporabljajo vaš pribor?
  • Ja kaj pa, če vam tuji ljudje stikajo po predalih?

Poskusi v smeri »Kaj pa je to drugače kot v hotelu, restavraciji?« po navadi tako ali tako nimajo smisla.

Takoj za zgoraj navedenimi vprašanji se pojavijo še drugi pomisleki, ki gredo v smeri, kaj pa če bodo kaj razbili, uničili, umazali, bognedaj ukradli.

Ljudje smo si na srečo različni in vsaj po mojih izkušnjah zelo veliko naših prijateljev na zgornja vprašanja in pomisleke ne zmore pogoltniti cmoka v grlu in se tega pač ne gre.

Mi se gremo to že vrsto let. Sedemkrat je naš dom postal začasen dom neki drugi družini in obratno. Na zgoraj navedenih platformah ljudje predstavimo svoje hiše, stanovanja in vikende, napišemo nekaj o sebi, svojih hobijih in kraju, v katerem živimo. Z nekaj brskanja po linkedinu, facebooku in instagramu si hitro lahko sestavimo približno sliko, kdo se bo določen čas tuširal v naši kopalnici. Največkrat se z drugo družino v živo nikoli nismo niti srečali. S pomočjo e-pošte uskladimo datume, trajanje izmenjave, kje dobimo ključe in to je to.

 

In tako je tudi letos. Trenutno pišem tale prispevek v Caenu v Normandiji. V veliki hiši z vrtom, ki je sestavljena iz zelo stare hiše in novega prizidka. Ki ima malo slabo delujoč pomivalni stroj, ampak zato pa super glasbeni stolp. Takega, kot ga bomo imeli enkrat tudi mi. In ima tudi kolesarnico s tremi kolesi, s katerimi se zapeljemo v mesto ali pa do bližnje pekarne. Vse ostale stvari so podobne našim, a vseeno drugačne. Predlani v Pirenejih je imela hiša super bazen s pogledom na manjšo vasico, ki je premogla en bar, eno pekarno in dve vinski kleti. Ena od teh je bila v lasti prijatelja naših gostiteljev, ki je organiziral, da smo se pripeljali na pokušino vin in odpeljali s polnim prtljažnikom buteljk po prijateljskih cenah.

Ali pa hiša v Oxfordu, kjer bilo toliko igrač, da bi naš takrat triletni Miha brez problema preživel cel teden kar v hiši. Hiša v Provansi je stala med nasadi sadnega drevja, vas pa je štela šest hiš. In tako naprej. Če odštejemo ekonomski vidik izmenjave, saj ponavadi nočitev predstavlja velik del stroškov, prinaša izmenjava še veliko drugih prednosti. Hiša je ponavadi opremljena z vsem, kar potrebuješ, velikokrat stoji na krajih, kjer turističnih nastanitev sploh ni, in, kar je meni osebno najboljše, spoznaš življenje domačinov. Sosede gostiteljev in sosesko, njihovo pekarno, lokalno gostilno, začutiš utrip okolja, ki je daleč stran od turističnega vrveža. Turistične znamenitosti si potem lahko doziraš po svoji volji, in če je gneča prevelika, se z veseljem umakneš nazaj v svoj kotiček med domačine.

P.S. Romantične duše si lahko na to temo ogledajo film »The Holiday« (Kate Winslet, Cameron Diaz, Jack Blackin Jude Law), kjer se menjava domov konča hollywoodsko, s »čisto pravo ljubeznijo«. :)))

Staša Elina Verbič, organizatorka

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor