Reševanje težav med ortodontskim zdravljenjem

Kako si lahko sami pomagate pri reševanju težav med ortodontskim zdravljenjem, ko ne morete takoj k svojemu ortodontu …


1. Če žica povzroči rano na sluznici: s prstom, vato ali bombažno krpico porinite stran moteč delček žice, če pa to ni mogoče, pokrijte mesto z voskom in pokličite za obisk pri ortodontu.

2. Če se iztakne glavni žični lok ga poskušajte nežno vstaviti nazaj v tubo z manjšimi kleščami. Če žica ne povzroča draženja, lahko preko loka namestite vosek. Če žica bode in vosek ne pomaga proti draženju, žico lahko odščipnete z manjšimi ščipalkami ali ščipalkami za nohte v bližini zadnjega nosilca (zvezdice). To naj bo zadnja možnost, če res ni mogoče v kratkem obiskati specialista ortodonta.

3. Če se nosilec (zvezdica) odlepi bo še vedno pričvrščena na žični lok. Pokličite nas, da se dogovorimo za termin.

4. Če se odlomi ali sname del aparata, košček spravite in nas pokličite, da se dogovorimo za obisk v ordinaciji.

5. Če pogoltnete delček aparata, ostanite mirni. Ta navadno potuje v želodec in se tekom hranjenja izloči skozi prebavila. Seveda, če se pojavijo težave z dihanjem takoj poiščitite strokovno medicinsko pomoč.

6. Če se odlepi retencijski žični lok na enem mestu ga skušajte ohraniti in nas pokličite, da se dogovorimo za termin in retencijski lok prilepimo nazaj. Če se popolnoma odlepi, ga shranite in pokličite za termin.

7. Če so zobje občutljivi po mesečnem obisku lahko vzamete Lekadol (paracetamol), da občutljivost po nekaj dneh mine. Priporočamo tudi previdno žvečenje žvečilnega gumija za boljšo prekrvativev obzobnih tkiv in v spiranje ust s hladno tekočino (slana voda ali hladna pijača) za lajšanje občutljivosti.

8. Za odstranjevanje hrane med zobmi uporabite zobno nitko ali ščetko za medzobne prostore in previdno odstranite koščke hrane po vsakem obroku.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor