7 let v Ustni Medicini

Številka sedem; pravijo, da je čarobna, pravljična in magična. Sedem morij, 7 palčkov, 7 grehov, sedma nebesa, 7 dni v tednu. Če delimo lunarne dneve z letnimi časi, spet dobimo sedem.

Leta 1956 je ameriški psiholog George Miller prišel do spoznanja, da so človeški možgani sposobni zadržati v kratkoročnem spominu 7 +/– 2 informacij. Brad Pitt je igral kar v dveh filmih s številom sedem (Sedem, 7 let v Tibetu). Vsaj prvega si poglejte, če tega še niste storili. Drugega lahko izpustite. Pravijo, da je sedmo leto prelomno v razvoju otroka, pa tudi za medsebojne odnose je sedmo leto tisto, ki velja za resnico izkazico. Tudi Dante je Pekel razdelil na sedem nivojev. Nasploh je številka 7 v skoraj vseh verstvih bistvena.

In tako je tudi Ustna Medicina upihnila sedmo svečko. 11. marca 2013 smo odprli vrata Ustne Medicine, prvotno na Nazorjevi ulici 5. Ne glede na dejstvo, da smo na Slovenski 54 v enkratnih prostorih, ki vam in nam omogočajo združevanje ustnega zdravja in smiselnega povezovanja, pa na Nazorjevo 5 še vedno gledam kot na prvega vnuka. Ne glede na vse omejitve in pomankljivosti, ki so jih tamkašnji prostori vsebovali, bo Nazorjeva zasedala posebno mesto v mojem srcu. Tam smo nastali in se razvili v pubertetnike. Sedaj, po sedmih letih, lahko rečemo, da smo odrasli, a vseeno nismo izgubili otroške razigranosti, predvsem pa zvedavosti.

Nekje meseca maja 2013 sva s Sebastjanom sedela na Nazorjevi ulici in se pogovarjala o vizijah, pogonih ter dolgoročnih ciljih. Kratkoročnega sva imela; to so bile zdrave dlesni in povečanje splošne zavesti med Slovenci o pomenu ustnega zdravja za splošno zdravje. V ta cilj smo vložili ogromno virov in lahko rečemo, da smo z rezultati zelo zadovoljni.

A že takrat sva oba imela želje po širšem dometu. Spomnim se, kako je Sebastjan govoril, da bi ustno zdravje rad povezal širše s telesom, in tako je z marcem luč sveta ugledal nov otrok, Center za integrativno medicino, splet sodobne in tradicionalne medicine.

Poleg tega smo po sedmih letih oživeli dejavnost, ki pomaga neposredno zobozdravnikom, posredno pa seveda njihovim pacientom. Lansirali smo izobraževalni program, ki kolegom pomaga razumeti zapleteno delovanje ordinacije. Namreč, tako kot so za vaše najboljše doživetje zobozdravstva pomembni klinične veščine, znanja in urjenje, so prav tako pomembne tudi neklinične, mehke veščine. Psihologija, menegment, komunikacija, organizacija dela, odnosi med zaposlenimi in s pacienti so področja, ki se jih v dodiplomskem študiju nismo učili.

Tako kot želimo na eni strani izboljšati ustno zdravje pri Slovencih in Slovenkah, želimo tudi na drugi izboljšati zdravstveno stanje ordinacij kolegov. Gre za dve različni, a zelo povezani poti, ki sta velikokrat neasfaltirani in brez urejenih bankin. Del odraslosti se kaže tudi v tem, da nas to ne moti več tako, kot nas je v otroških časih.

Vendar poslanstva ne bomo menjali za prikladnost. Lahko je biti kritik, malo težje je kritike sprejeti. Še težje je ob kritikah nadaljevati pot in priti na cilj. In tudi ta cilj bomo dosegli, če si lahko privoščim malo skromnosti.

Veselim se naslednjih sedmih let.

Matej Pirtovšek, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor